Preşedintele Klaus Iohannis a lansat un nou atac la adresa PSD, duminică, la prezentarea programului „Împreună pentru România normală, susţinând că, în ciuda faptului că ţara a fost condusă ani buni de către social-democraţi, ţara este în continuare prima la sărăcie şi pe ultimul loc în ceea ce priveşte protecţia persoanelor vulnerabile. Iohannis şi-a prezentat public programul prezidenţial, intitulat ”Împreună pentru România normală”, într-un eveniment desfăşurat la World Trade Center Bucureşti. Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Ludovic Orban, a lansat duminică un atac virulent la adresa clasei politice româneşti, susţinând că „marea majoritate a politicienilor au promis marea cu sarea şi când au ajuns la putere au oferit românilor praful de pe tobă, iar marea majoritate a politicienilor s-au afirmat printr-un discurs public mincinos, plin de promisiuni goale, fără niciun pic de onestitate faţă de români„ iar astfel s-a ajuns să fie votaţi politicieniii care promit mai mult, dar fără acoperire.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

CITEȘTE ȘI Ludovic Orban, atac dur la clasa politică: Marea majoritate a politicienilor au promis marea cu sarea şi când au ajuns la putere auoferit praful de pe tobă, s-au afirmat printr-un discurs public mincinos, fără niciun pic de onestitate - FOTO

UPDATE - „Au trecut 30 de ani de la Revoluţie însă moştenirea comunismului s-a văzut în toate perioadele în care PSD-ul a fost la putere, perpetuând incompetenţă şi corupţie. Acest partid a fost o piedică în calea dezvoltării României în toţi aceşti 30 de ani, a politizat administraţia, a alungat oamenii competenţi din funcţii, a blocat investiţii pentru construirea de şcoli, spitale şi autostrăzi, a încercat politizarea justiţiei şi a vrut să facă drepturi speciale pentru politicieni penali. După această guvernare PSD, România riscă să rămână singura ţară din UE cu MCV”, a afirmat Klaus Iohannis .

Candidatul susţinut de PNL acuză că guvernarea PSD a „sufocat ţara” prin incompetenţă, abuzuri, lipsă de predictibilitate. Iohannis spune că drumul către o Românie normală „este unul foarte dificil„ dar este optimist, pentru că românii vor şi luptă pentru schimbare.

Iohannis defineşte România normală drept „ţara în care statul se află în slujba cetăţeanului” şi, în acest context, propune un amplu proces de audit obiectiv şi profesionist„ în instituţiile statului, susţinând că cetăţenii şi-au pierdut încrederea în instiuţiile statului.

Iohannis mai spune că România normală este „România legii, iar justiţia independentă este garanţia funcţionării democraţiei, a respectului pentru drepturile fundamentale.
„Am fost şi voi rămâne un susţinător ferm al luptei împotriva corupţiei şi a creării unei culturi a integrităţii în guvernare„ spune Iohannis.
Preşedintele propune o legislaţie „suplă, uşor de înţeles şi aplicat„.

„Actuala legislaţie a României trebuie supusă unui amplu proces de revizuire, astfel încât statul să nu mai fie blocat în hăţişurile legislaţiei„.

Iohannis mai spune că România Normală este România sustenabilă prin educaţie, sănătate şi solidaritate. Acesta arată, în programul său, că doreşte continuarea proiectului „România educată”, lansat în primul său mandat, pentru că România normală înseamnă România educată, în care fiecare copil are acces la învăţământ de calitate, în care şcolile sunt spaţii sigure pentru elevi şi profesori, iar şcoala formează cetăţeni activi şi implicaţi.

„Am încredere că vom avea curând o strategie coerentă, pentru a lăsa în urmă definitiv haosul legislativ şi pentru a evita ca politicieni care fac schimbări de dragul schimbării să înceteze să se mai joace cu educaţia copiilor din România” a rătat şeful statului..

Iohannis a spus de asemenea că România normală este şi ţara în care sunt spitale moderne, servicii sanitare de sănătate, iar specialiştii sunt apreciaţi.

Iohannis a vorbit şi despre România normală care este România, solidarităţii, criticând, în acest context, efectele politicilor aplicate de PSD.

„După ani de guvernare social-democrată, ţara noastră din păcate este încă prima la sărăcie şi ultima la ocrotirea persoanelor vulnerabile dinte toate statele UE. Trist. Prin actualele politici defectuoase nu corectează dezechilibrele şi nici nu se dă încredere că sistemul de pensii sau cel de asistenţă socială sunt echitabile şi sustenabile pe termen lung” a spis IOhannis

Preşedintele arată că România are nevoie de soluţii pe termen lung în ceea ce priveşte natalitatea, pensionarea sau inserţia pe piaţa muncii.

