Premierul Ludovic Orban a afirmat, vineri, că deficitul bugetar a fost mascat până în prezent, pe spinarea mediului de afaceri, fiind astfel menţinut sub 3% din PIB.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Joi, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că deficitul bugetar, la finele lunii octombrie, este de 29 miliarde de lei, reprezentând 2,8% din PIB, indicator care a depăşit deja ţinta pentru întregul an 2019. Vineri, Orban a spus că deficitul bugetar a fost mascat pe spinarea mediului de afaceri.

”Acest deficit bugetar este mascat, pentru că acest deficit este mai mare şi am să vă spun cum a fost menţinut totuşi sub 3%. E foarte simplu: pe spinarea mediului de afaceri. O şmecherie utilizată este întârzierea rambursărilor de TVA către firme. Mi-e greu să calculez întârzierea medie care există, dar este foarte mare, este probabil de peste 90 de zile întârzierea în rambursările de TVA”, a spus Orban.

El a precizat că sumele restante care trebuiau plătite către firme din rambursările de TVA se cifrează la cel puţin 5 miliarde. În acest fel, Guvernul a menţinut deficitul folosind banii firmelor. Astfel, a privat firmele de bani care puteau fi folosiţi în rulaj, potrivit premierului.

România va continua să înregistreze o creştere economică puternică în 2019, de 4,1%, susţinută de consum şi de redresarea investiţiilor, dar majorarea pensiilor va duce la o creştere semnificativă a deficitului bugetar, care va atinge 3,6% din PIB în acest an şi peste 4% din PIB în 2020 şi 2021, potrivit estimărilor economice publicate joi de Comisia Europeană.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.