"Omul care mută nori. Şapte povestiri", de Radu Paraschivescu, a fost cea mai vândută carte a editurii Humanitas la ediţia a 26-a a Târgului de Carte Gaudeamus care s-a încheiat duminică la Romexpo. La editura Litera, cea mai cumpărată carte a fost "Rugăciune pentru Cernobîl", de Svetlana Aleksievici, laureata Premiului Nobel pentru Literatură, Nemira a vândut cel mai bine volumul "Suspicious Minds", de Gwenda Bond (imprintul Armada), iar la editura Polirom Olga Tokarczuk, laureata cu Nobel pe 2018, a fost preferata cititorilor. RAO a vândut cele mai multe exemplare din "Ziua răzbunării", de John Grisham, iar Grupul editorial Trei a făcut vânzări bune cu "Fata care trebuia să moară", de David Lagerctantz (colecţia Fiction Connection). Editura ART a avut succes cu "Scurtă scrisoare pentru o lungă despărţire" a laureatului cu Nobel pe anul 2019, Peter Handke, tradusă din limba germană şi cu o postfaţă de Mariana Lăzărescu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit informaţiilor furnizate de casele de editură la închiderea târgului, topul celor mai bine vândute volume cuprinde atât autori clasici, cât şi contemporani, atât români, cât şi străini. 

Bestsellers Humanitas la Gaudeamus 2019: "Omul care mută nori. Şapte povestiri", de Radu Paraschivescu; "Ludice. Exerciţii de umor criptic", de Gabriel Liiceanu; "Ne facem bine. O antologie de fapte extraordinare văzute şi vorbite la România, te iubesc!", de echipa emisiunii TV: Cosmin Savu, Rareş Năstase, Paula Herlo, Alex Dima, Paul Angelescu, Cristian Leonte; "O călătorie prin univers. Astrofizica povestită", de Cristian Presura, cu ilustraţii de Ana Alfianu, în colecţia Humanitas Junior, "Întrebări fără răspuns (sau cu prea multe răspunsuri)", de Lucian Boia, "Cartea întâmplărilor”, volum colectiv coordonat de Tatiana Niculescu, "Povestea numărului Π", de Pietro Greco, în colecţia #Ştiinţă, "Dicţionar de locuri literare bucureştene", de Corina Ciocârlie, Andreea Rasuceanu, "Nici toate ale popii. Religie fără stres", de Wilhelm Tauwinkl, "Negaţionismul de stânga", de Thierry Wolton, în colecţia #Istorie. 

Humanitas Fiction: "Brisbane", de Evgheni Vodolazkin, "Doamna Pylinska şi secretul lui Chopin", de Eric Emmanuel Schmitt, "Pianistul. Amintiri din Varşovia, 1939-1945”, de Władysław Szpilman, "Nu mi-am omorât bărbatul", de Liu Zhenyun, "Soţia aviatorului", de Melanie Benjamin, "Eugenia", de Lionel Duroy, "Zmeie de hârtie", de Romain Gary, "O dimineaţă de iubire pură", de Yukio Mishima, "Serotonină", de Michel Houellebecq, "Tatuatorul de la Auschwitz", de Heather Morris. 

Humanitas Junior: "O călătorie prin Univers. Astrofizica povestită", de Cristian Presura, cu ilustraţii de Ana Alfianu; "Băiatul care nu credea în Moş Crăciun", de Liana Alexandru, cu ilustraţii de Ana Alfianu; "Visătorul de visuri", de Regina Maria a României, cu ilustraţii de Sidonia Călin; "Poveşti cu animale din lumea întreagă. 50 de basme şi legende", de Angela Mc Allister, cu ilustraţii de Aitch; "Darwin. Expediţia pe Beagle", de Fabien Grolleau şi Jeremie Royer.