Iohannis acuză că Guvernarea PSD a neglijat investiţiile în infrastructura de transport, în şcoli şi spitale slăbind perspectivele de dezvoltare.

„Creşterea preţurilor erodează bunăstarea românilor. De la bun început a fost limpede că direcţia politicilor economice ale PSD este greşită acum se impun măsuri eficiente privind responsabilitatea fiscală, stabilitatea financiară, îmbunătăţirea colectării veniturilor la buget” susţine şeful statului .

Iohannis adaugă: „Cheltuielile cu salariile pensiile şi asietenţa socială trebuie asigurate cu prioritate, România are nevoie de eficienţă şi etică nu doar în actul guvernării, ci şi în sfera afacerilor„

Preşedintele cataloghează drept „veritabile surse de avantaje competitive pentru prosperitatea economică domenii precum sectorul IT, industria auto, sectorul energetic, agricultura.

Preşedintele critică starea infrastructurii de transport, indiferent că este vorba despre transportul terestru, naval sau aerian.

„PSD ştie bine de ce: pentru că au dorit să ţină avioanele la sol şi promisiunile în aer. Pentru a deveni cu adevărat hub de transport între Europa şi Asia, coridoarele de transport nu trebuie să rămână proiecte pe hârtie, iar România trebuie să se integreze efectiv în spaţiul unit de transport european„ a spus Iohannis.

„După aproape trei ani marcaţi de criza statului de drept în care PSD a aruncat România, după o guvernare care a eşuat (...) proiectul de ţară pe care eu îl propun românilor este să construim împreună România normală. (...) Programul prezidenţial pe care-l propun românilor reprezintă angajamentul meu de a fi catalizatorul acestui efort de reconstrucţie instituţională dar şi morală a ţării. Am făcut paşi importanţi (... ) dar lupta împotriva pesedismului, sub orice chip se manifestă el, este una de durată, vom putea să construim temeinic România normală când prin votul românilor (...) partidele autentic democraţie vor avea întreaga legitimitate de a transforma î realitate această, viziune„ a încheiat Klaus Iohannis prezentarea viziunii proiectului său pentru al doilea mandat de preşedinte.

- Evenimentul a reuneşte aproximativ 700 de membri ai Partidului Naţional Liberal, parlamentari, aleşi locali, reprezentanţi ai societăţii civile, ai mediului academic şi ai structurilor asociative.

Programul Preşedintelui Klaus Iohannis se intitulează ”Împreună pentru România normală”, are peste 80 de pagini şi vorbeşte despre recâştigarea încrederii în instituţiile statului, despre respectarea statului de drept, despre educaţie, sănătate şi solidaritate socială, despre susţinerea antreprenorilor, dar şi despre dezvoltarea infrastructurii şi a digitalizării. În plus, Iohannis vorbeşte despre beneficiile integrării europene şi promovarea parteneriatelor durabile.

PRINCIPALELE PUNCTE ALE PRGRAMULUI


Fundaţia pe care ridicăm România normală:

- Privind spre viitor după trei decenii de la căderea comunismului

- Principii şi valori pentru o nouă etapă de modernizare

- Garantăm parcursul pro european şi democratic

”România normală este o Românie competitivă în Europa valorilor democratice, o ţară care asigură prosperitatea şi garantează siguranţa tuturor cetăţenilor săi. România normală este statul care funcţionează pentru cetăţean, în care Guvernul lucrează cu responsabilitate pentru dezvoltarea ţării, Parlamentul legiferează bine şi eficient, iar Preşedintele îşi îndeplineşte atribuţiile constituţionale. România normală este România puternică în Europa şi în lume, un partener de nădejde pentru aliaţii noştri euro-atlantici şi un pilon de securitate regională. România normală este ţara de unde nu mai suntem nevoiţi să emigram pentru a ne putea împlini aspiraţiile”, a scris Iohannis, la începutul programului său prezidenţial.

Privind spre viitor după trei decenii de la căderea comunismului

Timp de trei decenii, România a făcut eforturi considerabile pentru a se desprinde de trecutul comunist.

România este o democraţie puternic ataşată valorilor europene un pilon de stabilitate în zonă, cu un rol bine definit în asigurarea securităţii la frontiera externa a Uniunii Europene şi în bazinul Mării Negre.

