Aproape 3,4 milioane de pachete cu ţigări de contrabandă au fost confiscate de poliţiştii de frontieră în primele nouă luni ale acestui an, valoarea acestora depăşind 35 de milioane de lei. Totodată, au fost confiscate peste trei tone de tutun şi peste 500 de kilograme de tutun de narghilea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit Poliţiei de Frontieră, în primele nouă luni ale anului 2019, poliţiştii de frontieră - independent sau în colaborare cu inspectorii vamali ori reprezentanţi ai altor instituţii abilitate - au reţinut în vederea confiscării 3.371.434 de pachete cu ţigări de contrabandă, în valoare de 35.126.173 lei, 3.199 kg de tutun şi 555 kg tutun de narghilea.

De asemenea, au fost identificate şi destructurate 8 grupuri organizate specializate în contrabandă cu ţigări, în care au fost identificate 77 de persoane.

În majoritatea cazurilor, ţigările de contrabandă au fost găsite în punctele de trecere a frontierei, ascunse în mijloace de transport, cât şi în zona de competenţă, la frontieră sau pe comunicaţiile din apropierea frontierei.

Cea mai activă zonă de contrabandă cu ţigări rămâne frontiera de nord (judeţele Maramureş, Suceava, Satu Mare), aici fiind descoperită 72% din cantitatea totală de ţigarete confiscată. În această zonă sunt predominante ţigările de proveninţă ucraineană, contrabandiştii fiind organizaţi în grupări cu segmente în străinătate, la frontieră şi în interiorul ţării. Aceştia încearcă trecerea pachetelor de ţigări (baxuri) peste frontiera “verde”, în special noaptea.

Totodată, la nivelul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei, în primele nouă luni ale anului s-au înregistrat 93 de evenimente de frontieră în care poliţiştii de frontieră au folosit armamentul din dotare.

"Având în vedere complexitatea acestui fenomen şi ramificaţiile la nivelul întregii ţări, se impune intensificarea colaborării tuturor instituţiilor cu responsabilităţi în asigurarea ordinii publice şi combaterii eficiente a acestui fenomen infracţional. Rezultate în combaterea contrabandei cu ţigări şi a evaziunii fiscale, precum şi anihilarea reţelelor de traficanţi de ţigări, se pot obţine doar dacă se lucrează în sistem integrat, printr-o colaborare intensă cu structurile de ordine şi siguranţă publică şi cele cu atribuţii în domeniul fiscal", arată Poliţia de Frontieră.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.