În ziua în care împlinea vârsta de 16 ani un adolescent a deschis focul în curtea liceului, la nord de Los Angeles, a ucis doi colegi şi a rănit alţi trei, înainte să încerce să se sinucidă, un scenariu şocant, dar care a devenit trist de banal în Statele Unite, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ironia face ca această dramă la Liceul Saugus din Santa Clarita, în California, să aibă loc în timp ce Senatul dezbătea, al Washington, o eventuală limitare a armelor de foc, într-o ţară în care au avut loc în ultimii ani mai multe atacuri armate sângeroase în mediul şcolar, fără să pună în discuţie în mod fundamental, cu toate acestea, legislaţia în domeniu.

”Îmi face oroare să adaug Saugus numelor Columbine, Parkland, Sandy Hook", tot atâtea instituţii americane de învăţământ îndoliate de asemenea atacuri armate, a declarat şeriful din Los Angeles Alex Villanueva, "dar aceasta este o realitate care ne afectează pe toţi în ţară”.

Apelul de urgenţă a fost primit de poliţie joi, la ora locală 7.38, în timp ce unii elevi de la Liceul Saugus erau la cursri, iar alţii continuau să vină la şcoală.

Poliţiştii au venit la faţa locului în două minute şi au descoperit în curte ”şase persoane prezentând răni împuşcate. Toţi erau elevi de la liceu”, a declarat într-o conferinţă de presă căpitanul Kent Wegener de la serviciile şerifului din Los Angeles.

Răniţii au fost preluaţi şi transportaţi la spitale locale, însă ”s-a doevedit că între ei se afla suspectul, în prezent spitalizat în stare gravă”, a declarat Alex Villanueva, precizând că este vorba despre un tânăr ”asiatic” elev al liceului şi rezident la Santa Clarita.

Atacul s-a soldat cu doi morţi - o liceană în vârstă de 16 ani şi un băiat în vârstă de 14 ani - care au murit amândoi din cauza rănilor, după ce au fost spitalizaţi în ”stare critică”.

Ceilalţi trei tineri răniţi sunt un băiat şi două fete cu vârste cuprinse între 14 şi 15 ani. Una dintre victime a fost externată, după ce a primit îngrijiri, au anunţat medici.

MESAJ PE INSTAGRAM

Timp de peste o oră, forţele de ordine l-au căutat - în zadar - în zona rezidenţială din vecinătate şi pe dealurile din apropierea liceului pe atacator, despre care se credea că a fugit.

Însă poliţiştii au examinat imagini surprinse de camerele de supraveghere ”care arată clar suspectul în curte, în timp ce scoate o armă de mână din rucsac, deschide focul asupra a cinci persoane şi apoi se împuşcă în cap”, a declarat suspectul Wegener.

Arma - un pistol semiautomat de calibrul .45 - a fost găsită la faţa locului cu încărcătorul gol, iar niciun suspect nu este căutat, a precizat el.

Ancheta abia începe, însă, în acest stadiu, nicio motivaţie precisă sau ideologie nu permite să se explice gestul atacatorului, care pare că a acţionat singur şi că şi-a premeditat gestul.

Căpitanul Wegener a confirmat informaţi potrivit cărora suspectul a publicat pe contul de Instagram mesajul ”Saugus, amuză-te la şcoală mâine”. Mesajul a fost retras joi, iar anchetatorii caută să stabilească de către cine şi în ce circumstanţe.

În campusul liceului, sute de elevi au rămas închişi în aşteptatea undei verzi a autorităţilor.

Denzel Abesamis, în ultimul an la Saugus, şi-a văzut colegi de clasă fugind în momentul în care parca. S-a întors din drum şi a sunat o prietenă care se afla în campus. Potrivit The Los Angeles Times, aceasta i-a spus că era un atacator şi că se ascundea într-o sală de clasă împreună cu alţi cinci elevi.

”Mi-a fost mereu frică de faptul că avea să se întâmple aşa ceva”, a declarat el.

Amber Miller, o elevă la liceu, a povestit televiziunilor cum s-a culcat la podea, cu toate luminile stinse în clasa sa, împreună cu colegii săi, atunci când au răsunat focurile de armă.

”Ne-am folosit pupitrele şi am luat mese mari pentru a baricada uşa. Iar mulţi au luat foarfece pentru a fi pregătiţi dacă trebuia să ne apărărm”, aşa cum au fost învăţaţi în exerciţii de securitate, a spus ea.

”Eu nu ar trebui să mă duc la şcoală şi să mă tem pentru viaţa mea, nu sunt o ţintă, dar din nefericire este America lui Trump”, a apreciat această liceană.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.