Inspectorul-şef al Poliţiei Judeţene Timiş, Alin Petecel, a declarat, luni, că a fost întocmit dosar penal pentru ucidere din culpă în cazul blocului din Timişoara de unde doi copii şi mama unuia dintre ei au murit, după o acţiune de dezinsecţie şi deratizare. Şefa DSP Timiş, Cornelia Malac, spune că firma de dezinsecţie şi deratizare ar fi trebuit să anunţe locatarii blocului de acţiune, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Administratorul blocului şi cel al firmei de deratizare sunt audiaţi de poliţişti şi procurori.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Timiş, Lucian Mihoc, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă care a avut loc chiar în faţa imobilului din Timişoara de unde doi copii şi mama unuia dintre ei au decedat, cel mai probabil după o acţiune de dezinsecţie şi deratizare, că au fost identificate substanţele folosite. Este vorba despre Deadyna, Cipermetrină, Tetramethrin, Coformulanti şi Raticid Brotex Pasta. Acestea nu sunt radioactive, dar la etajul patru s-a constatat un nivel slab, iar la etajul al treilea şi pe casa scarii s-a constatat un nivel mediu al acestor substanţe.
 
"Activitatea desfăşurată de firma de dezinsecţie şi deratizare a fost realizată în baza unui contract cu asociaţia de proprietari”, a declarat Mihoc.
 
Şeful ISU Timiş a mai spus că aceeaşi firmă a mai făcut dezinsecţie şi deratizare în alte două locaţii din Timişoara, la un restaurant şi la un club. Cele două au fost închise preventiv, chiar dacă nu au fost înregistrare îmbolnăviri. Acestea sunt verificate, urmează să fie ventilate şi apoi vor fi redeschise. 
 
Directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Timiş, Cornelia Malac, a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că inspectorii DSP vor verifica depozitarea substanţelor de către firma care a făcut dezinsecţia şi deratizarea şi a spus că acţiunea din blocul de pe strada Mioriţei din Timişoara nu a fost anunţată.
 
"Firma trebuia să anunţe populaţia, trebuie să verificăm dacă a anunţat. A fost greu să ne desfăşurăm activitatea pentru că administratorul  firmei şi administratorul blocului au fost audiati de poliţie şi procuratură. Firma trebuia să anunţe dezinsecţia”, a declarat Malac.
 
La rândul său, inspectorul-şef al Poliţiei Judeţene Timiş, Alin Petecel, a declarat că în acest caz a fost deschis dosar penal.
 
"IPJ a fost sesizat la orele prânzului, s-a constituit echipa complexă de urgenţă. Primele măsuri au fost luate, de conservare. Prima măsura - să identificăm cauza. S-a stabilit, în urma primelor verificări, că este vorba de o societate comercială care a făcut dezinsecţie, s-a mers pe acest fir. Apoi s-au identificat alte două locaţii în care s-a făcut dezinsecţie de către aceaşi firmă. Este dosar penal sub supravegherea unui procuror pentru ucidere din culpă”, a declarat Petecel.
 
Medicul Mihai Grecu, şeful UPU Timiş, a declarat, la rândul său, că a fost greu ca medicii să îşi dea seama că este vorbe despre locatarii aceluiaşi bloc de locuinţe, deoarece cei care au ajuns la spital aveau alte adrese în buletine.
 
"Am rugat colegii să ia fişă cu fişă în ultimele trei zile. Cu excepţia persoanei care a decedat nu aveam adresele pe acest imobil. Simptomatologia celor doi minori decedaţi a fost diferită. Unul a fost diagnosticat cu obstrucţie de cale aeriană, al doilea cu diabet. Sunt simptome diferite, în funcţie de vârstă. Nu s-a putut face până astăzi legătura între aceste evenimente. În momentul în care soţul femeii decedate a venit la spital şi a spus că soţia şi copilul au decedat şi că în bloc mai există un deces, ne-am alertat", a declarat Grecu.
 
Şeful UPU Timiş a mai adăugat că şi soţul femeii decedate se află internat la Spitalul Judeţean Timişoara, la secţia ATI, compartimentul Toxicologie.
 
În total, 40 de persoane au fost evacuate din blocul de pe strada Mioriţei din Timişoara, acestea fiind verificate de medici şi nu prezintă vreun simptom. Cele 40 de persoane vor fi cazate la internatul Liceului Silvic din Timişoara.
 
Primul care a ajuns la spital a fost un bebeluş de nouă zile, care sâmbătă a fost dus la Spitalul de Copii ”Louis Ţurcanu” şi despre care medicii credeau iniţial că s-a înecat cu lapte. El a murit.
 
Ambulanţa a fost chemată, duminică, la un alt apartament din acelaşi bloc, unde medicii au preluat un copil de trei ani care avea dureri de burtă şi de cap, dar şi vărsături. Iniţial, părinţii au refuzat internarea copilului, însă, în cele din urmă ei au decis să îl interneze, totuşi. Copilul a murit duminică, iar luni dimineaţă a murit şi mama acestuia.
 
Doctorii au intervenit apoi pentru alţi doi copii şi patru adulţi din acelaşi imobil, care aveau aceleaşi simptome şi care au fost şi ei internaţi.
 
Ulterior, medicii de la Ambulanţă au anunţat DSP despre faptul că au avut mai multe intervenţii la aceeaşi adresă.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.