Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a ameninţat sâmbătă să ”gonească teroriştii” de la frontiera turco-siriană, dacă miliţiile kurde siriene nu se retrag din această zonă în termenul prevăzut de acordul încheieat de Ankara cu Moscova, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Dacă teroriştii nu se retrag în termenul de 150 de ore (începând de la 23 octombrie, ora 9.00 GMT, potrivit acordului), noi vom prelua controlul şi-i vom goni noi înşine”, a declarat el într-un discurs televizat, la Istanbul, referindu-se la combatanţii kurzi din cadrul Unităţilor Protecţiei Poporului (YPG).

În virtutea acestui acord, încheiat marţi la Soci de Vladimir Putin şi Recep Tayyip Erdogan, Moscova urmează ”să faciliteze retragerea” forţelor kurde şi a armamentului acestora dintr-o fâşie de 30 de kilometri lăţime, de-a lungul frontierei siriano-turce, în nordul-estul Siriei.

Ruşii şi turcii au prevăzut să înceapă misiuni comune de patrulare în această zonă după cele 150 de ore prevăzute în acord, care expiră marţi, la ora locală 18.00 (18.00, ora României).

Potrivit acestui memorandum ruso-turc, Turcia păstrează controlul asupra altei regiuni din nord-estul Siriei, cu o lungime de 120 de kilometri, în care armata turcă este deja prezentă şi al cărei control l-a preluat în cursul ofensivei lansate la 9 octombrie împotriva YPG.

În pofida ameninţării pe care a agitat-o, Erdogan a subliniat că Turcia şi-a atins, ”într-o mare măsură”, obiectivul creării unei ”zone de securitate” cu scopul de a se proteja de atacuri ale grupării jihadiste Statul Islamic (SI) şi combatanţilor kurzi din cadrul YPG, pe care Ankara îi consideră ”terorişti”.

Erdogan a îndemnat comunitatea internaţională să susţină Turcia în eforturile sale de a crea o ”zonă de securitate”, în vederea instalării în aceasta a unora dintre cei 3,6 milioane de refugiaţi sirieni pe care Ankara i-a găzduit de la începutul Războiului din Siria, în 2011.

El a avertizat din nou că, ”dacă nu există o susţinere faţă de proiectele pe care noi le dezvoltăm, pentru a permite întoarcerea a unuia până la două milioane (dintre aceşti refugiaţi), într-o primă etapă, atunci nu vom avea altă soluţie decât să ne deschidem porţile şi să-i lăsăm să se ducă în Europa”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.