Piaţa SPOT a gazelor naturale din România operată de Bursa Română de Mărfuri (BRM) a înregistrat, pe 7 noiembrie 2019, cel mai redus preţ al ultimelor şase luni, respectiv 59 lei/MWh, astfel, preţul pe piaţa SPOT al gazelor naturale a scăzut sub preţul reglementat de 68 de lei, cunoscând o evoluţie net descrescătoare în ultima perioadă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Pe platforma SPOT (produse termen scurt), preţul mediu ponderat al lunii noiembrie a fost de 65,38 lei/MWh, preţ substanţial mai mic decât cel obţinut în octombrie, respectiv 91,46 lei/MWh. Preţurile pe platforma SPOT în luna noiembrie au variat între 59 de lei/MWh şi 96,1 lei/MWh”, arată BRM într-un comunicat.

Pe platforma GasForward (produse termen mediu si lung), preţurile au variat între 87 şi 123 lei/MWh. Preţurile apropiate de pragul de 90 de lei (preţuri mult mai mici decât cele obţinute în perioada anterioară) au rezultat din activele livrate în luna noiembrie (activele de tip WEEK).

”Aşadar, putem observa o scădere considerabilă a preţului pe piaţa de interes public a tranzacţionării de gaze naturale, care se poate datora atât temperaturilor ridicate, dar şi stabilizării preţurilor ca urmare a previzionării anulării efectelor nefavorabile ale OUG 114/2018”, informează BRM.

Bursa Română de Mărfuri este o companie privată înfiinţată în noiembrie 1992, prima şedinţă de tranzacţionare având loc în data de 10 decembrie 1992. BRM organizează mai multe tipuri de pieţe de interes public, activitatea principală fiind axată pe Piaţa la disponibil şi Piaţa licitaţiilor. Pe Piaţa la disponibil se tranzacţionează în ringurile bursiere: gaze naturale, energie electrică, produse petroliere, cărbune, procesare combustibili, certificate CO2, mărfuri generale, materiale de construcţii, legume, fructe, cereale. Activitatea BRM se desfăşoară la sediul central din Bucureşti şi prin reţeaua teritorială care numără 20 terminale.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.