Băncile sunt bine capitalizate şi ar face faţă unei eventuale crize economice, spune Omer Tetik, directorul executiv al Băncii Transilvania, la conferinţa Profit.ro, alături de reputatul economist Nouriel Roubini şi de cei mai mari şefi de bănci din România. Dar, întrucât clienţii ar avea de suferit într-o recesiune, băncile ar putea fi din nou considerate inamici, aşa cum s-a întâmplat în precedenta criză.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sectorul bancar a fost afectat de milioane de pagini de reglementare după criza din 2008-2009, care au crescut costul afacerilor şi au creat multă confuzie, dar au fost şi reglementări care au ajutat băncile, cum sunt cerinţele de capital mai ridicate sau creditarea în moneda locală, a afirmat Tetik la  Conferinţa “Starea economiei mondiale la 11 ani de la criza economică. Suntem pregătiţi pentru o nouă recesiune?”, organizată la Bucureşti de Profit.ro.

“Deşi suntem foarte bine pregătiţi, cu capital, nu putem fi ca sector într-o formă foarte bună dacă vine o criză, dacă clienţii noştri nu se simt bine”, spune directorul executiv al Băncii Transilvania, la conferinţa Profit.ro Starea economiei mondiale la 11 ani de la criza economică. Suntem pregătiţi pentru o nouă recesiune? Băncile din România au trecut printr-o situaţie critică fără a beneficia de ajutor financiar de la stat şi au reuşit să-şi continue activitatea, ce arată angajamentul pentru economia România, spune Omer Tetik.

Dar chiar şi acest context ar putea fi considerate din nou inamicul public în următoarea fază a ciclului economic. “Putem ieşi din următoarea criză, nu ştiu dacă vine, dar tot timpul ne pregătim pentru ea, din nou drept inamicul”, spune Tetik.

Directorul BT dă exemplul Ordonanţei 114/2018, prin care Guvernul a introdus o taxă pe activele bancare la finele anului trecut.

“Sectorul bancar este taxat pe împrumuturi pentru a stimula împrumuturile. Este un nonsens”, spune Tetik.

Bancherul susţine că statul ar trebui să sprijine creşterea creditării, astfel încât intermedierea financiară să se ridice de la nivelul de circa 28% din produsul intern brut de acum, cel mai redus din Uniunea Europeană.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.