Cele mai bine vândute cărţi ale editurii Litera la ediţia a 26-a a târgului de carte Gaudeamus au fost: "Rugăciune pentru Cernobîl”, de Svetlana Aleksievici, laureata Premiului Nobel pentru Literatură, cartea-fenomen care a inspirat cel mai vizionat serial al momentului (Cernobîl) o cronică a trecutului dar şi un avertisment pentru viitor. A fost urmată de "Trei femei”, de Lisa Taddeo, cel mai detaliat portret al dorinţei realizat vreodată de un scriitor de nonficţiune, este o operă jurnalistică şi un adevărat triumf al artei naraţiunii. Pe locul trei în top se află "Crăciunul lui Poirot”, de Agatha Christie. Un nou caz rezolvat cu succes de celebrul detectiv: spre consternarea întregii familii, bogatul proprietar Simeon Lee le cere tuturor fiilor săi şi soţiilor acestora să vină acasă, pentru a petrece Crăciunul împreună. Vânzări bune a avut şi "Toamna", de Karl Ove Knausgård, prima carte din cvartetul "Anotimpuri”, cu ilustraţii de Vanessa Baird, o enciclopedie personală despre lume, scrisă de un tată pentru fiica sa nenăscută.

Pe poziţia a cincea se află "Dorinţă", de Richard Flanagan, celebrul autor australian premiat cu Man Booker, cel care combină în această carte evenimente istorice parţial cunoscute pentru a crea o ficţiune complexă şi captivantă. O proză plină de măiestrie, elegantă şi uimitoare, despre Matihna, o fetiţă aborigenă din Van Diemen’s Land, care este adoptată de exploratorul Sir John Franklin şi de soţia sa, Lady Jane.

Curtea Veche Publishing a avut vânzări bune cu: "Radiografia unei mârşăvii judiciare", de Traian Berbeceanu, "O ţară se construieşte zi de zi", de Adrian Cioroianu, "Luarea Ismailului", de Mihail Siskin, "Pablo the Alpaca. Scrisoarea", de Marian Godină, şi “Reţetele de Crăciun ale lui Jamie Oliver”. 

Top 5 Litera mică este format din: "Zăpadă”, de Walter de la Mare cu ilustraţii Carolina Rabei, "Cum a salvat Felix Crăciunul”, de Alex  T. Smith, "Miau, Miorlau şi Miaunici”, versurile meşteşugite ale Simonei Epure, ilustrate de Alexia Udrişte, "Poveşti clasice de Crăciun”, o carte specială în atmosfera pe care ne-o zugrăvesc cele mai frumoase povestiri clasice de Crăciun adunate în această antologie, şi "Călătoria lui Albie Bright”, de Christopher Edge.

Grupul editorial Nemira a participat la Gaudeamus 2019 cu noutăţi pentru toată familia, cu o listă de cadouri pentru toate tipurile de cititori: cărţi pentru copii de la Nemi, science fiction, fantasy şi thriller de la Armada, literatură străină, literatură română şi nonficţiune.

Cele mai căutate cărţi de la această ediţie au fost: "Suspicious Minds”, de Gwenda Bond (imprintul Armada), “Străinul”, de Stephen King (imprintul Armada); "Soldatul iernii", de Daniel Mason (colecţia Babel); “Soţia imperial”, de Irina Reyn (colecţia Damen Tango); “Reţeaua şoaptelor”, de Chandler Baker (imprintul Armada); “Arta de a asculta şi alte lecţii de viaţă”, de Michael Caine (colecţia Yorick), autobiografia unuia dintre cei mai şarmanţi actori de Hollywood, “Dr. Sleep”, de Stephen King (imprintul Armada); “Oameni versus tehnologie”, de Jamie Bartlett (nonficţiune); “Dosar permanent”, de Edward Snowden (nonficţiune); “O zi de decembrie”, de Josie Silver (colecţia Damen Tango.

Cele mai căutate cărţi pentru copii de la Nemi

Pe primul loc în topul vânzărilor a fost cartea “O dorinţă de Crăciun”, de Katherine Rundell, urmată de “Nevermoor. Probele de admitere ale lui Morrigan Crow”, de Jessica Townsend; “Lama lama de Crăciun”, de Anna Dewdney; “Poveste muzicală de Crăciun”, de Cristina Andone; “Eu şi Moş Crăciun”, de Matt Haig.

