Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat miercuri că CSAT a avizat cumpărarea a cinci avioane F-16, că general-locotenent Daniel Petrescu va fi noul şef al Statului Major al Apărării şi că la summitul NATO de la Londra, unde România va reitera importanţa regiunii Mării Negre pentru NATO şi faptul că este decisă să aloce 2% din PIB pentru apărare. Preşedintele a ţinut să remarce că a fost prima şedinţă în noua formulă guvernamentală şi că, în cazul unor teme care păreau complicate înainte cu fostul guvern PSD eşuat, acum abordarea s-a schimbat fundamental.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conform preşedintelui, primul subiect a fost legat de şedinţa NATO de săptămâna viitoare de la Londra, fiind stabilite obiectivele României: reiterarea importanţei regiunii Mării Negre şi angajamentul României de a aloca 2% din PIB pentru apărare. 

CSAT a aprobat şi forţele armate care participă în misiune în afara României în 2020. În cazul forţelor Armatei – peste 2.100 - este o creştere cu peste 200 de oameni, iar peste 800 dintre ei vor participa la misiunea din Afganistan. De la MAI au fost aprobate efective de peste  70 militari şi poliţişti la diferite misiuni. 

Preşedintele a mai anunţat că a fost avizată şi achiziţia a încă 5 avioane F16.  Iohannis a explicat că Guvernul a venit cu un proiect de lege care a fost avizat favorabil şi că legea va fi discutată în Parlament. 

De asemenea, CSAT a avizat numirea generalului-locotenent Daniel Petrescu ca noul şef de Stat Major al Apărării, prezentându-l drept un militar respectat, cunosct, eminent.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.