Nouăsprezece foşti lideri socialişti din Andaluzia (sud), un fief istoric al Partidului Socialist Spaniol (PSOE), au fost condamnaţi marţi la pedepse cu închisoarea sau ineligibilitatea, într-unul dintre cele mai mari scandaluri de corupţie din ultimele decenii din ţară, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceste condamnări, pronunţate de un tribunal din Sevilla, intervine într-o perioadă deliată pentru şeful Guvernului socialist Pedro Sanchez, care încearcă să găsească susţinerea necesară pentru a rămâne la putere, slăbit, după ce a obţinut o victorie în alegerile legislative de la 10 noiembrie.

În acest dosar, intitulat ERE - acronimul spaniol care desemenează ajutoare sociale -, aceşti foşti membri ai Guvernului andaluz sau administraţiei regionale au fost condamnaţi după ce au fost găsiţi vinovaţi de atribuirea în totală opacitate a unor ajutoare în valoare de sute de milioane de euro menite în principiu să-i ajute pe salariaţii concediaţi şi întreprinderile aflate în dificultate.

Între ei se află Manuel Chaves, un ”baron” PSOE, ministru în mai multe rânduri şi preşedinte al Andaluziei din 1990 în 2009, condamnat la nouă ani de ineligibilitate după ce a fost găsit vinovat de prevaricaţiune. Parchetul cerea o pedeapsă de zece ani de ineligibilitate. 

Succesorul său din 2009 în 2013 la conducerea guvernului regional andaluz, José Antonio Griñán, a fost condamnat la şase ani de închisoare şi 15 ani de ineligibilitate, după ce a fost găsit vionovat de deturnare de fonduri publice. Parchetul a cerut şase ani de închisoare şi 30 de ani de ineligibilitate.

Acest scandal a izbucnit în 2010, în timp ce Spania era devastată de criza financiară. El l-a determinat pe José Antonio Griñan să demisioneze.

Procesul a început în decembrie 2017 şi a durat un an.

Partidul Popular (PP, dreapta) ar urma să profite de această condamnare pentru a-l ataca pe Pedro Sanchez cu privire la acest scandal, o dovadă, în opinia sa, a ”clientelismului” practicat de socialişti pentru a se menţine la putere în Andaluzia timp de decenii.

Pedepsit de alegători, PSOE a fost răsturnat de la putere în ianuarie în această regiune, cea maipopulată din Spania, pe care o conducea neîntrerupt de 36 de ani.

PP şi Ciudadanos (liberali) au preluat puterea în Andaluzia cu susţinerea Partidului Vox (extrema dreaptă), devenit a treia forţă politică la nivel naţional.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.