Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi, la începutul dezbaterii electorale organizate în Aula Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I”, că nu există teme aranjate şi şi-a prezentat un scurt bilanţ al mandatului, inclusiv al relaţiei cu PSD, despre care afirmă că s-a dovedit extrem de ostil. Preşedintele a răspuns întrebărilor referitoare la interimatele din justiţie, relaţia cu China, OUG 114, legile justiţiei, legea recursului compensatoriu, popularitatea sa în online. De asemenea, preşedintele a răspuns şi întrebărilor studenţilor din sală şi inclusiv unei întrebări adresate de către liderul PNL, premierul Ludovic Orban.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

UPDATE - Primului ministru Ludovic Orban i s-a înmânat microfonul de către Radu Tudor (Antena 3) care l-a rugat să-i adreseze preşedintelui o întrebare incomodă. Orban l-a întrebat cât crede că va obţine duminică, iar şeful statului a replicat: „Toate voturile românilor care vor să fiu preşedinte”

UPDATE - La finalul dezbaterii preşedintele Klaus Iohannis a cerut să fie trimis un microfon în sală iar cei din audienţă că îi pună întrebări. Întrebat de ce nu a invitat jurnalişti care să îi pună întrebări incomode, Iohannis I-a spus celui care l-a întrebat: „Puneţi-mi întrebări incomode!”, acesta răspunzându-i că tocmai aceasta a fost întrebarea incomodă.

Întrebat dacă e important pentru un preşedinte să cunoască mai multe limbi străine, şeful statului a răspuns„ pe mine m-a ajutat”. El a recunoscut că n Consiliul European  nu toţi cunosc limbi străine, dar că „se pierde mult din substanţă”.
„Cred că este indicat ca preşedintele să cunoască măcar o limbă de largă circulaţie” a spus Iohannis.
Şeful statului i-a spus unei studente care l-a întrebat dacă ar trebui tinerii să rămână afară că „merită să rămâneţi în ţară”, dar că e „binevenit şi un stagiu afară”. Iohannis spune că ar fi putut să plece dar a decis să rămână.
”Eu nu sunt întâmplător aici în România, este o decizie conştient şi îmi pare bine că am decis să rămân. Mi se pare că este important ca în România să ajungem în punctul n care tinerii care îşi termină studiile s îşi dorească să vină înapoi”.
Întrebat care ar fi soluţia simplă pentru îmbunătăţirea sistemului de educaţie rapid, a spus că „nu există o soluţie simplă pe care să o implementăm de mâine”, adăugând că există chestiuni „punctuale”, care nu vor fi reforme dar vor îmbunătăţi acele aspecte unde lucrurile nu funcţionează
„Soluţia este concepţia sistemului trebuie finalizată. Nu sunt adeptul micilor reforme şi veşnicelor modificări. Abordarea de veşnică umblare la lege nu este una bună”.
O tânără doctorand la SNSPA l-a întrebat pe şeful statului ce se poate face pentru sport.
„Se pot face multe, abia aştept împreună cu noul guvern să ne apucăm de treabă şi în această zonă. Două sunt componente care au fost ignorate: sportul de masă, fără sport de masă vom avea o societate bolnavă. Doi, performanţa. Avem campionii noştri, cinste lor, îi admir pe toţi, însă cred că România are un potenţial mult mai mare dar pentru a fructifica acest potenţial trebuie să începem de jos. Întreg sistemul pe care îl avem este anacronic, nefuncţional, croit după reforma administrativă din 1968, este nevoie de un suflu nou, cu cât mai repede cu atât mai bine”. 

UPDATE - Despre afirmaţiile lui Emmanuel Macron potrivit cărora NATO e în „moarte cerebrală”

Nu o să mă înscriu în lunga listă a comentatorilor a ceea ce a declarat preşedintele Macron. Nici nu vreau să iau partea unora sau altora, dar pot să spun că NATO este pentru noi garanţia securităţii şi a ce trebuie făcut ca să funcţioneze mai bine, fiindcă aşa înţeleg afirmaţiile preşedintelui Macron. Aceste chestiuni le vom discuta la summitul NATO de la începutul lunii decembrie, în Londra. Nu trebuie să încercăm să exacerbăm declaraţii politice. Pentru România, NATO şi SUA sunt garantul securităţii, aceasta e opinia mea.
Relaţia cu Rusia este una foarte complicată. Abordarea faţă de Rusia este cea pe care o împărtăşim cu NATO în domeniul securităţii.

