Noua Comisie Europeană (CE) prezidată de germana Ursula von der Leyen urmează să obţină votul de încredere al deputaţilor europeni într-un vot prevăzut miercuri în Parlamentul European (PE), au declarat vineri mai mulţi reprezentanţiai unor grupuri politice pentru AFP. Există îndoieli cu privire la poziţia anumitor delegaţii S&D din Franţa şi România, potrivit unei surse din cadrul grupului socialist.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Von der Leyen este susţinută de cele trei mari grupuri parlamentare din PE - Partidul Popular (PPE, dreapta peuropeană - 182 de aleşi), Socialişti şi Democraţi (S&D, 154) şi Renew Europe (108).

”Doamna von der Leyen va obţine majoritatea, însă fără noi”, a declaart pentru AFP copreşedintele grupului Verzilor Philippe Lamberts. ”Acest lucru nu va fi glorios, dar nici umilitor”, a adăugat el.

Ea poate, în principiu, să conteze pe 444 de voturi, însă mulţi aleşi din cele trei grupuri nu au votat în favoarea alegerii sale în iulie, când îi trebuiau cel puţin 374 de voturi. Ea a obţinut 383 - cu doar nouă voturi în plus.

”Votul de învestire este diferit. El nu este anonim, ci nominal, iar o majoritate simplă a sufragiilor exprimate este suficientă”, a declarat Philippe Lamberts.

”Fiecare grup va şti cine a votat şi cum. Acest lucru ar trebui să-i descurajeze pe amatorii de fronde”, au confirmat AFP mai mulţi lideri PPE, familia politică a lui von der Leyen.

”Ea va avea o majoritate, însă nu va fi nici foarte mare şi nici prea mică”, a apreciat unul dintre ei.

Acest sentiment este confirmat de aleşi din grupul socialist.

Marile delegaţii - SPD-ul german, PD-ul italian şi PSOE-ul spaniol - vor vota în favoarea învestirii.

Însă rămân îndoieli cu privire la poziţiile anumitor delegaţii - din Franţa şi a PSD din România -, a declarat un reprezentant al grupului sub protecţia anonimatului.

Consemne de vot urmează să fie stabilite marţi, în reuniunile grupurilor.

Verzii (74 de mandate) ar urma să se abţină, a anunţat Philippe Lamberts.

GUE (stânga radicală, 41 de mandate) a anunţat că va vota ”împotrivă”.

Celelalte formaţiuni sunt (D (extremă dreapta, 73 de mandate), ECR (dreapta eurosceptică, 62 de mandate) şi neînscrişii - în care se află Partidul Brexitului al eurofobului britanic Nigel Fagare şi Mişcarea Cinci Stele (M5S, antisistem) italiană.

”Dacă votul este pozitiv, noua Comisie va fi în măsură să înceapă să lucreze la 1 decembrie”, a anunţat joi preşedintele PE David Sassoli. 

Este prima oară când Comisia, care-i succede celei conduse de luxemburgezul Jean-Claude Juncker, va fi condusă de o femeie.

Trei candidaţi la funcţia de comisar, inclusiv românca Rovana Plumb, au fost respinşi de PE, ceea ce a întârziat intrarea acesteia în funcţie, prevăzută iniţial la 1 noiembrie.

Data de 1 decembrie este de asemenea data la care fostul premier belgian Charles Michel preia ştafeta de la polonezul Donald Tusk la preşedinţia Consiliului European.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.