Parada Militară de Ziua Naţională organizată în Bucureşti s-a încheiat, fără incidente. Aproximativ 4.000 de militari cu 200 de mijloace tehnice au participat la Parada Militară organizată în Piaţa Arcul de Triumf. După încheierea paradei, preşedintele Klaus Iohannis a dat mâna cu mai mulţi spectatori prezenţi la eveniment şi le-a urat” La mulţi ani”. Premierul Ludovic Orban a participat, duminică, la ceremonia militară de la Alba Iulia, unde peste 1.400 de militari cu 110 mijloace tehnic au defilat în faţa a zeci de mii de spectatori.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Manifestările de la Alba Iulia au început cu ”Marşul Unirii”, la care participă sute de oameni - VIDEO

UPDATE - Ceremonia militară de la Alba Iulia s-a încheiat, fără incidente, după aproximativ o oră

Zeci de mii de persoane au participat, duminică, la ceremonia militară de la Alba Iulia, unde onorul a fost acordat premierului Ludovic Orban. 

Peste 1.400 de militari, cu 110 mijloace tehnice, au defilat prin faţa spectatorilor, parada încheindu-se după aproximativ o oră, fără incidente. 

Seria manifestărilor dedicate Zilei NAţionale continuă la Alba Iulia, până duminică seară. 

UPDATE - Ceremonia militară de la Alba Iulia a început, în prezenţa premierului Ludovic Orban

Ludovic Orban participă la toate manifestrile dedicate Zilei Naţionale de la Alba Iulia.

De dimineaţă, premierul a depus o coroană de flori la Monumentul Unirii, apoi a participat la reconsttuirea istorică şi la Te Deum.

Defilarea de la Alba Iulia are loc în zona Bulevardului 1 Decembrie 1918. La paradă participă aproximativ 1.400 de militari şi specialişti din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informaţii şi Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, cu aproximativ 110 mijloace tehnice şi circa 15 aeronave.

Peste 270 de poliţişti sunt la datorie, pe raza municipiului Alba Iulia şi pe principale artere rutiere care duc spre municipiul reşedinţă de judeţ şi acţionează pentru fluidizarea traficului, prevenirea şi combaterea faptelor de natură penală şi contravenţională şi asigură intervenţia la evenimente.

În zona în care se derulează parada sunt impuse restricţii de circulaţie.

De la ora 15.00, este programat un spectacol folcloric, iar de la ora 18.00 ”Tănase simfonic” – concert omagial Maria Tănase.

De la ora 20.00 are loc ”Intrarea Armatei Române în Alba Iulia” – spectacol de reconstituire istorică, iar la 20.30 ”Retragerea Armatei Române cu torţe”.

Ca în fiecare an, zeci de mii de români participă la evenimentele care au loc la Alba Iulia de Ziua Naţională.

UPDATE - Parada Militară de Ziua Naţională s-a încheiat, fără incidente. Preşedintele Klaus Iohannis a plecat din tribuna oficială imediat ce evenimentul a fost declarat închis, dar s-a oprit pentru a da mâna cu mai multe persoane şi a le ura ”La mulţi ani”.

Şeful statului a întrebat copiii pe lângă care a trecut dacă le-a plăcut defilarea.

Zeci de mii de persoane au urmărit defilarea care a avut loc pe Şos. Kiseleff, pe segmentul cuprins între Piaţa Presei Libere şi Piaţa Victoriei.

Aproximativ 4.000 de militari, între care 500 din străinătate, cu 200 de mijloace tehnice, au defilat în faţa a zeci de mii de spectatori, foarte mulţi dintre ei fiind copii.

FOTO - Inquam Photos/ Octav Ganea
FOTO - Inquam Photos/ Octav Ganea

Publicul poate vizita, până la ora 14.00, expoziţiile de tehnică militară, amplasate în zona Pieţei Presei Libere şi în zona Monumentului Infanterie (B-dul Kiseleff).