Polirom la Gaudeamus 2019. Top 5 general:

Pe primul loc în top se află “Poartă-ţi plugul peste oasele morţilor”, de Olga Tokarczuk, laureate premiului Nobel pentru Literatură pe 2018, urmată de Colecţia “Biografii romanţate”, compusă din “Maria Tănase. O fântână pe un drum secetos”, de Simona Antonescu; “Enescu. Caiete de repetiţii”, de Dan Coman; “Brâncuşi sau cum a învăţat ţestoasa să zboare”, de Moni Stănilă; “Caragiale. Scrisoarea pierdută”, de Bogdan-Alexandru Stănescu. Pe poziţia a treia, cel mai bine vândut a fost volumul “Cei rămaşi şi cei plecaţi”, de Parinoush Saniee. Acelaşi număr de exemplare vândute au fost şi pentru “Fetele Căpitanului”, de Maria Dueñas. Poziţia a patra este ocupată de “Alte culori”, scrisă de Orhan Pamuk, la egalitate cu “Vorbind în şoaptă. Viaţa privată în Rusia lui Stalin”, de Orlando Figes.
“Suntem dezrădăcinate. Călătoria mea şi poveştile altor fete refugiate din toată lume”, Malala Yousafzai, încheie topul general Polirom.
La categoria literatură română, celel mai vândute cărţi au fost: “Contaminare”, de Mihai Radu, “Sonia ridică mână”, de Lavinia Branişte, “Părul contează enorm”, de Dan Lungu, “Homeric”, de Doina Ruşti, “Ultima cruciadă”, de Simona Antonescu.

Top 5 traduceri din literatura universală

“Poartă-ţi plugul peste oasele morţilor”, de Olga Tokarczuk; “Cei plecaţi şi cei rămaşi”, de Parinoush Saniee, şi “Fetele Căpitanului”, de Maria Dueñas, “Lumina de veghe”, de Michael Ondaatje, “Din pântecul balenei”, de Sjón, “Flacăra”, de Leonard Cohen.

Top 5 nonfiction

Colecţia “Biografii romanţate”: “Maria Tănase, O fântână pe un drum secetos”; de Simona Antonescu; “Enescu. Caiete de repetiţii”, de Dan Coman, “Brâncuşi sau cum a învăţat ţestoasa să zboare”, de Moni Stănilă;” Caragiale. Scrisoarea pierdută”, de Bogdan-Alexandru Stănescu. Clasamentul este completat de: “Aşteptarea Penelopei”, de Aurora Liiceanu, “Alte culori”, de Orhan Pamuk, şi “Vorbind în şoaptă. Viaţa privată în Rusia lui Stalin”, de Orlando Figes. Pe locul patru este “Suntem dezrădăcinate. Călătoria mea şi poveştile altor fete refugiate din toată lume”, Malala Yousafzai, “Despre viitor. Perspectivele umanităţii”, de Martin Reeves, la egalitate cu “Naufragiul civilizaţiilor”, de Amin Maalouf.

Top 5 Polirom Junior arată astfel: “Mopşi la Polul Nord”, de Philip Reeve, Sarah McIntyre, “Uşa cu trei încuietori”, de Sonia Fernandez-Vidal, “Balada Unicornilor”, de Ledicia Costas, “Jurnalul Lottei”, de Alice Pantermuller, Daniela Kohl, “Ninja Timmy şi rîsetele furate”, de Henrik Tamm.

Cele mai bune vânzări pentru publicaţiile RAO la această ediţie a târgului Gaudeamus sunt:

“Ziua răzbunării”, de John Grisham, “Sociologia proastei guvernări în România interbelică”, de Bogdan Bucur, “România în perioada Administraţiei Emil Constantinescu”, de Alex Mihai Stoenescu, “Enciclopedia de diplomaţie”, de Dan Dungaciu, “Viaţa după Auschwitz”, de Eva Schloss, “Cari Mora”, de Thomas Harris, “Spionul care a schimbat istoria”, Zvetlana Lokhova, “Tura de noapte”, de Michael Connely, “1989 - Principiul dominoului”, de Dumitru Preda şi Mihai Retegan, “Liderul haitei”, de Tudor-Tim Ionescu.