UPDATE - Despre proiectul ”România educată”

Nu rămâne în sertar. România educată e proiectul meu prezidenţial şi vă garantez că îl duc mai departe şi, dacă nu sunt reales, voi găsi metode de a-l duce mai departe. Proiectul merge mai departe şi va fi implementat, sunt ferm convins că România fără un astfel de proiect va avea o reală problemă şi în viitor. România are numai o şansă: să creeze un sistem de educaţie performant care permite educarea unor generaţii care performează ca oameni şi ca specialişti şi pentru asta mă implic total.
Iohannis a spus că nu a dorit să aducă în dezbatere subiecte „atât de grele” în campania electorală, dar că nu renunţă la proiect.

UPDATE - Întrebat cât timp face până la Sibiu. Despre infrastructura de transport a României 

Cât fac cu ce? Cam patru ore (cu autovehiculul – n.r.). După 30 de ani de tranziţie şi dispute profunde între diferitele formaţiuni este cazul să ajungem în situaţia în care un preşedinte care ştie ce trebuie făcut împreună cu un guvern care doreşte să rezolve aceste mari probleme să se apuce de treabă. Voi fi foarte ferm, chiar intransigent. Aceste discuţii trebuie să producă rezultate. Nici eu nici românii nu avem timp să ne pierdem În discuţii de complezenţă între preşedinte şi guvern, ceea ce discutăm să ducă la rezultate practice. 
Autostrada Sibiu Piteşti, drumul expres Craiova – Piteşti, autostrada Moldova, Ploieşti – Braşov, aceste lucruri nu vreau să le promit, că de promis le promit toţi, eu vreau să le facem.
 
UPDATE - Despre evenimentele din 10 august 2018

Se pare că s-au pregătit în mare secret, Pot să spun fără exagerări că acea intervenţie a fost cea mai gravă intervenţie a statului împotriva cetăţenilor din România, de la Mineriadă încoace. Doar cu mineriadele se mai poate face  comparaţie şi cu Piaţa  Universităţii. Filosofia cu care s-a intervenit a dovedit că PSD este anti-români şi anti democratic, de asta nu vreau să dezbat cu contracandidata, nu pot să am o dezbatere cu cineva care reprezintă un sistem represiv de sorginte comunistă. Statul care acţionează voit neprovocat împotriva propriilor cetăţeni este un sistem represiv. Am luat legătura cu structurile din zona securităţii naţionale, dar deja paguba se produsese. Este o catastrofă, va fi nevoie de foarte mult timp pentru a găsi explicaţii şi mai ales soluţii ca să nu mai apară niciodată ceva similar.

Iohannis spune că a luat în calcul prezenţa,  dar nu a făcut-o, pentru că lucrurile „ar fi agravat lucrurile”, nu le-ar fi rezolvat.
„Al fi dat apă la moara pesedistă. Dacă aş fi mers cu geaca roşie acolo ar fi spus pe faţă : Asta e lovitură de stat dată de preşedinte şi Doamne fereşte!”

UPDATE - Despre minorităţi şi discriminare

Cred că au fost vizibile intenţia mea şi rezultatele în combaterea discriminării de orice fel, poate chiar a deranjat puţin zona pesedistă, altfel nu pot să îmi explic de ce în campanie PSD-ul insistă în zona discriminării de tip xenofob. Acesta este un semn cert, pe care nu cred că-l pune nimeni sub îndoială, că PSD-ul chiar are nevoie de câţiva ani de opoziţie să-şi revină un pic şi să revină în zona valorilor europene, să abandoneze acest discurs al urii xenofobe. Nu am renegat niciodată apartenenţa mea etnică: sunt etnic german dar sunt cetăţean român sută la sută nici măcar nu mă supăr dacă cineva mă aseamănă cu foşti dictatori, dar trag un semnal de alarmă că aşa ceva nu e doar inoportun, imoral, dar e inadmisibil.