Fundaţia României normale este cea mai importantă realizare a primului meu mandat de preşedinte. Am arătat că pot fi catalizatorul unui proiect de reconstrucţie care se adună în jurul său toate forţele pro-democratice şi pro-europene din societate.

Principii şi valori pentru o nouă etapă de modernizare

Noi, românii, credem în valorile fundamentale ale civilizaţiei europene, în democraţie şi libertate. Am arătat în ultimii ani ca respingem orice formă de abuz şi dispreţ faţă de demnitatea umană. Nu ne imaginăm societatea românească de mâine fără dreptate, pluralism politic, stat de drept, integritate, egalitate în faţa legii. Pentru că lumea de mâine nu poate exista fără drepturile omului, solidaritate, toleranţă, diversitate, patriotism civic, egalitate de şanse, meritocraţie şi economie de piaţă. Considerăm că toate aceste valori reprezintă chei de boltă ale unei Românii normale.

În calitate de preşedinte al României voi acţiona cu aceeaşi fermitate ca şi până acum.

Garantăm parcursul european şi democratic

Să fiu preşedinte al României este o onoare pentru mine, iar susţinerea şi încrederea pe care mi le-au arătat românii au fost esenţiale, mai ales în momentele extrem de dificile în care mi-au fost alături în lupta pentru apărarea democraţiei şi a statului de drept. Le mulţumesc, ştiu că au fost cinci ani la sfârşitul cărora cu toţii ne doream ca ţara noastră să fie cât mai prosperă stabilă şi predictibilă. Când am preluat mandatul de preşedinte, România avea perspective bune, criza economică fusese, depăşită şi erau întrunite toate premisele pentru o dezvoltare puternică. Pentru ca acestea aşteptări să se fi împlinit, ar fi fost însă nevoie de un guvern legitimat prin alegeri care să aibă aceleaşi priorităţi ca românii.

Scrutinul parlamentar din 2016 a generat, însă, una dintre cele mai puternice majorităţi pe care Partidul Social Democrat le-a avut după 1989, în condiţiile în care a obţinut aproape jumătate din numărul total de deputaţi şi senatori. Oamenii au votat crezându-le promisiunile şi cu convingerea că la atâţia ani de la despărţirea de dictatură nimic nu mai poate ameninţa libertatea şi democraţia câştigate cu jertfa tinerilor ucişi în decembrie 1989.

Românii nu au anticipat că votul lor poate fi furat şi deturnat cu atât de mult cinism. Nu ne-am închipuit cu câtă forţa retrogradă va fi lovit statul român pentru a-l face slab şi a-l acapara. Persoane cu dosare penale care aveau nevoie de lege şi instituţii slăbite pentru a se salva au ajuns să guverneze România.

Miza celor aflaţi la guvernare a fost îndepărtarea României de Uniunea Europeană, cea mai nefastă şi responsabilă decizie politică din istoria noastră recentă. România a fost sacrificată  în lupta pentru supravieţuire a liderilor cu probleme penale. Efortul solidar al cetăţenilor, al opoziţiei democratice şi al meu a blocat disoluţia statului român democratic şi restauraţia unui regim autocratic.

Cel mai important câştig al mandatului meu este că România şi-a păstrat cursul european şi democratic.

În aceast mandat am lucrat pentru a construi temelia pe care să ridicăm România normală.


În mai multe capitole, Iohannis abordează apoi principalele probleme şi îşi explică viziunea

Statul în slujba cetăţeanului - Principiul fundamental de la care trebuie să plecăm în procesul de reconstrucţie a statului este acela că prin tot ceea ce face, prin instituţiile sale, statul se află în slujba cetăţeanului pe care îl serveşte şi îl respectă. Demnitatea, libertatea individuală, egalitatea în faţa legii, cinstea, încrederea, toleranţa sunt coordonatele pe care vrem să clădim România normală. Avem urgentă nevoie de refacerea credibilităţii autorităţilor publice, de o evaluare serioasă care să reprezinte baza modernizării statului român şi reaşezarea pe fundamente corecte a administraţiei publice.

România legii - Ca preşedinte al României voi acţiona pentru ca cetăţenii să îşi consolideze încrederea în statul de drept şi voi susţine în continuare, fără rezerve, lupta anticorupţie. O justiţie independentă este garanţia funcţionării democraţiei, a respectului pentru drepturile şi libertăţile fundamentale, fiind un obstacol împotriva derapajelor autoritare. Revizuirea legilor din domeniul justiţiei este obligatorie pentru a se elimina intervenţiile nocive din ultimii trei ani. Totodată, actuala legislaţie a României trebuie supusă unui amplu proces de revizuire, sub aspectul calităţii sale în vederea simplificării şi creării unui cadru legislativ predictibil.