Preşedintele Klaus Iohannis găzduieşte, de la ora 18.00, o recepţiecu prilejul Zilei NAţionale. Evenimentul va avea loc la PAlatul Cotroceni, în Sala UNirii. 

UPDATE - Preşedintele Klaus Iohannis a ajuns, duminică, la Parada Militară care are loc în Bucureşti şi la care asistă mii de oameni, între care mulţi copii. Aproximativ 4.000 de militari, unii dintre ei din străinătate, vor defila cu 200 de mijloace tehnice. De asemenea, vor evolua 50 de aeronave.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a ajuns la eveniment însoţit de fiica sa cea mare şi unul dintre nepoţi.

În tribuna oficială sunt mai mulţi miniştri, preşedintele Senatului, Teodor Meleşcanu, dar şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu.

FOTO - Inquam Photos/ Octav Ganea
FOTO - Inquam Photos/ Octav Ganea

Parada începe la ora 11.00, iar defilarea se va realiza pe Şos. Kiseleff, pe segmentul cuprins între Piaţa Presei Libere şi Piaţa Victoriei.

Pe timpul intonării Imnului Naţional al României, în semn de salut, se vor executa douăzeci şi una de salve de tun de către Bateria "Salve" a Brigăzii 30 Gardă ''Mihai Viteazul", comandată de locotenentul Mihai Nicolae. Salvele de tun sunt executate de militari ai brigăzii cu tunurile din dotare, tunuri de calibrul 76 mm, model 1942, folosind muniţie de manevră.

Mii de oameni, între care foarte mulţi copii, participă la eveniment, mulţi dintre ei având steaguri tricolore în mâini.

Aproximativ 4.000 de militari cu 200 de mijloace tehnice participă la paradă, de asemenea fiind aşteptată evoluţia celor peste 50 de aeronave care decolează de la Baza Aeriană 90.

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că aproximativ 4.000 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor, dintre care 500 militari din 21 de ţări aliate sau partenere, şi aproximativ 200 de mijloace tehnice participă, duminică, începând cu ora 11.00, la Parada Militară Naţională organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României, în Piaţa Arcul de Triumf din Bucureşti.

FOTO - Inquam Photos/ Octav Ganea
FOTO - Inquam Photos/ Octav Ganea

De asemenea, în funcţie de condiţiile meteorologice, evoluează şi peste 50 de aeronave.

Detaşamentele de militari străini sunt din Bulgaria, Canada, Republica Cehă, Croaţia, Franţa, Germania, Georgia, Grecia, Italia, Lituania, Letonia, Luxemburg, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Muntenegru, Polonia, Portugalia, Slovenia, Turcia, Ucraina şi SUA.

La parada militară participă şi preşedintele Klaus Iohannis. 

FOTO - Inquam Photos/ Octav Ganea
FOTO - Inquam Photos/ Octav Ganea

Totodată, imediat după încheierea defilării militarilor şi a tehnicii, publicul poate vizita, până la ora 14.00, expoziţiile de tehnică militară, amplasate în zona Pieţei Presei Libere şi în zona Monumentului Infanterie (B-dul Kiseleff).

Tot în Bucureşti are loc, începând cu ora 9.00, o ceremonie militară şi religioasă de depunere de coroane şi jerbe de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut, din Parcul Carol I.

RESTRICŢII ÎN CAPITALĂ

Brigada Rutieră a Capitalei dispune măsuri în sensul fluidizării şi restricţionării traficului rutier. 

Astfel, pentru asigurarea unui trafic rutier fluent şi în condiţii de siguranţă, pentru parada militară, traficul rutier este restricţionat după cum urmează:

- până la ora 15:00, este închisă circulaţia pe axul central şi banda I pe Şos. Kiseleff, între Piaţa Presei Libere şi Arcul de Triumf şi benzile I şi II (locală) pe Şos. Bucureşti-Ploieşti, sensul de mers Piaţa Presei Libere către Fântâna Mioriţa, precum şi pe benzile III şi IV pe Şos. Bucureşti-Ploieşti, sensul de mers Fântâna Mioriţa către Piaţa Presei Libere. 