UPDATE - Despre interimatele din justiţie

”Sunt zece interimate, plus alte posturi care sunt vacante de tot. E o chestiune care trebuie rezolvată, dar nu fără a găsi soluţia bună. În rapoartele MCV ni s-a spus că trebuie să găsim o metodologie transparentă. Ministrul Cătălin Predoiu lucrează la o metodologie şi imediat după alegeri continuăm discuţia pentru a vedea cât de repede e pregătit Ministerul Justiţiei de a prezenta public această metodologie, ca în câteva săptămâni sau luni, sper în februarie, să fie ocupate prin concurs aceste posturi. Legislaţia momentan e seacă,  nu satisface cerinţele, nici ale MCV, nici ale opiniei publice. Nu am de gând să fac rabat de la integritate: meritocraţie şi în acest domeniu”, a spus Klaus Iohannis, marţi seară, întrebat fiind despre interimatele de la cele mai importate unităţi de Parchet.

UPDATE - Întrebat ce fel de preşedinte se consideră, Iohannis a spus: ”Câteodată de la PSD mi se spune spectator, altă dată că sunt dictator şi vreau să acaparez putere. Sunt un preşedinte care real se implică, care vine cu soluţii şi care vine cu perspective, nu mă joc, nici nu dictez, prezidez”.

UPDATE - Dacă preşedintele este, conform actualei Constituţii, responsabil de ceea ce face guvernul
„Constituţional nu este responsabil, Constituia consfinţeşte un executiv bicefal: preşedintele şi Guvernul. Politica economică se face de guvern, asta a dus la situaţia pe care am avut-o cu guvernele pesediste care au refuzat nu doar colaborarea, ci şi comunicarea cu preşedintele, simptomatic pentru acest fel obtuz, nedemocratic de a guverna au fost ultimele două ocazii de discuţie cu acest guvern eşuat,: discuţiile despre comisarul european şi consultările cu partidele după moţiunea de cenzură. PSD-ul a chiulit. De când e în funcţiune guvernul Orban am avut cu ei mai multe discuţii decât am avut cu guvernele pesediste în trei ani. Nu încerc eu să-mi impun punctul de vedere, nici ei, sunt discuţii foarte bune, dorim împreună să găsim soluţiile cele mai bune.

UPDATE - Despre ordonanţa 114

O şmecherie pesedistă pentru a face rost de bani. Au improvizat o şmecherie şi au crezut că vor face în acest fel rost de bani şi că vor păcăli pe români încă uN an, ca să pară că ei gestionează banii publici bine, ordonanţa a produs foarte mult deranj şi soluţia de anuLare nu este fezabilĂ pentru că sunt chestiuni care nu mai pot fi întoarse pur şi simplu efectele nu sunt reversibile, este nevoie de o analiză foarte profundă. Îi asigur pe români că se lucrează la această chestiune şi va fi rezolvată”.
 
UPDATE - Afacerea Exxon, cum ar trebui exploatate gazele din Marea Neagră
 
M-am implicat în această discuţie, dar fiind vorba de o lege, chestiunea s-a discutat în Parlament şi s-a ajuns la o formă care nu a satisfăcut nicio parte, nici investitorii, nici finanţele publice din punctul meu de vedere chestiunea nu e tranşată, trebuie reluată discuţia sub două aspecte. Primul: Romania first, trebuie să ştim ce vrem noi cu această afacere. După ce ne lămurim ce vrea România, putem să abordăm chestiunea a doua şi să găsim o formă de legislaţie care este corectă pentru România şi pentru investitori.
Posibil ca Exxonul în definitiv să nu se retragă. Aceste companii spun ce cred ele că este bine să spună, eu cred că lucrurile sunt în desfăşurare, este posibil să se schimbe decizia Exxon şi să nu se retragă. Important este să avem o legislaţie care să le permită adevăraţilor investitori care au şi puterea să facă investiţia să vină şi să ducă investiţia mai departe.

UPDATE - Iohannis a introdus în dezbatere numărul record al românilor care au votat în diaspora a primul tur al acestor alegeri. 

„Abordez această temă din două puncte. În primul rând le mulţumesc, dar indiferent ce candidat aţi votat, participarea în sine este absolut notabilă. Al doilea aspect e şi datorită modificărilor legislative pe care şi eu le-am promovat”.
 
Ce le transmite românilor din diaspora.: e greu sau sau e uşor dă fii preşedintele României - „Dacă e greu sau uşor nu cred că e relevant. Pentru mine personal este o mare onoare şi este o muncă care îmi place şi căreia mă dedic sută la sută, şi trup şi sufet”
 
Care e cel mai mare regret: - „În al doilea mandat cred că aş comunica mai mult, poate partea de comunicare nu a ajuns încă la nivelul aşteptat sau optim şi aici cu siguranţă, împreună cu echipa mea, vom căuta cele mai bune abordări, sunt decis să comunic mai mult, mai intens.

