Uniunea Europeană şi-a susţinut luni cauza, la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), pentru retragerea tarifelor impuse de preşedintele american Donald Trump importurilor de metale, într-unul dintre cele mai proeminente cazuri de acest gen, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Trump a stabilit în 2018 tarife de 25% pentru importurile de oţel şi de 10% pentru cele de aluminiu, în conformitate cu o lege americană din 1962 care permite preşedintelui să restricţioneze importurile pe motiv de securitate naţională.

Măsurile au dus la depunerea a nouă plângeri la OMC din partea unor state exportatoare de oţel ca China, India, Rusia şi Turcia. Canada şi Mexic şi-au retras cazurile, după ce au încheiat un acord de liber schimb cu Statele Unite.

Oficialii UE şi ai SUA au prezentat luni argumentaţii îm faţa unei comisii formate din trei arbitri, din Uruguay, Chile şi Filipine.

Statele Unite susţin că guvernele decid singure în privinţa securităţii naţionale, aceasta neputând fi evaluată de o comisie de trei persoane a OMC, la Geneva.

”Dacă Statele Unite vor pierde cazul, Donald Trump va fi foarte furios”, a declarat un diplomat al uneia dintre ţările reclamante.

Comisia OMC, care analizează toate cele şapte cazuri, a anunţat că nu va lua o decizie înainte de ultimul trimestru al anului 2020, ceea ce înseamnă că aceasta ar putea avea loc după alegerile prezidenţiale americane din 3 noiembrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.