Tribunalul Suprem Electoral (TSE) l-a declarat în mod oficial învingător în alegerile prezidenţiale de duminică în Bolivia pe Evo Morales, a cărui realegere este contestată de opoziţie şi parte a comunităii internaţionale, în timp ce o mişcare de contestare continuă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Principalul său adversar, perdant în acest scrutin, Carlos Mesa (centru), care acuză Guvernul de ”fraude” şi a subliniat că nu recunoaşte rezultatele, şi-a îndemnat susţinătorii să se mobilizeze paşnic pentru a cere un al doilea tur de scrutin.

Această cerere este suţinută de către Uniunea Europeană (UE), Statele Unite, Organizaţia Statelor Americane (OEA), Columbia şi Argentina.

Preşedinta TSE, Maria Eugenia Choque, a citit rezultatul numărării integrale a buletinelor de vot. Şeful în exerciţiu al statului obţine 47,08% din voturile exprimate, iar Mesa 36,51%, o distanţă mai mare de zece puncte procentuale - necesară în vederea unei victorii din primul tur.

”Sistemul electoral din Bolivia este complet transparent”, a dat asigurări Idelfonso Mamani, un magistrat de la TSE.

Blocarea străzilor, defilări şi ciocniri au avut loc în Bolivia. În mijlocul petardelor, unor steaguri boliviene şi sloganuri, coloane de mii de persoane au traversat vineri La Paz, în pofida ploii, pentru a se duce la sediul TSE, unde era desfăşurat un impozant dispozitiv poliţienesc, a constat un fotograf AFP.

Manifestanţii cereau ”respectarea votului” lor şi blocau străzi în sudul La Paz, după ce au ridicat baricade din pneuri, corzi şi pubele.

La Cochabamba (centru), într-o atmosferă mai tensionată, susţinători ai Guvernului şi opoziţiei se înfruntau cu lovituri de bastoane şi aruncând cu pietre, potrivit presei locale. Alte incidente au avut loc la Santa Cruz (est), bastionul opoziţiei.

”Greva este pe teremen nedefinit. Noi vrem un al doilea tur, pentru că este clar că au fost fraude. OEA şi UE au văzut că a avut loc o imensă înşelătorie”, a declarat pentru AFP Ruben Lopez, un consultant în vârstă de 62 de ani., la unul dontre barajele ridicate în acest oraş, cel mai mare şi mai bogat în Bolivia.

Primele rezultate parţiale din seara votului sugerau un al doilea tur, însă rezultate noi, difuzate peste 20 de ore mai târziu, luni, l-au prezent practic victorios pe Morales, ceea ce a trezit în rândul opoziţiei şi observatorilor internaţionali suspiciuni de fraude.

Aflat la putere din 2006, preşedintele în exerciţiu se află aşadar în drum către al patrulea mandat, în perioada 2020-2025.

TRIBUNALE INCENDIATE

Uniunea Europeană a îndemnat joi ”să se pună capăt procesului de numărare în curs” şi a recomandat ”organizarea unui al doilea tur în vederea restabilirii încrederii” în aceste alegeri.

La rândul lor, Statele Unite, Brazilia, Argentina şi Columbia au cerut ca un al doilea tur să aibă loc, în cazul în care OEA nu confirmă rezultatul primului tur. În caz contrar, ele ameninţă să nu-l recunoască pe Evo Morales.

Organizaţia Statelor Americane, ”surprinsă” şi ”îngrijorată” daţă de răstrunarea numărării voturilor, a anunţat că vrea să realizeze un audit al rezultatelor, fără să precizeze date sau condiţii în acest sens.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a declarat vineri că susţine ”deplin” un asemenea audit.

”Suntem îngrijoraţi  de informaţii cu privire la violenţe şi o folosire excesivă a forţei în Bolivia, în urma alegerilor de duminică”, a declarat vineri în faţa presei o purtătoare de cuvânt a Înaltului Comisariat pentru Drepturile Omului, Ravina Shamdasani.

Din contră, Cuba, Venezuela şi Mexicul l-au felicitat pe Evo Morales.

Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a denunţat vineri o ”tentativă de lovitură de stat” şi a îndemnat la ”recunoaşterea legitimităţii victoriei lui Evo Morales”.

De luni şi până miercuri, manifestanţi au incendiat cinci tribunale electorale departamentale, iar o grevă naţională a fost lansată de la Santa Cruz.

Bolivienii, care denunţă o ”autocraţie”, nu au digerat decizia lui Morales de a candida la al patrulea mandat, în contextul în care alegătorii s-au pronunţat împotriva acestui lucru într-un referendum în 2016.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.