Leo Iorga, cu o carieră pe scenă de peste 40 de ani, solist al formaţiilor Compact B, PACT by Leo Iorga & Adi Ordean, Pacifica, decedat la vârsta de 54 de ani, va rămâne un simbol al rockului românesc. "Toamnă în sufletul meu", "Trenul pierdut", "Ploaia", "Cine eşti tu, oare?" se numără printre cele mai cunoscute melodii ale sale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Leo Iorga s-a luptat cu cancerul mai mulţi ani însă nu a renunţat la muzică. A continuat să cânte. 

Leo Iorga, născut pe 2 decembrie 1964 în Arad, este muzician, solist al formaţiei PACT by Leo Iorga & Adi Ordean. A început să cânte la tobe de la 14 ani, în trupa liceului "Ioan Slavici" (1980-1982). A cântat apoi în trupa Hidro Grup 8 ca toboşar şi vocal. 

A colaborat cu grupul Pacific până în 1985, iar în 1988 a fost lider vocal la grupul Cargo, lansând hiturile "Brigadierii", "Povestiri din gară" şi "Erata". Din toamna lui 1988 până în 1996, a fost lider vocal al grupului Compact, în componenţa: Leo Iorga, Adrian Ordean, Vlady Cnejevici, Teo Peter, Emil Laghia şi Leluţ Vasilescu.

Printre melodiile de succes lansate, se numără: "Cine eşti tu, oare?", "Să te gândeşti la mine", "Singur în noapte", "Mă voi întoarce",  "Toamnă în sufletul meu", "Trenul pierdut", "Ploaia", ''Cine-i vinovat?'', ''Te visez mereu''.

În 1990, a partipat la turneul "British Rock for Romania", alături de trupele Crazy Head, Jesus Jones, Skin Games, iar în 1994, la Skip Rock Festival, unde au fost pe aceeaşi scenă cu Jethro Tull. 

Din 1997 până în anul 2001 a cântat în formaţia Schimbul 3, alături de Adrian Ordean, George Patranoiu, Mario Ticlea, Bobiţă Stoica, Anca Neacşu, Irina Nicolae, Paul Pampon Neacşu, Cătălin "Bibanu" Dalvarea şi Andi Savastre. În 2003 a început colaborarea cu Pacifica.

În formaţia PACT by Leo Iorga & Adi Ordean, Leo Iorga este solist vocal şi cântă alături de Adrian Ordean - chitară, Marian Mihăilescu - chitară bass, Răzvan Gorcinsky - tobe şi Alex Ardelean - chitară.

În 2009, Leo Iorga deschide Festivalul ''Cerbul de Aur'' de la Braşov cu melodia ''Singur în noapte''.

Din 2011, Leo Iorga a fost supus pentru prima dată unei operaţii de îndepărtare a unei tumori la plâmân. Boala a recidivat, localizându-se la cap, apoi a afectat din nou plămânul. A trecut prin mai multe operaţii şi le-a trecut cu încredere şi curaj, suportând efectele dureroase ale chimioterapiei, a încercat vaccinul cubanez şi a apelat şi la imunoterapie. Nimic din toate astea nu l-au ţinut departe de scenă şi de publicul care îl iubeşte.

Dragostea familiei şi a fanilor l-au determinat să meargă mai departe. Pentru că Leo vrea să cânte, trăieşte pentru şi prin muzică: "Cât timp Dumnezeu mă va ţine pe pământ, vreau să cânt", spunea el. 

Cu toate problemele de sănătate, în 2012, muzicianul Leo Iorga formează, alături de Adrian Ordean, trupa Leo Iorga & Ordean. Li s-au alăturat în această formulă: Alex Ardelean (chitară), Cristi Iorga (tobe), Dan Stesco ''Polymoog'' (clape) şi Marian ''Lacke'' Mihãilescu (bass). Din decembrie 2012, trupa se va numi PACT by Leo Iorga & Adi Ordean. 

PACT a scos un album "Numărul unu", în 2014, cu piese reorchestrate. 

Din păcate, cancerul a recidivat, provocând metastaze la cap, la glanda suprarenală, la plămân, la picior. Leo Iorga a fost supus mai multor operaţii.

În 2017, Compact B s-a reunit în formula Adrian Ordean, Costi Cămărăşan, Leluţ Vasilescu, Adrian Coco Tinca şi Monel Puia, solist invitat fiind Leo Iorga. 

Procedurile medicale au continuat în Hamburg dar şi la Bucureşti în acest an. 

Leo Iorga era căsătorit cu Paula şi avea doi copii: Edy (30 de ani) şi Paul (23 de ani). 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.