Cel puţin 49 de persoane au murit, iar alte peste 5.000 au rămas fără locuinţe în violentul cutremur care a lovit Albania la începutul săptămânii, potrivit unui bilanţ prezentat vineri de către premierul Edi Rama, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Seismul de magnitudinea 6,4 - cel mai puternic în această regiune a micii ţări din Blacani de aproape un secol - a avut loc marţi, înainte de zori, în timp ce oamenii dormeau. Clădiri întregi s-au surpat şi au prins oameni sub munţi de moloz.

Oraşele Durres, o localitate turistică cu 400.000 de locuitori pe coasta Mării Adriatice, şi Thumane, la nord de Tirana, au fost cele mai afectate.

După ce au muncit fără încetare timp de peste trei zile, echope de salvatori urmează să-şi concentreze căutările doar în două locuri sinistrate la Durres.

Autorităţie estimează că nu mai există dispăruţi în alte zone afectate.

Bilanţul a crescut la 49 de morţi după descoperirea unor noi corpuri joi seara, iar catastrofa s-a soldat cu peste 750 de răniţi a anunţat premierul albanez. Între morţi se află inclusiv familii întregi.

”Patruzeci şi cinci de persoane au fost scoase în viaţă dintre dărâmături”, a declarat Edi Rama.

În capitală nu s-a înregistrat niciun mort, însă cutremurul a provocat numeroase pagube şi a semănat panica. Aproape 70 de imobile au fost puternic avariate, dar şi 250 de case.

Aproximativ 3.500 de persoane au rămas fără locuinţă, dintre care 1.000 au fost găzduite în centre de primire, iar celelalte de rude.

În oraşul portuar Durres, unde 700 de case şi 176 de omobile au fost avariate grav, 1.250 de persoane au fost cazate la hotel sau în centre de urgenţă. La Thumane sunt 500 de deplasaţi.

Edi Rama a promis din nou locuinţe fiecărei familii sinistrate până în 2020.

Apeluri la donaţii au fost lansate de către autorităţi, ONG-uri sau instituţii private, în vederea ajutorării victimelor.

”Potrivit unei prime estimări, constribuţiile depăşesc cinci milioane de euro şi 1,5 milioane de dolari”, a precizat şeful Guvernului.

Albania este cunoscută prin urbanismul său sălbatic.

Arhitectul albanez Maks Velo acuză, într-un interviu acordat AFP, o ”dezvoltare haotică”, în care constructorii ”adaugă etaje peste etaje fără permis”, cu material care nu corespunde normelor de securitate.

Balcanii se confruntă cu o puternică activitate seismică din cauza mişcării plăcilor tectonice africană şi eurasiatică, dar şi ale microplăcii adriatice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.