Liderii Uniunii Europene au participat duminică, la Bruxelles, la o ceremonie prin care a fost marcată a zecea aniversare a Tratatului de la Lisabona.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tratatul de la Lisabona de modificare a Tratatului privind Uniunea Europeană şi a Tratatului de instituire a Comunităţii Europene a fost semnat în capitala portugheză pe 13 decembrie 2007. A intrat în vigoare doi ani mai târziu, la 1 decembrie 2009.

Textul modifică modul în care Uniunea îşi exercită competenţele existente şi anumite competenţe (partajate) noi, încurajând participarea şi protejarea cetăţenilor, creând o nouă ordine instituţională şi modificând procesele decizionale pentru mai multă eficacitate şi transparenţă, asigurând astfel un nivel mai ridicat de control parlamentar şi de răspundere democratică.

Tratatul de la Lisabona conferă Uniunii Europene personalitate juridică proprie. Prin urmare, Uniunea poate semna tratate internaţionale în domeniile sale de competenţă sau poate deveni membră a unor organizaţii internaţionale. Statele membre pot semna doar acorduri internaţionale compatibile cu legislaţia UE.

TUE prevede, la articolul 50, o procedură oficială pe care trebuie să o urmeze statele membre care doresc să se retragă din Uniunea Europeană conform cerinţelor lor constituţionale.

Tratatul de la Lisabona enunţă trei principii fundamentale: principiul egalităţii democratice, principiul democraţiei reprezentative şi principiul democraţiei participative. 

Duminică a fost şi prima zi de mandat a preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prima femeie care ocupă această funcţie.

„Europa este o promisiune, este viitor, este ceva ce toţi trebuie să construim, cărămidă cu cărămidă şi zi de zi”, a spus ea, citată de TVE.

Von der Leyen a continuat: „Suntem custozii spiritului Lisabonei. Este o responsabilitate faţă de părinţii fondatori, dar şi faţă de copiii noştri”.

Ea a vorbit, într-un scurt discurs, despre o Uniune mai puternică, „un continent în pace, cu drepturi şi libertăţi, o piaţă unică ce oferă oportunităţi fără precedent”.

La ceremonie au participat preşedintele PE, David Sassoli, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi preşedinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde.

David Sassoli a vorbit despre „relansarea construcţiei europene” pentru „o democraţie mai modernă şi eficientă”. 

„Este momentul să trecem la acţiune. (...) Trebuie să transformăm promisiunile din ultimele luni în rezultate care să îmbunătăţească viaţa oamenilor. De la lupta împotriva schimbărilor climatice la cea împotriva creşterii costului vieţii, europenii vor să vadă o acţiune reală”.

În plus, Sassoli a confirmat că preşedinta Comisiei va prezenta pe 11 decembrie, în plenul Parlamentului, Pactul verde european (Green Deal), una dintre principalele promisiuni făcute de politicianul german.

Preşedintele Consiliului European a declarat că Tratatul de la Lisabona a identificat clar diversitatea ca „parte crucială al ADN-ului european”.

„Astăzi, putem prezenta lumii o faţă unită”, a spus Michel, care a făcut apel la „transformarea reformelor pozitive în realităţi pentru fiecare cetăţean”.

De cealaltă parte, Lagarde a cerut „trecerea la o etapă de renovare şi speranţă”. „Ne aşteaptă o provocare extraordinară”, a completat preşedinta BCE.

În urmă cu o săptămână, Germania şi Franţa au cerut organizarea unei Conferinţe despre viitorul Europei şi au anunţat că până în 2022 vor face UE „mai unită şi suverană”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.