De asemenea, este restricţionat traficul rutier şi în Pasajul Presei Libere, pe sensul de deplasare dinspre Piaţa Presei Libere către Arcul de Triumf, traficul rutier fiind dirijat prin breteaua care accede în Piaţa Montreal.

- tot până la ora 15.00, este închisă total circulaţia (gradual, în funcţie de momentul sosirii tehnicii militare pentru paradă) pe Şos. Kiseleff între Piaţa Presei Libere şi intrarea în Piaţa Victoriei, până la semaforul care face legătura cu Bd. Aviatorilor şi Str. Paris, pe străzile adiacente, precum şi pe Str. Al. Constantinescu, între Bd. Mărăşti şi Arcul de Triumf, Bd. Mareşal Averescu între bd. Mărăşti şi Arcul de Triumf, Bd. Constantin Prezan, între Piaţa Arcul de Triumf şi Piaţa Charles de Gaulle, Str. Primo Nebiolo, Str. Arh. Ion Mincu, Str. Docenţilor şi pe Str. Barbu Delavrancea.

De asemenea, traficul rutier este restricţionat temporar şi pe Bd. Poligrafiei, Bd. Mărăşti şi Str. Clucerului, pe durata deplasării tehnicii şi personalului.

- până la ora 15.00, traficul rutier este restricţionat temporar şi pe următoarele artere: Str. Boiangiu Radu, Str. Serdarului, Str. Postelnicului, Str. Stolnicului, Str. Nicolae Racotă, Intrarea Şetrarului, Str. Paharnicului, Str. Pivnicerului, Bd. Beijing şi Bd. Aviatorilor, banda I de circulaţie de la sensul giratoriu Monumentul Crucea Secolului până la Piaţa Charles de Gaulle, sensul de mers către Piaţa Charles de Gaulle;

- tot până la ora 15:00, este închisă circulaţia şi pe banda I de pe Bd. Ion Mihalache, ambele sensuri de mers, tronsonul cuprins între Bd. Nicolae Titulescu şi intersecţia cu Str. Turda.

În garnizoana Alba Iulia, începând cu ora 13.00, în zona Bulevardului 1 Decembrie 1918, are loc ceremonia militară la care iau parte aproximativ 1.400 de militari şi specialişti din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informaţii şi Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, cu aproximativ 110 mijloace tehnice şi circa 15 aeronave.

Începând cu ora 10.00, la Monumentul „Marii Uniri” este organizată o ceremonie militară de depunere de coroane şi jerbe de flori, iar între orele 11.00 şi 12.30, publicul are ocazia să vizioneze tehnica participantă la defilare, staţionată pe Bulevardul 1 Decembrie 1918.

La ceremoniile de la Alba Iulia participă premierul României, Ludovic Orban, însoţit de miniştrii Economiei, Virgil Popescu şi al Agriculturii, Adrian Oros. 

Peste 270 de poliţişti sunt la datorie, pe raza municipiului Alba Iulia şi pe principale artere rutiere care duc spre municipiul reşedinţă de judeţ şi acţionează pentru fluidizarea traficului, prevenirea şi combaterea faptelor de natură penală şi contravenţională şi asigură intervenţia la evenimente.

În zona în care se derulează parada sunt impuse restricţii de circulaţie. 

Ceremoniile militare din cele două oraşe pot fi urmărite şi online, accesând pagina de Facebook a Ministerului Apărării Naţionale. 

Cu ocazia Zilei Naţionale, Drapelul naţional este arborat în toate instituţiile militare din ţară, iar la bordul navelor maritime şi fluviale se ridică Marele Pavoaz.

Militarii aflaţi în misiune în teatrele de operaţii din Afganistan, Balcanii de Vest, Mali şi Irak, precum şi cei aflaţi în misiune în Polonia, desfăşoară ceremonii militare şi activităţi specifice cu ocazia Zilei Naţionale. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.