Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a anunţat miercuri că ţara sa a dejucat ”un complot periculos” în urma manifestaţiilor violente de la jumătatea lui noiembrie, declanşate de o scumpire a benzinei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Poporul a dejucat un mare şi foarte periculos complot. Mulţi bani au fost cheltuiţi pentru a distruge, comite violenţe şi ucide oameni”, a declarat el, citat de televiziunea de stat.

Autorităţile iraniene au acuzat inamicii din străinătate - şi anume Statele Unite şi Israelul - de provocarea acestor tulburări.

Ele au anunţat că au readus camul, după mai multe zile de manifestaţii ale furiei şi violenţe ce au izbucnit la 15 noiembrie, la câteva ore după anunţarea unei creşteri a preţului benzinei, în plină criză economică, provocată de restabilirea şi înăsprirea din 2018 a sancţiunilor americane impuse Iranului.

Manifestaţiile s-au extins rapid în cel puţin 40 de oraşe şi localităţi şi au avut loc incendii sau atacuri ale unor staţii de alimentare cu carburant, comisariate, centre comerciale, moschei sau clădiri publice, potrivit presei iraniene.

Ayatollahul Khamenei se exprima în faţa unei adunări a Basij, un corp de voluntari islamişti care pot acţiona ca supleanţi ai forţelor de ordine.

El şi-a exprimat pe Twitter ”profunda recunoştinţă” faţă de naţiunea iraniană, într-un mesaj cu imagini de la o mare manifestaţie proguvernamentală la Teheran, luni.

”Poporul a dovedit o dată în plus că este mare şi puternic. El a învins marele complot al inamicului”, a adăugat liderul suprem iranian, arătând cu degetul ”Aroganţa globală şi Sinosimul”, o aluzie la Statele Unite şi Israel.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.