Autoincendierea unui student şi mesajul său - ”vizez un loc politic” - adresat puterilor publice cu privire la precaritate s-au aflat în centrul unor manifestaţii soldate cu incidente la Lyon Lille şi Paris, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În capitală, câţiva manifestanţi au plecat de la o adunare a studenţilor care se desfăşura marţi seara, paşnic, în faţa Centrului Regional de Opere Universitare şi Şcolare (Crous, de ajutor social), în Cartierul Latin, şi s-au dus la sediul Ministerului Învăţământului Superior, unde au smuls grilajul de la intrare, după care au fugit.

O mărturie a furiei multor tineri, aceste adunări au perturbat cursurile în campusuri la Lyon şi Lille.

La facultatea de Drept de la Lille, o conferinţă a lui François Hollande a fost anulată.

Într-un comunicat publicat marţi seara, ministrul Educaţiei Superioare Frédérique Vidal a condamnat ”ferm” ”violenţele şi degradările care au vut loc în marja adunărilor care au vut loc” marţi.

Cu arsuri în proporţie de 90%, studentul în vârstă de 22 de ani care s-a autoincendiat se afla în continuare ”între viaţă şi moarte” marţi. Aflat în dificultate financiară - după ce şi-a pierdut bursa ”triplându-şi” anul doi de licenţă la Universitatea din Lyon -, el şi-a explicat gestul într-un mesaj citit marţi de o colegă.

”Astăzi voi comite ireparabilul. Dacă vizez clădirea Crous nu este întâmplător, vizez un loc politic, Ministerul Învăţământului Superior şi Cercetării şi, prin extensie, Guvernul”, anunţa studentul înainte să treacă la fapte.

”Anul acesta, făcând un al treilea L2, nu aveam bursă, dar chiar şi când aveam, 450 de euro pe lună, este oare suficient să trăieşti?”, adăuga el, reluând revendicări cu privire la un salariu stundeţesc.

Câteva sute de studenţi s-au adunat marţi în faţa sediului Crous la Lyon. ”Aşteptăm ca puterile publice să-şi asume responsabilităţile”, a declarat unul dintre ei, Bastien Pereira Besteiro, un activist din cadrul Sud Education.

”Nu este normal ca studenţii să recurgă la asemenea lucruri extreme pentru a face auzită absurditatea kafkiană a acestui sistem care zdrobeşte studenţii, care-i precarizează”, a protestat el.

La Saint-Étienne, oraşul natal al studentului care s-a autoincendiat, s-au adunat de asemenea 150 de persoane. Unul dintre verii acestuia i-a salutat ”actul eroic” şi i-a îndemnat pe participanţi ”să continue să se bată, asta este ceea ce ar fi vrut el”.

”El voia să se facă auzit în cauze drepte. Era foarte inteligent, student la Ştiinţe Politice, era mândria familiei”, a spus el cu larimi în ochi.

Preşedinta Lyon 2 Nathalie Dompnier a dat asigurări sâmbătă, la AFP, că instituţia nu cunoştea ”dificultăţi personale” ale studentului.

”EMOŢIELEGITIMĂ”

Potrivit Sindicatului Solidaires étudiant-e-s, care îndeamnă la adunări în 40 de oraşe, acest gest ”extrem” ilustează o situaţie de precaritate ”comună”.

Sophie, o studentă în anul trei la Ştiinţe Sociale, afirmă că a fost ”radiată din Crous din cauză că a fost spitalizată”.

”Nu am putut da anumite examene. Din această cauză, am repetat, iar Crous mi-a tăiat mâncarea”, declară ea, spunând că trebuie ”trebuie să caut în pubelă pentru ca să mănânc” şi ”să cumulez mai multe locuri de muncă”.

Manifestaţia a degenerat în campusul Universităţii Lyon 2 marţi, iar preşedinţia a anunţat închiderea administrativă a tuturor clădirilor ”din cauza unui blocaj în curs şi unor acte de vandalism”.

La Paris, o adunare în faţa sediului Crous ”s-a transformat în cortegiu sălbatic în Cartierul Latin. Situaţia a revenit la calm în urma intervenţiei forţelor de ordine”, a anunţat o sursă din cadrul poliţiei.

O parte a grilajului de la intrarea în sediul ministerului a fost smulsă şi pusă jos, înlocuită marţi seara cu o palisadă, iar mesajul ”Precaritatea ucide” a fost scris pe zidul ministerului, a constatat un jurnalist AFP.

În Nord, aproximativ 300-400 de persoane s-au adunat în faţa sediului Crous la Lille, după care au intrat în Facultatea de Drept, unde au împiedicat să aibă loc o conferinţă a lui François Hollande pe tema crizei democraţiei.

Această intruziune a avut loc cu strigăte de "Lyon, Lyon, nici uitare, niciiertare”, ”Hollande asasin!”, iar unii au rupt pagini din ultima carte a fostului preşedinte.

Hollande a reacţionat transmiţând prin AFP că înţelege o ”emoţie legitimă după gestul disperat al unui student la Lyon” şi şi-a exprimat regretul cu privire la faptul că ”această emoţie s-a transformat în violenţă”.

Subiectul, foarte sensibil în această perioadă socială mai degrabă tensionată în ţară, a provocat valuri şi în Adunarea Naţională, unde a avut loc un schimb de replici dure între deputata Danièle Obono (LFI) şi secretarul de stat la Ministerul Educaţiei Gabriel Attal.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.