În timpul unei vizite de stat în Grecia, preşedintele chinez Xi Jinping a explicat poziţia sa cu privire la frizele din Partenonul Atenei aflate la Londra, subliniind că şi el solicită reîntoarcerea a numeroase opere culturale din ţara sa, potrivit Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele chinez Xi Jinping şi-a exprimat marţi susţinerea pentru Grecia, în timpul unei vizite de stat de trei zile la Atena, pentru repatrierea frizelor din Partenon, care sunt expuse în prezent la British Museum din Londra. Şeful statului chinez a declarat în timpul vizitei sale la muzeul Acropole, în ultima zi a deplasării sale oficiale la Atena: "Nu doar că sunt de acord cu reîntoarcerea frizelor din Partenon, dar vă asigur de sprijinul nostru, pentru că şi noi avem numeroase opere culturale chinezeşti în afara ţării pe care încercăm să le recuperăm". 

Frizele din Partenon au fost confiscate la începutul secolului al XIX-lea de ambasadorul britanic la curtea otomană din epocă, Lordul Elgin, şi în prezent sunt expuse la British Museum din Londra. Potrivit britanicilor, liderii otomani din Grecia i-au acordat permisiunea de a le împrumuta. 

Marea Britanie a refuzat întotdeauna să înapoieze Greciei aceste plăci sculptate, chiar când Atena s-a pregătit în 2009 cu un muzeu ultra-modern pentru a le primi. Pentru autorităţile greceşti, permisiunea de a împrumuta frizele în chestiune nu a fost acordată de Grecia şi deci nu este valabilă. 

De peste 30 de ani, Grecia reclamă returnarea frizelor din templul antic care reprezintă în special o bătălie mitică între centauri şi oameni. Atena a beneficiat de medierea propusă de Unesco pentru a ajuta cele două ţări să-şi rezolve neînţelegerile cu privire la restituirea frizelor, însă aceasta nu a reuşit niciodată. 

Un recurs în justiţie contra Marii Britanii chiar a fost studiat de guvernanţii greci precedenţi, dosarul fiind încredinţat în special avocatei Amal Alamuddin Clooney. Însă precedentul guvern al lui Alexis Tsipras a vrut să meargă pe "calea diplomaţiei". 

Noul premier Kyriakos Mitsotakis ales în iulie a făcut oficial solicitarea de împrumut pentur comemorarea bicentenarului independenţei greceşti în 2021. Aceeaşi cerere a făcut şi Parisul pentru două bucăţi din friza conservată la muzeul Luvru.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.