Parlamentul European va inaugura Sakharov Walk of Freedom pe esplanada Solidarność din Bruxelles, pe 10 decembrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sakharov Walk of Freedom constă în 43 de plăci de ceramică amplasate pe esplanada din faţa Parlamentului European din Bruxelles, cu scurte texte despre laureaţii premiului acordat de instituţie, potrivit europarl.europa.eu..

Noua alee va lega Atriumul cu esplanada Solidarność şi muzeul Parliamentarium.

Plăcile vor fi aranjate cronologic, începând cu 1988, când premiul a fost acordat prima dată.

Ceremonia de inaugurare va începe cu un discurs al preşedintelui PE, David Sassoli, care va fi urmat de unul ţinut de laureatul premiului Sakharov (Saharov) pe 2017, Lorent Saleh. El a fost recompensat cu această distincţie ca parte a opoziţiei din Venezuela.

Anul acesta, premiul care recunoaşte lupta pentru libertatea de gândire a revenit intelectualului uigur Ilham Tohti, condamnat la închisoare pe viaţă în China, după ce a fost găsit vinovat de „separatism”.

Premiul Sakharov pentru Libertatea de Gândire este acordat anual de Parlamentul European. El a fost iniţiat în 1988 pentru a onora persoane şi organizaţii care apără drepturile omului şi libertăţile fundamentale.

Poartă numele fizicianului sovietic Andrei Sakharov, disident, şi constă în 50.000 de euro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.