Preşedintele american Donald Trump s-a amestecat în campania electorală care începe în Regatul Unit, criticând acordul ieşirii din Uniunea Europeană (UE) încheiat de Boris Johnson, pe care vrea să-l vadă aliat cu susţinătorii unui Brexit dur, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Donald Trump a apreciat, la postul de radio britanic LBC, că acordul încheiat de premierul britanic nu permite încheierea unui ”acord comercial cu Regatul Unit”.

Preşedintele american, care a promis în mai multe rânduri un ”acord magnific” Londrei după Brexit, ştie că ”Boris vrea să fie foarte atent la asta (perspectiva unui acord comercial)” şi apreciază că ar fi ”ridicol” ca Statele Unite să fie îndepărtate într-un fel.

Intervievat la telefon de eurofobul Nigel Farage, Donald Trump a pledat în favoarea unei alianţe între premierul britanic şi liderul Partidului Brexitului. ”Mi-ar plăcea să-i văd împreună”, a insistat Trump, ”cred că ar fi formidabil”.

Liderul Partidului Laburist, principalul partid din opoziţia britanică, Jeremy Corbyn l-a acuzat pe Donald Trump "că încearcă să se amestece în alegerile britanice contribuind la campania prietenului său Boris Johnson", într-un mesaj postat pe Twitter.

Preşedintele american a dat asigurări că nu-l cunoaşte pe liderul laburist, bineînţeles ”un om fermecător”, dar care ar fi ”atât de rău pentru ţară”.

IANUARIE ”CEL MAI TÂRZIU”

Lansându-şi campania joi în vederea alegerilor legislative anticipate de la 12 decembrie, Boris Johnson l-a acuzat pe Jeremy Corbyn că este vinovat de eşecul său în realizarea Brexitului, în ziua în care Regatul Unit ar fi trebuit să părăsească UE.

Într-o vizită la un spital, purtând un halat alb, Boris Johnson a promis o ieşire din UE ”cu adevărat cel mai târziu până în ianuarie”.

Creditat cu un avans important în sondajele de opinie, într-un context volatil, liderul conservator face din sănătate una dintre principalele teme ale campaniei sale în vederea alegerilor legislative - al treilea scrutin în patru ani.

Ajuns la putere în iulie cu promisiunea unui Brexit ”cu orice preţ” la 31 octombrie, Boris Johnson a jurat că ar prefera să fie ”mort în fundul unei gropi” decât să ceară o nouă amânare.

Însă el a fost obligat, între timp, să-şi înghită vorbele şi să le ceară europenilor o amânare până la 31 ianuarie, din cauză că acordul său al Brexitului nu a fost ratificat în Parlament.

”În pofida noului acord excelent pe care eu l-am încheiat cu UE, Jeremy Corbyn s-a opus ca acest lucru să se întâmple, preferând mai multă indecizie, mai multă amânare şi mai multă incertitudine pentru familii şi întreprinderi”, a denunţat liderul Guvernului conservator.

Pentru a ieşi din impasul Brexitului, care paralizează Regatul Unit de la referendumul de la 23 iunie 2016, adoptat cu aproape 52% dintre voturile exprimate, Parlamentul s-a hotărât marţi să convoace alegeri legislative anticipate la 12 decembrie.

Lansându-şi campania la Londra, Jeremy Corbyn a respins acuzaţiile de obstrucţionare lansate de către liderul conservator. ”El a spus că ar prefera să fie mort într-o groapă decât să amâne (...), dar a eşuat, iar eşecul său este vina sa”.

”SCHIMBARE ADEVĂRATĂ”

Laburistul s-a angajat să rezolve bătaia de cap a Brexitului ”în şase luni”, negociind ”imediat” un nou acord de divorţ ”rezonabil” cu Bruxellesul, pe care să-l supună apoi aprobării într-un referendum în care s-ar propune ca alternativă rămânerea în UE.

”Guvernul laburist va pune în aplicare ceea ce va decide poporul britanic”, a promis Corbyn, refuzând în continuare să-şi dezvăluie preferinţa.

Însă Jeremy Corbyn s-a poziţionat mai ales ca apărător al poporului în faţa ”elitelor”, după ani de austeritate conservatoare, privilegiind teme de politică internă precum sănătatea, protecţia socială sau educaţia.

În vizorul său se află ”fraudatorii fiscali”, ”proprietarii puţin scrupuloşi”, ”patronii răi” şi ”marii poluatori”. El s-a angajat să eradicheze sărăcia, să facă locuinţele abordabile, să suprime cheltuielile de înscriere la universitate, să naţionalizeze serviciile publice sau să iniţieze o ”revoluţie industrială verde”.

Patronatele britanice au evaluat recent la 196 de miliarde de lire sterline (227 de miliarde de euro) costul naţionalizărilor prevăzute de Partidul Laburist, care le-a acuzat că propagă ”informaţii false”.

Boris Johnson aprecia miercuri că programul laburiştilor ar antrena o ”catastrofă economică” şi promitea să investească ”masiv” în serviciile publice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.