Grupul Editorial Trei a fost prezent la Gaudeamus cu noutăţi editoriale şi peste 800 de titluri cu reduceri între 15% şi 30%.

Cele mai vândute volume de ficţiune au fost cele care se află şi în topurile internaţionale: "Fata care trebuia să moară", de David Lagerctantz (colecţia Fiction Connection, Editura Trei); "Pasărea cu piept roşu", de Jo Nesbø (serie de autor, Editura Trei); "Acolo unde cântă racii", de Delia Owens (colecţia Literary Fiction, Editura Pandora M); "Un an şi o zi", de Pascal Bruckner (serie de autor, Editura Trei); "Fidelitate", de Marco Missiroli (colecţia Literary Fiction, Editura Pandora M).

Colecţiile de psihologie au fost, de asemenea, apreciate de vizitatorii târgului, cele mai cumpărate cărţi fiind: "Viaţa interioară", de Christophe André (colecţia Psihologie Practică, Editura Trei); "Ce-ar face Freud în locul tău?", de Sarah Tomley (colecţia Psihologia pentru toţi, Editura Trei); "Expresia psihopatologică în pictură", de Aurel Romila (colecţia Psihologie-Psihoterapie, Editura Trei); "Psihicul politic", de Andrew Samuels (colecţia Misterele inconştientului colectiv, Editura Trei); "Cum să formezi oameni de success", de Esther Wojcicki (colecţia Psihologie practică pentru părinţi, Editura Trei).

Nici cărţile de istorie sau cele dedicate stilului de viaţă modern nu au fost ocolite de cititori: “Arta subtilă a disperării”, de Mark Manson (Editura Lifestyle Publishing); “Drumurile mătăsii”, de Peter Frankopan (colecţia Istorie, Editura Trei); “Pompeii”, de Mary Beard (colecţia Istorie, Editura Trei), "Oamenii", de Tom Philips (Editura Trei); “Nebunie şi vindecare”, de Barbara K. Lipska şi Elaine McArdle (Editura Trei).

Cei mai mici dintre cititorii noştri s-au bucurat de întâlnirea cu personajele lor preferate. Cele mai dorite titluri din colecţiile Literati şi PanDA au fost: “Astrofizica pentru copii grăbiţi”, de Neil deGrasse Tyson (colecţia Literati, Editura Pandora M); “Findus se mută”, de Sven Nordqvist (colecţia PanDa, Editura Pandora M); “Noi suntem aici”, de Oliver Jeffers (colecţia PanDa, Editura Pandora M); “Victoraş greieraş”, de Antoon Krings (colecţia PanDa, Editura Pandora M); “Unde este Turnul Eiffel?”, de Dina Anastasio (colecţia Cine? Ce? Unde?, Editura Pandora M).

Cele mai bine vândute cărţi ale Grupului editorial ART 

Editura Arthur: "Harry Potter şi piatra filosofală", de J.K. Rowling, ilustraţii de Jim Kay, traducere din engleză de Florin Bican, "Jurnalul unui puşti 14. Marea demolare", de Jeff Kinney, traducere din engleză de Ioana Vîlcu, "Povestea fără sfârşit", de Michael Ende, traducere din germană de Yvette Davidescu. 

Arthur Retro: "Poveşti despre Păcală şi Tândală", de Alexandru Mitru, ilustraţii de Done Stan, "Doctorul Aumădoare", de Kornei Ciukovski, ilustraţii de V. Cijikov, traducere din rusă de Nic. Iliescu. 

Autori români: "Cartea albă cu Apolodor sau apolododecameronul", de Florin Bican, ilustraţii de Dan Ungureanu, "Cronicile Domnişoarei Poimâine I. Vremea Vrăjitoarei Niciodată", de Adina Rosetti, ilustraţii de Oana Ispir. 

Editura Vlad şi Cartea cu Genius: "Dacă-i dai un fursec unui şoricel", de Laura Numeroff, ilustraţii de Felicia Bond, traducere din engleză de Vlad Zografi, "Noile aventuri ale lui Peter Iepuraşul", de Emma Thompson, ilustraţii de Eleanor Taylor, traducere din engleză de Andreea Caleman.

