Un palestinian a fost ucis prin împuşcare luni, în înfruntări cu forţe israreliene în Cisiordania ocupată, în marja comemorării a 15 ani de la moartea liderului palestinan Yasser Arafat, au anunţat autorităţile locale, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unor surse spitaliceşti palestiniene, un bărbat în vârstă de 22 de ani a fost împuşcat în piept în aceste înfruntări, în tabăra de refugiaţi palestinieni Al-Aroub, situată între Betleem şi Hebron, în sudul Cisiordaniei ocupate.

”Un cetăţean a fost martirizat la Al-Aroub. În el s-a tras un foc de armă şi a fost transportat la spital”, a anunţat Ministerul palestinian al Sănătăţii.

Surse locale au denunţat tiruri ale forţelor israeliene împotriva unor manifestanţi la Al-Aroub. Armata israeliană, contactată de AFP, nu a răspuns imediat.

Tânărul palestinian a fost transportat de urgenţă la Spitalul al-Ahli din Hebron, unde s-a constatat decesul, potrivit unor reprezentanţi medicali.

Ulterior manifestanţi s-au adunat în centrul acestui oraş, cel mai tensionat în Cisiordania, şi au aruncat cu pietre către militari israelieni, care au răspuns cu gaze lacrimogene, potrivit unui jurnalist AFP aflat la faţa locului.

Mai multe marşuri au avut loc luni în Cisiordania, un teritoriu ocupat, pentru a marca astfel 15 ani de la moartea lui Yasser Arafat.

În cel puţin două locuri, la Al-Aroub şi Al-Fawwar, aceste marşuri s-au transformat în confruntări cu forţele de ordine israeliene, potrivit Semilunei Roşii palestiniene, care a anunţat răniţi.

Un erou naţional care a încarnat timp de decenii lupta de independenţă a palestinienilor, Yasser Arafat a decedat în Franţa, la 11 noiembrie 2004, la vârsta de 75 de ani. Palestinienii acuză Israelul că l-au otrăvit.

O anchetă franceză nu a găsit urme care să valideze această ipoteză, însă ea este susţinută de palestinieni care se sprijină pe altă investigaţie, elveţiană, care se orientează către o otrăvire.

ALEGERI?

În enclava palestiniană Fâşia Gaza, aflată sub controlul Hamas, nicio comemorare a liderului istoric al mişcării laice Fatah, forţa palestiniană dominantă în Cisiordania, nu a fost autorizată luni.

Aceste disensiuni interpalestiniene sunt atât de puternice, încât alegeri legislative nu au avut loc de 13 ani în cele două teritorii despărţite de Israel.

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, în vârstă de 84 de ani, şi-a reiterat luni angajamentul - pe care şi l-a luat în urmă cu un an - de a convoca alegeri în lunile următoare.

”Noi am decis să organizăm alegeri legislative, iar apoi prezidenţiale, iar aceste alegeri trebuie să aibă loc, de asemenea, în Ierusalimul de Est şi în Fâşia Gaza”, a declarat Abbas într-un discurs pe care l-a susţinut cu ocazia comemorăii morţii lui Yasser Arafat.

În culise, negocieri se intensifică, fără să conducă însă, pentru moment, la un calendar clar. În pofida faptului că refuză să comemoreze decesul lui Yasser Arafat, şeful Biroului Politic al Hamas Ismail Haniyeh, a apărat organizarea alegerilor.

”Alegeri stau la baza însăşi a proiectului naţional palestinian şi (sunt) totodată un mod de a ieşi din dilema în care se află cauza palestiniană”, declara duminică seara Haniyeh, în urma unor negocieri cu ”facţiuni” palestiniene.

”Noi suntem de acord să aibă loc alegeri legislative, urmate de un scrutin prezidenţial”, aşa cum propune mişcarea Fatah a lui Mahmoud Abbas, ”dar totul trebuie să se desfăşoară după un calendar precis”, a apreciat Haniyeh, fără să facă alte precizări.

În estul Fâşiei Gaza, membri care purtau cagule ai Brigăzilor Ezzedine al-Qassam, aripa armată a Hamas, au defilat luni în cadrul altei comemorări - asasinatrea, anul trecut, a unuia dintre comandanţii săi într-o operaţiune israeliană.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.