Academia americană de film (AMPAS) a transmis, în urma criticilor primite, un comunicat în care îşi motivează decizia de a descalifica propunerea Nigeriei din cursa pentru o nominalizare la categoria „cel mai bun lungmetraj internaţional” a premiilor Oscar 2020.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Lionheart”, regizat de Genevieve Nnaji, este primul film propus vreodată de Nigeria pentru selecţie. Pentru că nu se încadrează regulamentului - mai mult de jumătate din dialoguri să fie într-o altă limbă decât engleza -, lungmetrajul a fost eliminat din cursă. Anunţul a fost făcut luni de AMPAS.

În urma acestei hotărâri, mai multe voci au criticat Academia. Au existat însă şi unele care au amintit că regulile de selecţie nu au fost schimbate, chiar dacă anul acesta numele categoriei a fost modificat - din „cel mai bun film într-o limbă străină” în „cel mai bun lungmetraj internaţional”. Lucru subliniat şi de AMPAS la acel moment şi reluat acum.

Într-un comunicat transmis marţi seară, şi citat de Variety, Academia americană de film a precizat: „În aprilie 2019, am anunţat că numele categoriei Film în Limbă Străină a fost schimbat în Lungmetraj Internaţional. Am confirmat, de asemenea, că regulile pentru această categorie nu vor fi schimbate. Scopul acestui premiu rămâne acelaşi - să recunoască filme create în afara Statelor Unite în alte limbi decât engleza”.

„Când au fost evaluate filmele înscrise anul acesta, am descoperit că «Lionheart» include doar 11 minute de dialog în altă limbă decât engleza, ceea ce îl face ineligibil pentru această categorie”.

Comitetul de selecţie nigerian a numit descalificarea drept „revelatoare şi un pas înainte pentru a crea o industrie mai bună” şi a făcut apel la cineaştii locali să aibă în vedere pe viitor regulile Academiei.

Comedia de 95 de minute este vorbită, în cea mai mare parte, în limba engleză - limbă oficială în Nigeria - şi doar câteva minute de dialog sunt în dialectul igbo.

Debutul regizoral al lui Nnaji era unul dintre cele 10 filme africane înscrise în cursa pentru o nominalizare la Oscar - o cifră record pentru continent. 

„Lionheart”, în care Nnaji are rolul principal, a avut premiera la Festivalul de Film de la Toronto 2018 şi este disponibil pe Netflix.

Filmul este încă eligibil pentru alte categorii ale premiilor Oscar.

În prezent, în urma descalificării lui, numărul total al lungmetrajelor înscrise în cursă este de 92. 

Academia va anunţa cele zece finaliste pentru categoria „cel mai bun lungmetraj internaţional” pe 16 decembrie, iar cele cinci filme nominalizate, pe 13 ianuarie 2020, odată cu restul categoriilor.

Cea de-a 92-a gală a premiilor Oscar va avea loc pe 9 februarie 2020.

România a propus spre nominalizare „La Gomera”, scris şi regizat de Corneliu Porumboiu, cu Vlad Ivanov şi Catrinel Marlon în distribuţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.