România sustenabilă, promovăm educaţia sănătatea şi solidaritatea socială – Într-o Românie normală, prosperă şi europeană solidaritatea este o valoare asumată şi vizibilă la nivel social. Cetăţenii au şanse egale, sunt trataţi echitabil şi beneficiază de măsuri eficiente de susţinere şi integrare în societate. Mobilizarea întregului potenţial al forţei de muncă din România înseamnă investiţii în educaţie şi sănătate, în condiţii bune de trai şi în incluziunea socială a tuturor cetăţenilor. Românii îşi doresc să trăiască mai bine, iar prosperitatea unei naţiuni depinde de modul în care ne îngrijim de viitorul nostru comun de şansele copiilor şi tinerilor noştri.

România prosperă şi predictibilă. Consolidăm România antreprenorială - România prosperă este România unei economii mature şi competitive, ancorată în stabilitate şi predictibilitate, a cărei creştere economică durabilă şi calitativă este bazată pe investiţii exporturi, inovare şi spirit antreprenorial. România prosperă înseamnă dezvoltare economică sănătoasă şi durabilă, bazată pe stabilitate, politici responsabile şi predictibile, investiţii semnificative, echilibre consolidate, finanţe publice sustenabile şi, mai ales, pe libertate antreprenorială. O astfel de Românie nu permite ca oamenii să fie expuşi minciunii economice şi iluziilor statistice prin care se rostogoleşte către generaţiile viitoare nota de plată a unor politici populiste.

România competitivă. Remediem decalajele prin strategii şi politici inteligente - Abordarea strategică a sectoarelor economiei pe baza avantajelor competitive este esenţială pentru prezenţa la nivel global a economiei naţionale. România are nevoie de o paradigmă industrială şi tehnologică stimulativă, prin care pârghiile politicilor publice să încurajeze schimbări structurale la nivelul industriilor competitive. Conceptul de Industrializare 4.0 trebuie implementat din perspectiva unor noi strategii industriale, ţinând cont de provocările economiei viitorului. Recuperarea decalajelor faţă de performanţele europene necesită tehnologii noi, dar mature, cu impact major în productivitate.

România conectată. Dezvoltăm infrastructura şi digitalizarea – Într-o Românie modernă şi europeană, cetăţenii sunt trataţi cu respect şi demnitate, problemele sunt rezolvate rapid şi eficient, iar calitatea vieţii constituie un argument puternic pentru a trăi aici. Relaţia stat - cetăţean în domeniul etic, infrastructura şi securitatea energetică sunt domenii prioritare în care România are nevoie să îşi extindă perspectiva şi să îşi crească ambiţiile. România poate şi trebuie să devină un actor important în plan regional. Viitorul aparţine mobilităţii şi reţelelor inteligente, iar ţara noastră trebuie să îşi valorifice potenţialul şi avantajele competitive: poziţia geostrategică, resursele, capitalul uman şi capacitatea de inovare. Investiţiile în cercetare, dezvoltare, inovare trebuie dublate de susţinere din partea statului pentru a accelera trecerea la o economie şi o societate digitale. Avem nevoie de o strategie integrată de dezvoltare a infrastructurii şi de eforturi susţinute pentru securitate energetică pe termen lung.

România europeană. Sporim beneficiile integrării europene -Viziunea mea europeană este una ambiţioasă, bazată pe consolidarea fundaţiei viitorului unei uniuni mai puternice, mai unite, mai coezive şi mai democratice, care să aducă în continuare progres şi o viaţă mai bună pentru cetăţeni. Voi acţiona în direcţia integrării depline a ţării noastre în Uniunea Europeană, în beneficiul tuturor românilor şi a creşterii importanţei şi a rolului României în procesul decizional la nivel european. Voi sprijini acţiunile de eficientizare a utilizării fondurilor europene şi de creştere a ratei de absorbţie a acestora, astfel încât România şi cetăţenii ei să poată beneficia pe deplin de avantajele statutului de stat membru UE.

