Ankara a anunţat luni că a început operaţiuni în vederea trimierii înapoi în ţările lor de origine combatanţi străini din Statul Islamic (SI) pe care i-a capturat în ofensiva lansată la 9 octombrie, între care un american, şapte germani şi 11 francezi, potrivit presei turce, relatează AFP şi Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit televiziunii turce TRT Haber, operaţiuni au început luni în vederea repatrierii unor combataţi străini, inclusiv în cazul în care li s-a retras cetăţenia, prinşi de Turcia, între care un american şi şapte germani - care urmează să părăsească Turcia joi.

”N-am cunoştinţă de vreo trimitere anume a unor terorişti de către Turcia”, declara luni dimineaţa, la postul de radio France Inter. ministrul francez al Apărării Florence Parly.

Două ore mai târziu, autorităţile turce anunţau că operaţiunea vizează, în curând, 11 francezi.

Ministrul turc de Interne anunţa la sfârşitul săptămânii trecute că 1.200 de combatanţi străini din SI, inclusiv occidentali, sunt deţinuţi de Turcia, iar trupele turce au prins 287 de jihadişti în Siria.

”Nu e nevoie să fugiţi în toate direcţiile. Noi vă vom trimite membrii SI. Ei sunt ai voşti, faceţi ce vreţi cu ei”, declara vineri, într-un discurs la Ankara Süleyman Soylu.

”Fie că vă place, fie că nu, fie că le retrageţi sau nu cetăţenia, noi vă vom trimite aceşti membri SI, propriii voştri oameni, propriii voştri cetăţeni”, sublinia el.

Turcia îndeamnă cu regularitate ţările europene să-şi ia înapoi cetăţenii care au intrat în SI în Siria, însă acestea sunt puţin înclinate să-i primească înapoi, din motive de securitate şi nepopularitatea măsurii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.