Preşedintele american Donald Trump a anunţat că intenţionează să desemneze cartelurile mexicane ale drogurilor drept organizaţii teroriste, din cauza implicării lor în traficul de droguri şi de persoane, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un interviu acordat Bill O'Reilly, un reprezentant al presei conservatoare, difuzat marţi, preşedintele american a anunţat că lucrează la această problemă de 90 de zile.

”Ştiţi, o desemnare nu este simplă, există un întreg proces, iar noi suntem angajaţi în acest proces”, a declarat el.

Ministerul mexican de Externe a anunţat într-un comunicat că a contactat autorităţile americane ”pentru a înţelege conţinutul şi scopul” acestui mesaj.

Mexicul doreşte ”o întâlnire la nivel înalt imediat ce este posibil”, în vederea confruntării punctului său de vedere cu al Statelor Unite, precizează diplomaţia mexicană.

Este vorba despre o reuniune cu reprezentanţi ai Departamentului de Stat în vederea evocării acestei probleme, dar şi a fluxurilor de armament şi bani destinate crimei organizate.

Ministrul mexican de Externe Marcelo Ebrard a fost mai vurelent.

”Mexicul nu va permite niciodată nici acţiune care înseamnă violarea suveranităţii sale. Vom acţiona cu fermitate”, a scris într-un mesajpostat pe Twitter şeful diplomaţiei mexicane.

Autorităţile mexicane sunt acuzate cu regularitate de faptul că sunt depăşite de răspândirrea violenţei cartelurilor în ţară 

Aproximativ 26.000 de oameni au fost ucişi de la începutul anului în Mexic, iar un nou record al violenţei ar putea fi bătut în 2019.

Donald Trump a propus luna aceasta, pe Twitter, un ajutor Mexicului în vederea unui război împotriva cartelurilor drogurilor şi eradicării acestora, după ce nouă membri ai unei familii americano-mexicane au fost uciţi într-o ambuscadă în nordul Mexicului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.