UPDATE - Mutarea ambasadei din Israel la Ierusalim, memorandum adoptat în Guvern care a rămas secret

Este gândirea tipic pesedistă. S-au trezit Dragnea şi Dăncilă în încercareaa de a se profila în politica externă în care nu aveau ce căuta. Pot să clasific aceste demersuri drept un diletantism în politica externă, care ne-a dăunat foarte grav, iar acel memorandum secret a fost folosit în comunicarea publică pentru a da impresia unei anumite legitimităţi. În realitate la Externe s-a elaborat o documentaţie de tip studiu care a fost trimisă la Amdinistraţia prezidenţială după mult timp, care memorandum propunea să se facă conform legii adică decide preşedintele şi a decis să rămână cum am stabilit.
 
UPDATE - Implicarea Chinei în  economia românească – reactoarele de la Cernavodă, licitaţia pentru 5G, companii acuzate de spionaj în SUA care au interese pe piaţa românească 
Locul nostru, al României, este în spaţiul euro-atlantic, acolo aparţinem noi. Punct. Trebuie să observăm că există şi alte state cu care putem să avem interese economice. Cu China putem să avem schimburi economice, dar nu ne considerăm parte din spaţiul de valori promovat de ei, nu avem obligaţii venite din istorie faţă de ei, avem obligaţia de a pune în practică dorinţa românilor de a fi parte din lumea euro-atlantică. Nu trebuie să mergem prea departe în zona colaborării cu state din Asia, de exemplu, Valorile de care ţinem sunt cele europene.
 
Despre reactoarele centralei nucleare: Se vor lua decizii astfel încât să fie garantată securitatea naţională, acest lucru pot să promit.

UPDATE - De ce a promulgat legea recursului compensatoriu fără obiecţii deşi Guvernul nu susţinea forma adoptată în Parlament

Este o situaţie un pic mai specială cu această lege. Ea a ajuns la CCR, a fost verificată şi găsită constituţională, însă CCR a făcut un lucru pe care în alte situaţii nu l-a făcut şi anume s-a exprimat prin decizie inclusiv pe oportunitate. E o abordare neuzuală, care practic făcea caducă retrimiterea în Parlament care nu mai avea marjă de manevră. Este explicaţia pentru care după discuţii tehnice cu specilaliştii din Administraţia Prezidenţială am ajuns la concluzia că -  şi dacă nu ne convine situaţia - altă soluţie pe Constituţie nu e, drept pentru care am promulgat legea. Şi această lege trebuie reluată şi trebuie corectate erorile care s-au făcut atunci. Cu majoritatea care a fost atunci nu s-a putut. 

Am lansat câte şi câte avertismente în întreaga zonă de legi pe justiie şi cred că avertismentele mele au fost înţelse de români
UPDATE  - Despre independenţa justiţiei
”Aş fi putut să merg în CSM şi să încerc să impun un anumit punct de vedere, să fac presiuni publice asupra sistemului de justiţie. Chiar cred în independenţa justiţiei şi m-am abţinut de la toate aceste lucruri.
Dacă în interiorul sistemului de justiţie au existat abateri, acestea trebuie lămurite în CSM fără preşedinte. Faptul că am dreptul că merg acolo şi să iau parte nu înseamnă că am drept de vot. 
Trebuie să fim foarte corecţi: nu putem să punem în balanţă drepturile omului contra independenţei justiţiei. Şi unele şi celelalte trebuie apărate cu tot ce avem la dispoziţie în Constituţie.

UPDATE - Despre popularitatea în online şi dacă e conştient că acest medu îi e mai degrabă ostil, pentru că a refuzat dezbateri.

„Într-o campanie electorală există opinii pro şi contra, de aici apare dinamica . Eu mi-am pus în practică strategia pe care am gândit-o şi este în desfăşurare, însă da, am urmărit mpactul pe Facebook şi pot să spun că dacă tragem linie numărul urmăritorilor e în creştere, înseamnă că net lucrurle au fost bine înţelese şi mă bucură acest lucru.
Vorbim despre un tur 2 ntre candidatul Klaus Iohannis care a fost preşedinte şi o candidată care reprezintă un PSD nereformat, nedeocratic care a guvernat îmotriva românilor şi sunt convns că mulţi dntre cei care nu şi-au format o părere şi-o vor forma zillele următoare.
Eu sper că prin apariţiile mele şi prin luările de cuvânt să-i convng că merit oricând mers la vot. Eroul alegerilor nu este candidatul, este alegătorul cu ştampila de vot în mână şi îi invit pe toţi românii să devină campioni în turul 2 mergând la vot.
 
