Lungmetrajul „Parazit/ Parasite”, de Bong Joon-ho, premiat cu Palme d'Or anul acesta, şi „Maria, Regina României”, de Alexis Sweet Cahill, se numără între filmele care au premiera vineri în cinematografele din ţară.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Parasite”, scris şi regizat de Bong Joon-ho, este propunerea Coreei de Sud pentru o nominalizare la categoria „cel mai bun lungmetraj internaţional” a premiilor Oscar 2020.

Filmul vorbeşte despre inegalitatea socială. Are în centru o familie care face eforturi financiare şi aspiră la o viaţă mai bună. Este o comedie violentă despre conflictul dintre clase sociale şi despre lăcomie. Lungmetrajul este primul film sud-coreean care a primit prestigiosul trofeu al Festivalului de la Cannes şi, din punct de vedere al încasărilor generate până în prezent, este unul dintre cele mai de succes câştigătoare de Palme d’Or din toate timpurile.

„Parasite”
„Parasite”

Filmul „Maria, Regina României”, recompensat cu premiul secţiunii Avanpremierele Toamnei a festivalului Les Films de Cannes à Bucarest 2019, este bazat pe fapte istorice reale şi are în prim plan o marcantă şi fascinantă figură regală. Lungmetrajul redă eforturile pe care regina le-a făcut la Conferinţa de Pace de la Paris din 1919 pentru ca unirea României să fie recunoscută.

Roxana Lupu interpretează rolul reginei Maria, Adrian Titieni este Ionel Brătianu, iar Anghel Damian, prinţul Carol II.

„Daca suprapunem personalitatea reginei Maria, despre care românii cred că au o imagine foarte bună, dar blurată de lipsa concretă de informaţii, dacă mai punem fascinaţia firească a oamenilor pentru familiile regale şi viaţa lor, precum şi frustrarea multora că au avut parte în şcoala să inveţe doar o istorie denaturată şi cenzurată, cred că avem răspunsul complet: avem nevoie de astfel de filme”, a declarat producătorul Radu Apostolescu într-un interviu acordat Urban.ro.

Thrillerul „Jocuri de putere/ El Reino”, de Rodrigo Sorogoyen, finalist pentru Premiul LUX 2019, acordat de Parlamentul European, îl are în rol principal pe Antonio de la Torre. 

El este Manuel López-Vidal, un politician influent în regiunea din care provine. Deşi un om de viitor, el nu este decât o simplă verigă într-un angrenaj uriaş, asupra căruia nu are niciun control. López-Vidal este bogat, ambiţios, arogant şi corupt, dar devine, treptat, un fel de şoarece în capcană. Dorinţa lui de răzbunare, care îl consumă, se naşte în momentul în care se vede abandonat de partid. Manuel e hotărât să nu se prăbuşească singur.

Anul acesta, thrillerul politic a primit şapte trofee din partea Academiei Spaniole de Film, impunându-se inclusiv la categoriile „cea mai bună regie”, „cel mai bun actor în rol principal” şi „cel mai bun scenariu adaptat”.

„El reino”
„El reino”

Un alt film românesc care intră vineri în cinematografe este „Cărturan”, lungmetrajul de debut al lui Liviu Săndulescu. Filmul surprinde momentul în care viaţa lui Cărturan, un bărbat în vârstă de 60 de ani, este dată peste cap atunci când află că, din cauza unei boli incurabile mai are de trăit foarte puţin. Situaţia lui este cu atât mai complicată pentru că îl are în grijă pe nepotul lui în vârstă de 14 ani. Când vede că lucrurile nu merg în direcţia bună, Cărturan realizează că este forţat să facă unele alegeri neaşteptate.

Teodor Corban, Adrian Titieni, Dana Dogaru, Cristina Flutur şi Iulia Lumânare fac parte din distribuţia filmului care a fost prezentat la Busan FF şi Varşovia IFF.

Comedia franceză „A-nnebunit bunica!/ C'est quoi cette mamie?!”, regizată de Gabriel Julien-Laferrière, şi animaţia „Norm de la Polul Nord: O aventură urieşească/ Norm of the North: King Sized Adventure” completează premierele de weekend.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.