Youngart: "Băieţii din strada Pál, de Molnár Ferenc, ilustraţii de Reich Károly, traducere din maghiară de V. Micu, Colecţia youngretro, "Miss Peregrine 4. Harta zilelor", de Ransom Riggs, traducere din engleză de Laura Ciobanu. 

Editura ART: "Scurtă scrisoare pentru o lungă despărţire", de Peter Handke, traducere din limba germană şi postfaţă de Mariana Lăzărescu, "Frica portarului înaintea loviturii de la 11 metri", de Peter Handke, traducere din limba germană de Corina Jiva, "Cei aleşi şi cei damnaţi", de Primo Levi, traducere din italiană de Doina Condrea Derer, Colecţia Desenul din covor. 

musai: "Rămâi cu mine", de Ayòbámi Adébáyò, traducere din engleză de Iulia Gorzo, "Fata cu Leica", de Helena Janeczek, traducere din italiană de Liviu Ornea. 

SAPIENS: "Familia Romanov. Asasinat, revoluţie şi prăbuşirea Rusiei imperiale", de Candace Fleming, traducere din engleză de Gabriel Tudor, "Charles şi Emma. Crezul familiei Darwin", de Deborah Heiligman, traducere din engleză de Andrei Bontaş.

Paladin: "Artemis", de Andy Weir, traducere din engleză de Mihai-Dan Pavelescu, "Poarta lui Abaddon", de James S.A. Corey, traducere din engleză de Cezar Petrilă.

Editura Grafic: "Asterix şi goţii", text de René Goscinny, desene de Albert Uderzo, traducere de franceză de Ioana Pârvulescu, "Îndrăzneşte să dezamăgeşti. O copilărie în Turcia", de Özge Samanci, traducere din engleză de Mădălina Buican. 

minigrafic: "Garfield 3: mai mare, mai grozav", de Jim Davies, traducere din engleză de Florentina Hojbotă, "Colecţia esenţială Calvin şi Hobbes", de Bill Watterson, traducere din engleză de Florin Bican, "Cele douăsprezece prinţese dansatoare", de Maria Surducan.

Top 5 vânzări editura Gama: “Maşa şi Ursul” (Colecţia „Învăţ să citesc de mic!”); “ Rutine Montessori”, “Cine-i cine?” Joc de cultură generală „Genius”, “Cum să reuşeşti fără să tocesti la mate”, de Ioan Dăncilă, Eduard Dăncilă; “Orangeboy”, de Patrice Lawrence (colecţia „Must-Read YA”). 

Topul celor mai vândute cărţi la editura Cartea Copiilor: "Lupul cel Mare şi Lupul cel Mic. Frunza care nu voia să cadă", de Nadine Brun-Cosme, "Loc la voi pe măturoi", de Julia Donaldson, cu ilustraţii de Axel Scheffler, volum tradus de poetul Florin Bican; "Dovleacul familiei Şoricel", de Kazuo Iwamura, a patra carte din îndrăgita serie cu familia Şoricel; "Moş Crăciun", de autorul finlandez Mauri Kunnas; "Minunea de Crăciun a lui Jonathan Toomey”, de Susan Wojciechowski, cu ilustraţii de P. J. Lynch, carte câştigătoare a Kate Greenaway Medal în 1995; "Un dar de Crăciun pentru Horaţiu Chifteluţă”, de John Burningham, "cea mai bună carte ilustrată" în 1993 conform The New York Times Book Review; "Omida mâncăcioasă", de Eric Carle, carte aflată în topul celor mai iubite cărţi pentru copii din toate timpurile; "Gon, puiul de vulpe", de autorul clasic japonez Niimi Nankichi, cu ilustraţii de Kuroi Ken; "Ultima călătorie. Doctorul Korczak şi copiii săi", de Irène Cohen-Janca, cu ilustraţii de Maurizio A.C. Quarello, o poveste despre pediatrul şi educatorul Janusz Korczak şi copiii din ghetoului din Varşovia; "Gândurile unei broscuţe", de Kazuo Iwamura - meditaţiile unei broscuţe care încearcă să înţeleagă lumea. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.