UPDATE - Despre rolul de mediator al preşedintelui şi lupta pentru justiţie, despre ieşirea în stradă şi participarea la şedinţa de guvern, despre referendumul pentru justiţie şi despre şansele date PSD. Legile justiţiei au trecut, imaginea României este cea din MCV. Aţi sacrificat cumva justiţia pe altarul interesului dvs electoral prin amânarea referendumului?
„Se vede destul de bine că am amânat referendumul până în momentul în carec am considerat că o convocare produce efecte maximale, cred că a produs. (...) În afară de faptul că am alungat elefanţii din şedinţa de Guvern, că am cobrât între demonstranţi, am mai făcut lucruri prevăzute în Constituţie şi cred că le-am făcut destul de bine. Am retrimis legile justişiei în Parlament, le-am trimis la CCR, am cerut unct de vedere de la Comisia de la Veneţia, am reuşit să anulez 70% din măsurile care ar fi compromis legile justiţiei, din măsurle introduse de PSD în legile justiţiei. Nu sunt perfecte, sunt în vigoare, la un moment dat au trebuit promulgate fiindcă mi s-au terminat atribuţiile constituţionale. Voi avea grijă ca Guvernul să reia aceste chestiuni şi după alegerile parlamentare, când sunt sigur că vom avea o altă ajoritate, voi repara ce a mai rămas de reparat din legile justiţiei.. 
Fără mine statul de drept din România s-ar fi rupt. Nu s-a rupt, a rămas în picioare, lupta anticorupţie continuă şi am corectat în exterior imaginea catastrofală proiectată de guvernele pesediste. 
UPDATE - Mă bazez acum, la votul din 24 noiembrie, evident, pe alegătorii liberali care m-au sprijinit de la început, dar este nevoie de mobilizare la vot. Mă adrezes electoratului USR şi PLUS. Suntem de aceeaşi parte a baricadei. Mă adresez electoratului PMP. Suntem de aceeaşi parte a baricadei. Mă adresez electoratului maghiar care îşi doreşte o ţară faină. Mă adrezez şi electoratului PSD. Are dreptul să fie reprezentat de un partid democratic. De aceea trebuie trimis PSD în opoziţie, să se reformeze, să-i reprezinte aşa cum se cuvinte.
 
UPDATE - ”Declaraţia este a mea, dar teme aranjate nu există. Fiecare participant vine cu input-ul pe care-l consideră corect, adecvat”
Am venit în această poziţie acum cinci ani şi am spus că vreau să fiu preşdintele care face altfel de politică, adică să generez soluţii, să generEz abordări comune, echitabile, agreate cu toţi partenerii instituţionnali, pentru a atinge câteva obiective foarte importante petru a satisface nevoia de securitate, pentru a avea o reprezetare externă, pentru a întâri poziţia în plan internaţional, pentru a consolida statul de drept, dar am întîlnit un PSD puterniC ostil care, după dc 2016, a venit cu o abordare care ne-a aruncat pe toţi în haos. A aruncat România în haos pentru a salva câţiva penali. PSD a  dorit să acapareze şi să distrugă, nu doar statul de drept, ci şi marile sisteme şi a făcut-o într-un fel foarte perfid. 
M-am opus acestor demersuri, m-am opus încercărilor PSD-iste de a acapara întreg statul român, folosind intrumentele Constituţiei. ŞI de multe ori am avut succes.

-  Jurnaliştii care participă, conform anunţului PNL, sunt: Ramona Avramescu,  Clarice Dinu, Moise Guran, Ion M. Ioniţă, Cristian Leonte, Silviu Mănăstire, Cristian Pîrvulescu, Cristina Şincai şi Radu Tudor. 

”Dezbaterea reprezintă o premieră pentru România, în contextul alegerilor prezidenţiale, participanţii care vor lua parte la dialog având posibilitatea să abordeze orice teme şi orice subiecte pe care le consideră de interes pentru opinia publică”, a afirmat  PNL.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.