Producătorul de cinema croat Branko Lustig, care a primit Oscarul pentru filmele "Lista lui Schindler" şi "Gladiatorul", a murit joi, la Zagreb, la vârsta de 87 de ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Moartea lui Lustig, un supravieţuitor al Holocaustului, a fost anunţată de agenţia oficială Hina. 

Născut în oraşul Osijek din estul Croaţiei în iunie 1932 din părinţi evrei croaţi, el a fost deportat în lagărele de concentraţie naziste de la Auschwitz şi Bergen-Belsen în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Cea mai mare parte din membrii familiei şi-au găsit moartea în lagăre din Europa. 

"Numărul meu a fost A3317. De la Auschwitz şi până aici, drumul a fost lung", a declarat el, potrivit presei croate, atunci când a primit Oscarul în 1993 pentru producţia "Lista lui Schindler", de Steven Spielberg. 

"Cei care erau pe moarte mi-au lăsat o moştenire, să povestesc, dacă supravieţuiesc, ceea ce s-a petrecut".  

Branko Lustig şi-a făcut studiile de actorie la Zagreb în anii 1950, înainte de a începe să lucreze în cinematografie.

A realizat şi a produs mai mult de o sută de filme croate şi străine, între care co-producţia pentru "Toba de tinichea", de Volker Schlöndorff', în 1979 şi "Alegerea Sofiei", de Alan J. Pakula, în 1982, două filme, de asemenea, recompensate cu Oscar. 

S-a stabilit în Statele Unite în anii 1980, unde a primit în 1990 un Emmy pentru mini seria televizată "Drug Wars: The Camarena Story". În 2000, el a primit un Oscar, alături de producătorii David Franzoni şi Douglas Wick, pentru "Gladiatorul", de Ridley Scott. A participat şi la producţia "Elicopter la pământ!", de Ridley Scott.

A revenit în Croaţia acum zece ani, unde a prezidat Festivalul anual de film evreiesc de la Zagreb. 

În mai, el a primit titlul de cetăţean de onoare al capitalei croate pentru "imensa contribuţie la cultură în societatea democratică, la arta cinematografiei şi la cultura dintre diferitele" popoare. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.