Cinci persoane suspectate de trafic de persoane şi proxenetism, după ce ar fi dus mai multe tinere în Marea Britanie şi le-ar fi obligat să se prostitueze, au fost prinse de procurorii DIICOT în urma unor percheziţii care au avut loc în trei judeţe. Alte opt persoane, care făceau parte din aceeaşi grupare, au fost reţinute de autorităţile britanice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Potrivit unui comunicat al DIICOT, marţi dimineaţa, au fost făcute simultan, pe teritoriul României şi al Marii Britanii, 11 percheziţii. Cinci dintre acestea au avut loc în ţara noastră, în judeţele Giurgiu, Ilfov şi Constanţa, şi şase în Marea Britanie, în Londra, Newcastle, Stoke-on-Trent şi Norwich.
 
 
Acţiunea s-a desfăşurat în cadrul unei echipe comune de anchetă încheiată la nivelul Eurojust, între România, prin Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, şi autorităţile judiciare din Marea Britanie.
 
În cauză, procurorii DIICOT - Structura Centrală fac cercetări faţă de mai multe persoane, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de persoane şi proxenetism.
 
Anchetatorii au stabilit că, în perioada iunie-august 2017, pe teritoriul Marii Britanii, în localitatea Ilford, la iniţiativa a trei persoane, a fost constituită o grupare infracţională organizată, care a acţionat coordonat în scopul comiterii infracţiunilor de proxenetism şi trafic de persoane.
 
Pe parcursul timpului gruparea infracţională a suferit diferite modificări, prin aderarea unor noi membri sau plecarea unora dintre aceştia. Totodată, în perioada 2018-2019, activitatea infracţională, care continuă şi în prezent, s-a desfăşurat în diferite regiuni, pe teritoriul Marii Britanii. 
 
"În fapt s-a reţinut că tinerele, de naţionalitate română, care proveneau în special din mediul rural, din familii fără posibilităţi materiale, aflate în stare de vulnerabilitate, au fost racolate de către membrii grupării infracţionale, în special prin intermediul metodei loverboy, menită a asigura o dependenţă emoţională a acestora faţă de membrii grupării infracţionale, dar şi prin promisiunea unor câştiguri materiale importante”, se arată în comunicat.
 
Sursa citată menţionează că, după racolare, tinerelor li s-a asigurat transportul, în special cu avionul, din zona unde se află în acel moment, în România sau în alt stat, până în Marea Britanie, pe numele acestora fiind achiziţionate de către lideri sau alţi membri ai grupării bilete de călătorie. 
 
La ajungerea în Marea Britanie, de regulă la aeroport, tinerele erau aşteptate de membrii grupării cu un autoturism şi transportate spre locurile de cazare închiriate de liderul grupării. 
 
În imobilele închiriate pe teritoriul Marii Britanii, de regulă, tinerele au locuit împreună cu liderii şi ceilalţi membri ai grupării infracţionale. 
 
În urma cercetărilor făcute, procurorii DIICOT au mai stabilit faptul că liderii au coordonat întreaga activitate infracţională, ocupându-se de închirierea caselor unde au locuit atât membrii grupării cât şi tinerele, achiziţionarea biletelor de avion necesare călătoriei victimelor spre Marea Britanie, aşteptarea acestora la aeroport, transportarea spre locurile de cazare, colectarea şi distribuirea sumelor de bani obţinute din practicarea de servicii sexuale, postarea anunţurilor pe diferite site-uri pentru adulţi, îndrumarea şoferilor şi de supravegherea tinerelor respective. 
 
"Pentru ca activitatea infracţională să fie greu de depistat, relaţiile sexuale au fost prestate de către victimele care se aflau sub influenţa grupării infracţionale în sistem outcall, respectiv prin deplasarea de la locul de cazare la domiciliul clientului sau la hotel. S-a remarcat faptul că serviciile sexuale erau oferite cu preponderenţă clienţilor care se aflau în altă localitate decât cea în care locuiau membrii grupării infracţionale împreună cu tinerele. S-a reţinut faptul că şoferii erau membri de încredere ai grupării infracţionale, de regulă dintre cei care aveau şi o relaţie cu persoana vătămată ce practica activităţi de prostituţie în favoarea grupării”, se mai precizează în comunicatul DIICOT. 
 
Procurorii au mai menţionat că o parte dintre membri au avut doar rolul de a racola una sau mai multe tinere, care le deveneau iubite în scopul de a practica activităţi de prostituţie şi le-au supravegheat, în special prin alimentarea dependenţei lor emoţionale. De regulă, persoanele respective au locuit şi au călătorit cu victimele şi au încasat, procentual, sumele de bani obţinute din serviciile sexuale prestate de către acestea.
 
Plata serviciilor sexuale se realiza în două modalităţi, numerar sau prin transferarea sumelor în conturile bancare deschise în Marea Britanie de către liderii grupării infracţionale sau alţi membrii, iar plata se realiza obligatoriu înainte de întreţinerea relaţiilor sexuale.
 
La sediul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală au fost duse pentru audieri cinci persoane, iar alte opt au fost reţinute de către autorităţile judiciare din Marea Britanie.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.