Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo i-a îndemnat pe manifestanţii iranieni să transmită Statelor Unite orice probă a ”reprimării” regimului de la Teheran şi le-a dat asigurări că Washingtonul ”va sancţiona aceste abuzuri”, după ce preşedintele american Donald Trump a denunţat blocarea Internetului în Iran, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Manifestaţii au izbucnit în urmă cu o săptămână în Iran, la câteva ore după anunţarea - în plină criză economică - a unei puternice scumpiri a benzinei şiau cuprins aproximativ 100 de localităţi.

Autorităţile iraniene au conformat oficial moartea a cinci persoane, însă ONU a anunţat că se teme că reprimarea s-a soldat cu ”zeci” de morţi, iar Amnesty International a anunţat cel puţin 106 morţi

Internetul a fost întrerupt de mai multe zile şi era în continuare inaccesibil, în pofida unui calm aparent.

”Le-am cerut manifestanţilor iranieni să ne trimită înregistrări video şi informaţii despre reprimarea regimului a manifestanţilor. Statele Unite vor afişa şi sancţiona aceste abuzuri”, a anunţat joi secretarul de Stat american pe Twitter în persană şi apoi în engleză.

Administraţia Trump a impus deja sancţiuni drastice Republicii islamice, după ce a ieşit din Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian.

”MOARTEA ŞI TRAGEDIA”

Preşdintele american Donald Trump a acuzat tot joi regimul iranian de faptul că a blocat Internetul în ţară pentru a ascunde ”moartea şi tragedia”.

”Iranul a devenit atât de instabil, încât regimul a tăiat tot sistemul de Internet, pentru ca marele popor iranian să nu poată vorbi despre enorma violenţă care are loc în ţară”, a scris el pe Twitter.

”Ei vor zero transparenţă, crezând că lumea nu-şi va da seama de moartea şi tragedia pe care o cauzează regiumul iranian!”, a adăugat el.

Marţi, Guvernul a anunţat că va restabili Internetul doar când va fi sigur că reţeaua nu va fi ”folosită cu reavoinţă” în vederea unor noi revolte.

GERMANIA CONDAMNĂ ACŢIUNILE DISPROPORŢIONATE ALE FORŢELOR DE SECURITATE

Pe de altă parte, Germania a condamnat joi ”acţiunile disproporţionate ale forşelor de securitate” întimpul manifestaţiilor care au zguduit Iranul în ultimele zile, în care zeci de persoane au fost ucise.

”Îndemnăm forţele de securitate iraniene să dea dovadă de cea mai mare reţinere”, a îndemnat într-un comunicat o purtătoare de cuvânt a Ministerului german de Externe, adăugând că Berlinul aşteaptă ”de la liderii iranieni să ridice complet blocada Internetului”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.