Unioniştii din micul partid nord-irlandez DUP se reunesc sâmbătă în Congres, într-un nou episod al sagăi Brexitului, în care au reuşit să joace un rol disproporţionat raportat la importanţa lor numerică, opunându-se acordurilor succesive ale retregerii Regatului Unit din Uniunea Europeană (UE), comentează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cu cele zece mandate de deputat, aceşti ultraconservatori protestanţi pentru care uniunea cu Marea Britanie este o problemă existenţială, au ieşit de la margine şi au devenit aliaţii conservatorilor la putere, care au atins cu ajutorul lor o majoritate. Ei au blocat cele două versiuni ale acordului Brexitului încheiat de Londra cu Bruxellesul, mai întâi al premierului Theresa May, iar apoi al succesorului său Boris Johnson.

Şefa partidului, Arlene Foster, urma să denunţe acordul lui Johnson, care creează un statut diferit irlandei de Nord de cel al restului regatului după ieşirea din UE.

Arlene Foster i-a îndemnat săptămâna trecută pe deputaţii DUP să nu susţină acordul, sperând să obţină altul, care ”să protejeze integritatea economică şi constituţională” a regatului.

După alegerile anticipate din 2017, în urma cărora Theresa May şi-a pierdut majoritatea absolută, DUP a tunat şi fulgerat pe tema Brexitului, iar respingerea acordului lui May a antrenat demisia acesteia de la conducerea Guvernului în urmă cu cinci luni.

”TRĂDARE”

Anul trecut, Boris Johnson a fost oaspetele de onoare al Congresului şi a fost aplaudat călduros după ce i-a îndemnat pe delegaţi să se opună unui Brexit care-i obligă să adopte ”bucăţi mari de reglementări UE”.

Anul acesta, acordul său al Brexitului, care prevede o aliniere la reglementările UE în domeniul normelor alimentare şi TVA, va fi ţinta criticilor. Unioniştii consideră că acordul creează o frontieră la Marea Irlandei şi face mai probabilă, la un moment, dat, o reunificare cu Republica Irlanda - coşmarul lor.

Problema irlandeză se află în centrul dificultăţii Brexitului, întrucât instaurarea unei frontiere fizice între provincia britanică din nord şi Republica din sud ar pune în discuţie acordurile de pace încheiate în 1998 şi care au pus capăt celor 30 de ani de tulburări între republicani şi unionişti.

Luni seara, unioniştii convinşi şi loialişti s-au reunit la Belfast pentru a discuta despre acordul lui Johnson. Invitaţia la reuniune denunţa ”o trădare”, iar un purtător de cuvânt loialist, Jamie Bryson, a subliniat ”imensa furie” care domnea în sală, unde se aflau membri DUP. ”Intrăm pe un teren foarte periculos”, a avertizat Bryson. ”Mesajul DUP este să nu o permitem!”.

Însă, de această dată DUP ar putea să nu obţină câştig de cauză.

Boris Johnson a reuşit să obţină un acord de principiu al deputaţilor asupra acordului său - fără susţinerea DUP - o etapă pe care Theresa May nu a reuşit să o treacă.

Iar Boris Johnson îndeamnă în prezent la alegeri anticipate care ar putea să-l coste scump pe intransigentul DUP, în contextul în care Irlanda de Nord a votat împotriva Brexitului în referendumul din iunie 2016.

Acordul Brexitului încheiat de Boris Johnson face necesare controale vamale - odată ce Regatul Unit părăseşte piaţa unică şi uniunea vamală - atât între Marea Britanie şi Irlanda de Nord, cât şi între cele două părţi ale Irlandei.

”Partidul are dreptate să spună că noul acord va slăbi cu timpul locul Irlandei de Nord în Uniune”, releva recent editorialistul Fintan O'Toole în Irish Times. ”Dar acesta este rezultatul Brexitului pe care ei l-au susţinut cu entuziasm”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.