Fostul director executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Bihor Ovidiu Constantin Dăescu, alţi doi angajaţi ai instituţiei şi administratorul unei firme au fost trimişi în judecată de DNA după ce ar fi obţinut, pe baza unor documente false sau incomplete, fonduri europene pentru un proiect vizând conservarea liliecilor în mai multe peşteri. În acest fel, beneficiarul fondurilor nerambursabile ar fi intrat, pe nedrept, în posesia a sumelor de aproape 3 milioane de lei şi aproximativ 500.000 de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor Ovidiu Constantin Dăescu, la data faptelor director executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului (A.P.M.) Bihor, pentru folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente sau declaraţii false, incomplete sau inexacte, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, şi obţinere ilegală de fonduri, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, Szodoray-Paradi Farkas, la data faptelor funcţionar public, angajat al APM Bihor pe postul de manager de proiect, pentru    folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente sau declaraţii false, incomplete sau inexacte, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene,  cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, obţinere ilegală de fonduri, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, şi fals intelectual, în formă continuată.

De asemenea, a fost trimisă în judecată Cornelia Sim, consilier superior I la APM Bihor, pentru complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare, cu rea-credinţă, de documente false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, obţinere ilegală de fonduri, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, şi fals intelectual, în formă continuată.

Totodată, a fost deferit justiţiei administratorul unei societăţi comerciale, pentru participaţie improprie la fals intelectual, în formă continuată, şi participaţie improprie la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente sau declaraţii false, incomplete sau inexacte, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată.

În rechizitoriu, DNA arată că Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor, reprezentată de Ovidiu Constantin Dăescu, a încheiat un acord de finanţare cu fonduri europene pentru proiectul "Conservarea liliecilor în Pădurea Craiului, Bihor şi Munţii Trascău”.

"În acest context, în perioada 2010-2013, inculpaţii Dăescu Ovidiu Constantin, Szodoray-Paradi Farkas şi Sim Cornelia, director, respectiv angajaţi la Agenţia pentru Protecţia mediului Bihor, ar fi întocmit, semnat şi înaintat Comisiei Europene şi Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului mai multe documente (cereri, adrese, state de plată estimative, necesar de credite bugetare etc.) ce conţineau date nereale. Aceste date se refereau la situaţia angajaţilor în proiect, societatea care ar fi executat lucrările de închidere a peşterilor şi utilizarea unui autovehicul achiziţionat din fonduri nerambursabile (în realitate, autovehiculul mai sus menţionat a fost utilizat de inculpatul Dăescu Ovidiu Constantin în interes personal)", arată DNA.

O parte din documentele respective ar fi fost semnate şi de celălalt inculpat, reprezentant al unei societăţi comerciale, în calitate de executant al proiectului, deşi acesta ar fi ascuns faptul că, în realitate, lucrările ar fi fost executate de o societate subcontractantă, iar în cazul a trei peşteri - Tăşad, Fânaţe şi Ţiclului - s-ar fi schimbat soluţia tehnică convenită de părţile contractante (grilajele de închidere ale acestor peşteri nefiind umplute cu beton).

Prin aceste demersuri, beneficiarul fondurilor nerambursabile ar fi intrat, pe nedrept, în posesia sumelor de 2.919.498 lei şi 497.576 euro (2.133.003 lei).

În cauză, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a comunicat că solicită obligarea inculpaţilor la acoperirea prejudiciului, urmând să precizeze cuantumul exact al acestuia până la terminarea cercetării judecătoreşti.

În cauză a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparţin inculpaţilor. De asemenea, aceeaşi măsură a fost dispusă şi asupra conturilor bancare pe care le deţin cei patru inculpaţi.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bihor cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.