Liderul Partidului Zori Aurii Nikos Michaloliakos, care a compărut miercuri în boxa acuzaţilor pentru prima oară după mai bine de patru ani de la începutul procesului acestui partid neonazist grec, a ”pledat nevinovat”, aşa cum a făcut în timpul instruirii cazului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Vreau să pledez nevinovat, (acest proces) este un complot politic ce are ca ţintă partidul”, a declarat acest bărbat, în vârstă de 61 de ani, acuzat mai ales de ”conducerea şi constituirea unei organizaţii criminale”.

El este acuzat, de asemenea, de ”instigare morală” în asasinarea rapperului antifascist Pavlos Fyssas, la vârsta de 34 de ani, înjunghiat în 2013, în apropiere de Atena, de către un membru alpartidului.

Acest incident a declanşat urmărirea penală a 69 de persoane, între care şi liderul Zorilor Aurii şi aproxmativ 20 de foşti deputaţi sau membri ai partidului.

”Nu există nicio organizaţie criminală”, iar ”noi suntem naţionalişti şi nu neonazişti”, a subliniat Nikos Michaloliakos, respingând aceste acuzaţii, la fel ca majoritatea foştilor deputaţi şi cadre ale partidului.

Potrivit părţii civile, piese de condamnare şi mărturii au demonstrat ”organizarea ierarhică” a partidului şi înfiinţarea ”unor miliţii” - grupuri de bărbaţi în negru, purtând simboluri similare zavasticii străbăteau străzile din Atena, mai ales în perioada de vârf a crizei (2010-2013) din Grecia, bătând crunt cu lovituri de picioare sau bare de fier imigraţi şi opozanţi politici.

”Nu au existat miliţii”, i-a răspuns sec miercuri Nikos Michaloliakos preşedintei completului penal.

La intrarea sa în sala înţesată, miercuri, el a fost huiduit de zeci de simpatizanţi de stânga şi ai mişcării antifasciste, dar şi de către mama lui Pavlos Fyssas, Magda, prezentă la majoritatea audierilor de la începutul acestui proces, în aprilie 2015.

În faţa sediului Tribunalului de Apel, în care se desfăşoară procesul, un miting a fost organizat de mişcări de stânga şi antifasciste, la care s-a strigat ”Asasin” sau ”Pavlos trăieşte".

Catalogat drept ”istoric” de către partea civilă, acest proces a antrenat declinul partidului, care nu a mai reuşit să obţină deputaţi în ultimele alegeri, în iulie.

Zori Aurii a intra prima oară în Parlament în 2012, exploatând criza şi nemulţumirea de atunci faţă de clasa politică.

Nikos Michaloliakos este ultimul audiat dintre acuzaţi, înaintea prezentării rechizitoriului şi a verdictului, prevăzut în ianuarie 2020.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.