Preşedintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador a respins miercuri ”intervenţionismul” preşedintelui american Donald Trump, care a spus că intenţionează să desemneze cartelurile de droguri din Mexic drept organizaţii teroriste, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lopez Obrador a spus că Mexicul va ridica această problemă după sărbătoarea Zilei Recunoştineţi de joi şi că a cerut Ministrului mexican de Externe să conducă discuţiile.

”Cooperare da, intervenţie nu”, a afirmat Lopez Obrador într-o conferinţă de presă, întrebat fiind despre comentariile lui Trump.

”Cartelurile vor fi” desemnate, a afirmat Trump într-un  interviu acordat pentru Fox News, transmis marţi, adăugând că lucrează de 90 de zile în acest sens,

Tot mai mulţi conservatori din Statele Unite au cerut desemnarea cartelurilor de droguri din Mexic drept organizaţii teroriste, după uciderea în Mexic a nouă americani care aveau şi cetăţenie mexicană, la începutul acestei luni.

Weekendul trecut, ministrul mexican de Externe Marcelo Ebrard a spus că o astfel de măsură ar putea, potrivit legislaţiei americane, să permită Statelor Unite să acţioneze direct împotriva unor ameninţări.

Printr-o postare pe Twitter, Ebrard a spus că este deja în contact cu omologii săi americani şi că eforturile sale se concentrează pe apărarea suveranităţii Mexicului.

Departamentul de Stat include zeci de organizaţii pe o listă de grupări teroriste. Majoritatea acestora sunt islamiste, separatiste sau marxiste. În America Latină, guerillele de stânga şi organizaţiile paramilitare de dreapta, ambele implicate în traficul de droguri, au fost incluse pe listă.

Dacă o grupare este desemnată drept organizaţie teroristă, potrivit legislaţiei americane este ilegal ca persoane din SUA să ofere sprijin membrilor acesteia, iar membrii nu pot intra în ţară şi pot fi deportaţi.

Experţii anticipează că presiunile lui Trump asupra traficanţilor de droguri mexicani vor creşte înaintea alegerilor prezidenţiale din 2020, la fel cum s-a folosit de ameninţarea cu tarife pentru a convinge Mexicul să reducă imigraţia ilegală.

Trump a spus că Lopez Obrador, pe care îl consideră ”un om bun” a refuzat ofertele sale anterioare ”de a ne permite să facem curăţenie. Dar la un moment dt trebuie făcut ceva”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.