Peste 13% dintre secţiile de votare din ţară nu asigură condiţii de acces pentru persoanele cu mobilitate redusă, arată un raport întocmit de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), cu date primite de la primării. Cele mai multe dintre aceste secţii sunt în zonele rurale, în unele comune niciuna dintre secţii nefiind adaptată persoanelor cu dizabilităţi, persoanelor vârstnice sau celor care, din diferite motive, au dificultăţi în a se deplasa.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La solicitarea Autorităţii Electorale Permanente (AEP), unităţile administrativ-teritoriale au transmis lista secţiilor de votare care pot asigura accesul persoanelor cu mobilitate redusă.

”Menţionăm că AEP a solicitat primarilor să identifice secţiile de votare care asigură accesul persoanelor cu mobilitate redusă şi să comunice, până la data 12 octombrie 2019, situaţia centralizată a acestora. Până la data de 7.11.2019 au fost comunicate informaţii referitoare la accesibilitatea secţiilor de votare pentru alegătorii cu mobilitate redusă pentru un număr de 18.698 (99,73%) de secţii de votare din cele 18.748 de secţii de votare organizate pentru alegerile prezidenţiale din anul 2019”, a transmis, vineri seară, AEP.

Sursa citată a rpecizat că, în urma centralizării comunicărilor înaintate de unităţile administrativ-teritoriale, se constată că, din totalul de 18.698 de secţii de votare organizate pentru care au fost primite informaţii, un număr de 16.100 de secţii de votare (86,11%) asigură accesul alegătorilor cu mobilitate redusă, iar un număr de 2.598 de secţii de votare (13,89%) nu îl asigură.

Situaţia secţiilor de votare în funcţie de asigurarea accesului alegătorilor cu mobilitate redusă este publicată pe site-ul www.roaep.ro

”Precizăm că situaţia descrisă mai sus este întocmită exclusiv pe baza raportărilor efectuate de primării şi că orice inadvertenţă sau situaţie neraportată poate fi sesizată instituţiei noastre la adresa de e-mail registratura@roaep.ro”, a mai transmis AEP.

Potrivit dispoziţiilor art. 44 alin. (4) lit. e) din Legea nr. 370/2004, alegătorul, ”în cazul în care are mobilitate redusă, poate vota la orice secţie de votare care îi asigură accesul la vot”.

Potrivit legii, prin secţii de votare care asigură accesul la vot al alegătorilor cu mobilitate redusă se înţelege secţiile de votare care îndeplinesc, în mod cumulativ, următoarele criterii minimale:

a) imobilul în care este amplasat localul de vot beneficiază de cale de acces pietonală;

b) imobilul beneficiază de rampă specială pentru accesul persoanelor cu handicap locomotor;

c) localul de vot este situat la parterul clădirii ori clădirea în care se află localul de vot este dotată cu lift, servoscări, scări rulante sau plan rulant;

d) accesul în localul de vot se realizează uşor, fără obstacole sau trepte pe coridorul de acces;

e) uşile au o deschidere de minimum 90 de cm;

f) localul de vot este iluminat adecvat

Categoria alegătorilor cu mobilitate redusă include, fără a se limita la acestea, persoanele a căror mobilitate este redusă ca urmare a unui handicap fizic, senzorial sau locomotor, permanent sau temporar, a vârstei, a greutăţii sau a stării de graviditate.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.