Candidatul francez în Comisia Ursulei von der Leyen Thierry Breton a trecut marţi de prima etapă în faţa eurodeputaţilor, care au apreciat într-un vot că profilul său nu prezintă riscul unui conflict de interese, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comisia parlamentară însărcinată cu Afaceri Juridice (Juri), însărcinată să examineze declaraţia de interese a fostului ministru francez al Economiei, care a fost apoi preşedinte-director general (PDG) al grupului de servicii informatice Atos timp de 11 ani, a decis că nicio întrebare şi nici audiere suplimentară nu sunt necesare în privinţa sa.

Candidatura sa a primit astfel undă verde, în urma unui vot secret, cu 12 voturi la 11.

Francezul, care a condus de asemenea Thomson şi France Télécom, urmează să fie audiat joi după-amiaza în parlamentul European (PE), care decide apoi dacă îi validează sau nu candidatura.

”Nu au existat întrebări sau probleme suplimentare în urma examinării declaraţiei sale, ceea ce demonstrează că nu există un conflict de interese”, a reacţionat anturajul lui Thierry Breton la AFP.

”Thierry Breton va avea ocazia joi să prezinte coerenţa portofoliului la care este desemnat şi cum doreşte să lucreze transparent cu parlamentarii europeni”, declară aceste surse.

Potrivit unor surse concordante, Thierry Breton, desemnat de către preşedintele francez Emmanuel Macron în vederea preluării unui portofoliu foarte marg, care cuprinde piaţa internă şi digitală, a fost susţinut de grupurile Renew Europe (liberal) şi PPE (conservatori).

”Sunt complet dezgustat. Totul este de o ipocrizie fără nume”, a apreciat eurodeputata Manon Aubry (stânga radicală), care susţinea, la fel ca Verzii (ecologişti) şi Alianţa progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor (S&D), ca Thierry Breton să prezinte în scris clarificări suplimentare cu privire la declaraţia sa de interese.

”Am pierdut în prima manşă împotriva lui Thierry Breton. Eurodeputaţii LR şi LREM tocmai au decis că prezenţa la Atos nu prezintă niciun conflict de interese! A doua manşă, joi”, a scris pe Twitter Gilles Lebreton, un eurodeputat de extremă dreapta, de asemenea un susţinător al unor întrebări suplimentare.

PRIMUL MARE PATRON PROMOVAT COMISAR EUROPEAN?

Preconizând eventuale suspiciuni, francezul a anunţat că a cedat toate părţile din fosta sa întreprindere, Atos, din care a plecat la 31 octombrie, dar şi ale fostei filiale a acesteia Worldline.

Potrivit documentaţiei disponibile la Autoritatea Pieţelor Financiare (AMF), el dispunea de 579.705 de acţiuni Atos, în valoare de 40 de milioane de euro, şi de 104.734 de acţiuni la fosta filială Worldline, în valoare de 5,7 milioane de euro.

El a renunţat de asemenea la mandate pe care le deţinea în consiliile de administraţie ale Worldline, Carrefour, operatorului de telefonie senegalez Sonatel şi unei filiale franceze a Bank of America.

Pe cale de a deveni primul mare patron promovat comisar european, el a anunţat că se va recuza ”în mod automat în orice decizie de gestiune financiară, contractuală sau asimilată care ar viza direct (grupul) Atos sau vreuna dintre entităţile acestuia”.

Commission européenne : Thierry Breton franchit de justesse une première étape
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.