Ken Follett, Jojo Moyes, Kate Mosse şi Lee Child formează un supergrup de scriitori britanici care militează împotriva Brexitului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cei patru autori au început, duminică, la Milano un turneu pentru a convinge mai multe ţări să protesteze faţă de ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Prin „The Friendship Tour”, scriitorii care şi-au vândut romanele în milioane de exemplare în întreaga lume vor participa la numeroase întâlniri cu publicul din principalele capitale de pe continent pentru a-şi declara dragostea necondiţionată pentru Europa.

Prima întâlnire, la care au participat aproximativ 1.500 de persoane, a avut loc la festivalul Bookcity din Milano. Ei vor ajunge luni la Madrid, apoi la Berlin, sâmbătă, şi la Paris, săptămâna viitoare.

Ideea a fost a lui Follett, autorul seriei „Stâlpii Pământului”, vândută în peste 160 de milioane de exemplare.

Cu câteva săptămâni înainte de noua dată-limită pentru Brexit, 31 ianuarie 2020, scriitorii au amintit că cel puţin 48% dintre conaţionalii lor se opun acestei perspective. 

Dacă ruptura politică le pare ireversibilă, ei consideră că fractura culturală poate fi evitată. „Ceva teribil s-a întâmplat în ţara mea”, a spus Follett pe scena Teatrului Carcano, citat de El Pais. „Orice ar spune politicienii noştri, noi continuăm să ne simţim europeni. Această legătură de prietenie trebuie să continue”, a completat Moyes, celebră pentru romanele romantice din seria „Înainte să te cunosc”.

Lee Child, stabilit la New York, a completat: „Când m-am născut, prim-ministrul se numea Churchill, un bărbat care şi-a petrecut mare parte din viaţă apărând supremaţia britanică. Dar şi el credea că avem nevoie de state unite ale Europei. Acum, acest proiect a deraiat şi nici Jack Reacher nu este suficient de puternic pentru a rezolva situaţia”. Cărţile din seria „Jack Reacher” a lui Child au fost vândute în peste 100 de milioane de exemplare.

De cealaltă parte, Mosse a abordat subiectul din perspectivă istorică. „În toate locurile şi momentele istorice, când situaţia politică se complică, liderii au căutat mereu duşmani din afară”, a spus autoarea romanului „Labirintul”, tradus în 38 de limbi.

Întrebaţi dacă situaţia politică din prezent le influenţează scrierile, niciunul dintre cei patru nu au aderat încă la Brexlit, cum este denumită literatura ce abordează acest subiect. Între cei care au scris despre asta se numără Jonathan Coe („Middle England”) şi Ian McEwan („The Cockroach”). 

„Oricum ar fi, atmosfera te influenţează fără să îţi dai seama”, a spus Moyes, care a lansat recent „The Giver of Stars”. „Este cel mai politic roman al meu, chiar dacă nu pare. Vorbeşte despre importanţa cunoaşterii, despre nevoia de a lupta împotriva ignoranţei şi de a accepta străinii. Chiar dacă nu vorbeşte direct despre Brexit, noi, scriitorii, suntem fiinţe care absorb prin osmoză tot ce ne înconjoară”.

Cei patru scriitori au criticat şi nivelul intelectual al liderilor politici de astăzi. „Lumea ar fi mai bună dacă politicienii ar citi mai mult. Un roman te învaţă ce este empatia, pentru că te obligă să te pui în pielea unei alte persoane. Noii lideri se mândresc că nu citesc. Nu sunt sigură că Trump şi-a citit propriile cărţi”, a declarat Jojo Moyes. 

Lee Child a preferat, la rândul lui, să amintească despre puţinii lideri politici care obişnuiesc să citească, precum Barack Obama şi Bill Clinton. 

Ken Follett a avertizat că Brexitul ar putea fi primul dintr-o serie de procese politice care vor duce la destrămarea Europei. „Regatul Unit s-ar putea diviza, pentru că Scoţia şi Irlanda vor să iasă. Dacă Spania merge mai mult spre dreapta, posibil ca şi Catalonia să iasă. Şi în Italia mi s-a vorbit despre o divizare între nord şi sud. În Europa ar putea să apară un nucleu de ţări liberale şi bogate, înconjurat de altele de factură populistă”, a fost pronosticul lui.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.