Academia americană de film (AMPAS) a schimbat protocolul de votare pentru una dintre cele mai importante categorii, „cel mai bun lungmetraj internaţional”, cunoscută până anul acesta sub numele „cel mai bun film în limbă străină”, informează Variety.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Branşele au fost anunţate joi, iar membrii Academiei au fost avertizate de schimbarea regulilor ce au în vedere votarea filmelor aflate pe lista scurtă, care devin apoi nominalizate la Oscar.

Prima fază de votare reprezintă o rundă preliminară în care comitetul pentru lungmetraje internaţionale proiectează cele 93 de filme înscrise pentru a fi luate în considerare. De acolo, este întocmită o listă de 10 filme, dintre care 5 vor fi nominalizate. Schimbarea prevede că acum orice membru al Academiei care a văzut cele 10 lungmetraje din lista scurtă poate vota nominalizatele.

Academia s-a îndreptat tot mai mult spre un sistem de streaming pentru votanţi. Membrii care vizionează online cele 10 lungmetraje internaţionale din lista scurtă se vor califica să voteze în faza a doua. Până acum, filmele concurente trebuiau vizionate în cinema. 

Astfel, alegerile vor reflecta mai bine opiniile celor peste 8.500 de membri ai Academiei. Aproximativ 20% dintre ei sunt din afara Statelor Unite.

În prima faza de votare, tehnic, sunt alese şapte filme pentru lista scurtă. Comitetul executiv al AMPAS, format din 30 de membri, suplimentează lista cu 3 titluri.

Votanţii au deja la dispoziţie, online, documentarele, filmele animate şi scurtmegtrajele luate în considerare pentru nominalizare.

Academia are 8.946 de membri activi, cu 8.733 de membri eligibili să voteze pentru acordarea premiilor Oscar. În total, AMPAS are 9.794 de membri, număr care îi include şi pe cei retraşi, pensionaţi.

Toamna aceasta, 93 de ţări din întreaga lume (cel mai mare număr de lungmetraje înscrise vreodată la această categorie) au propus producţii spre a fi alese între cele 5 nominalizate care vor fi anunţate pe 13 ianuarie 2020. Înainte de asta, pe 16 decembrie 2019, Academia americană de film va alege 10 lungmetraje finaliste.

România a propus anul acesta pentru o nominalizare la categoria „cel mai bun lungmetraj internaţional” filmul „La Gomera” al lui Corneliu Porumboiu, cu Vlad Ivanov şi Catrinel Marlon în distribuţie, care a avut premiera mondială în competiţia de la Cannes.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.