Marocanul Abou Abderahman al Maghrebi, alias Ali Maychou, considerat numărul doi şi liderul religios al Grupului Susţinerii Islamului şi Musulmanilor (GSIM), o organizaţie jihadistă cu legături cu Al-Qaida, a fost ucis de către forţele franceze în Mali, la începutul lui octombrie, a declarat ministrul francez al Armatelor Florence Parly pentru AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Jihadistul a fost ucis ”în noaptea de 8 spre 9 octombrie”, pe teritoriul Mali, în coordonare cu forţele din această ţară şi cu o susţinere americană, a declarat ministrul marţi, la bordul unui avion, la întoarcerea dintr-un turneu în mai multe ţări din regiunea Sahel, în care sunt staţionaţi aproximativ 4.500 de militari francezi, în cadrul Operaţiunii Barkhane.

Acest marocan era ”al doilea cel mai  căutat terorist în Sahel - inclusiv de către americani”, a declarat ministrul în avionul care o aducea de la Gao, în Mali, către Franţa. El a intrat în rândul Al-Qaida în Magrebul Islamic (AQMI) în 2012.

El devenise lider spiritual, înainte să participe la înfiinţarea Grupului susţinerii islamului şi musulmanilor (GSIM) în 2017, împreună cu Iyad ag Ghali, numărul unu al organizaţiei, al cărui cel mai apropiat susţinător era  şi care se află aflat în capul listei persoanelor căutate.

GSIM a revendicat atacuri recente, la sfârşitul lui septembrie şi începutul lui octombrie, împotriva forţelor din Mali, la Boulkessy şi Mondoro, unde au fost ucişi 40 de militari. Gruparea a revendicat, de asemnea, un atentat la Ouagadougou, în martie 2018, soldat cu opt morţi. Atentate la Ouagadougou în 2016 - soldat cu 30 de morţi - şi în 2017 - soldat cu 19 morţi - au fost de asemenea comise de Al-Qaida.

Planificatorul expansiunii Al-Qaida în Sahel şi artizanul unei unităţi alcătuită din katiba din sud în cadrul GSIM, Ali Maychou este al doilea cel mai important personaj din GSIM ucis anul acesta, după algerianul Djamel Okacha, alias Yahya Abou El Hamame, în februarie.

”Este vorba despre neutralizarea unui personaj foarte influent”, a declarat pentru AFP Parly, la o zi după o vizită în Burkina Faso, unde s-a întâlnit cu forţele speciale franceze.

”Este foarte important să se dezorganizeze aceste mişcări în profunzime”, a subliniat ministrul, ”însă asta nu înseamnă că aceste mişcări se autodistrug în paralel”.

”Este necesar să continuăm această activitate împotriva terorismului, dar este doar un element” al sarcinii de îndeplinit în vederea securizării ţărilor din Sahel, a subliniat ea, evocând importanţa susţinerii forţelor armate locale, pentru ca acestea să dobândească autonomie.

DEGRADARE ÎN DOMENIUL SECURITĂŢII

”Adevărata victorie va fi cea a armatelor din Sahel”, a subliniat ea, în contextul în care situaţia în domeniul securităţii în regiune s-a degradat puternic.

Vestea acestei eliminări intervine la câteva zile după moartea unui militar francez în nord-estul Mali, ucis de un dispozitiv exploziv.

Gruparea Statul Islamic în Sahara Mare (EIGS), altă organizaţie jihadistă activă în Mali, a revendicat acest atac, dar şi un atac într-o tabără militară în nordul ţării, în care 49 de militari au fost ucişi vineri. Alţi doi au fost ucişi sâmbătă într-o explozie în centrul ţării.

În pofida prezenţei trupelor franceze, africane şi ONU, degradarea situaţiei în domeniul securităţii şi înfrângeri alimentează îndoieli cu privire la capacitatea armatei din Mali de a face faţă acţiunilor jihadiste şi altor violenţe cu care se confruntă această ţară vastă din 2012, soldate cu mii de morţi, atât civili, cât şi combatanţi.

Mai larg, ansamblul armatelor naţionale ale ţărilor din Sahel, unele dintre cele mai sărace din lume, par incapabile să oprească avansul atacurilor.

Franţa speră ca şi alte ţări europene să contribuie la lupta armată împotriva jihadiştilor prin trimiterea unor forţe speciale în Mali, în 2020, în timp ce, în paralel, Parisul susţine, în cadrul organizaţiei G5 Sahel, o parte în vederea dezvoltării acestor ţări, tot cu scopul de a lupta în acest mod împotriva mişcărilor jihadiste, îndemnând diverse ţări şi instituţii să finanţeze proiecte.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.