România puternică. Promovăm parteneriate durabile - Obiectivul fundamental al politicii noastre externe va fi creşterea influenţei pe plan extern şi a profilului internaţional al României. Este un obiectiv pe care îl putem atinge prin consolidarea capacităţii noastre de a proiecta în vecinătate şi dincolo de aceasta valorile democratice ale statului de drept şi stabilitate, precum şi de a furniza securitate în scopul creşterii siguranţei şi prosperităţii cetăţenilor români. Cei trei piloni care stau la baza politicii externe a ţării noastre rămân întărirea şi extinderea în continuare a parteneriatului strategic cu SUA, creşterea rolul lui şi efortului României în Uniunea Europeană respectiv în NATO. Siguranţa şi securitatea reprezintă chiar expresia practică a normalităţii pe care mi-o doresc pentru România, ţara în care fiecare cetăţean trăieşte într-un mediu sigur şi are încredere că instituţiile îl apără şi îl protejează. Politicile publice din domeniul securităţii naţionale vor fi concepute şi implementate având ca beneficiar final cetăţeanul, iar Strategia Naţională de Apărare a Ţării pentru perioada 2020-2025 va orienta şi direcţiona activitatea tuturor instituţiilor publice cu atribuţii şi responsabilităţi în domeniul securităţii şi apărării ţării.

România poate reveni la normalitatea pe care ne-o dorim cu toţii.

„Au trecut 30 de ani de la Revoluţie însă moştenirea comunismului s-a văzut în toate perioadele în care PSD-ul a fost la putere, perpetuând incompetenţă şi corupţie. Acest partid a fost o piedică în calea dezvoltării României în toţi aceşti 30 de ani, a politizat administraţia, a alungat oamenii competenţi din funcţii, a blocat investiţii pentru construirea de şcoli, spitale şi autostrăzi, a încercat politizarea justiţiei şi a vrut să facă drepturi speciale pentru politicieni penali. După această guvernare PSD, România riscă să rămână singura ţară din UE cu MCV”, a afirmat Klaus Iohannis .

Candidatul susţinut de PNL acuză că guvernarea PSD a „sufocat ţara” prin incompetenţă, abuzuri, lipsă de predictibilitate. Iohannis spune că drumul către o Românie normală „este unul foarte dificil„ dar este optimist, pentru că românii vor şi luptă pentru schimbare.

Iohannis defineşte România normală drept „ţara în care statul se află în slujba cetăţeanului” şi, în acest context, propune un amplu proces de audit obiectiv şi profesionist„ în instituţiile statului, susţinând că cetăţenii şi-au pierdut încrederea în instiuţiile statului.

Iohannis mai spune că România normală este „România legii, iar justiţia independentă este garanţia funcţionării democraţiei, a respectului pentru drepturile fundamentale.
„Am fost şi voi rămâne un susţinător ferm al luptei împotriva corupţiei şi a creării unei culturi a integrităţii în guvernare„ spune Iohannis.
Preşedintele propune o legislaţie „suplă, uşor de înţeles şi aplicat„.

„Actuala legislaţie a României trebuie supusă unui amplu proces de revizuire, astfel încât statul să nu mai fie blocat în hăţişurile legislaţiei„.

Iohannis mai spune că România Normală este România sustenabilă prin educaţie, sănătate şi solidaritate. Acesta arată, în programul său, că doreşte continuarea proiectului „România educată”, lansat în primul său mandat, pentru că România normală înseamnă România educată, în care fiecare copil are acces la învăţământ de calitate, în care şcolile sunt spaţii sigure pentru elevi şi profesori, iar şcoala formează cetăţeni activi şi implicaţi.

„Am încredere că vom avea curând o strategie coerentă, pentru a lăsa în urmă definitiv haosul legislativ şi pentru a evita ca politicieni care fac schimbări de dragul schimbării să înceteze să se mai joace cu educaţia copiilor din România” a rătat şeful statului..

Iohannis a spus de asemenea că România normală este şi ţara în care sunt spitale moderne, servicii sanitare de sănătate, iar specialiştii sunt apreciaţi.

Iohannis a vorbit şi despre România normală care este România, solidarităţii, criticând, în acest context, efectele politicilor aplicate de PSD.

„După ani de guvernare social-democrată, ţara noastră din păcate este încă prima la sărăcie şi ultima la ocrotirea persoanelor vulnerabile dinte toate statele UE. Trist. Prin actualele politici defectuoase nu corectează dezechilibrele şi nici nu se dă încredere că sistemul de pensii sau cel de asistenţă socială sunt echitabile şi sustenabile pe termen lung” a spis IOhannis

Preşedintele arată că România are nevoie de soluţii pe termen lung în ceea ce priveşte natalitatea, pensionarea sau inserţia pe piaţa muncii.

Iohannis acuză că Guvernarea PSD a neglijat investiţiile în infrastructura de transport, în şcoli şi spitale slăbind perspectivele de dezvoltare.

„Creşterea preţurilor erodează bunăstarea românilor. De la bun început a fost limpede că direcţia politicilor economice ale PSD este greşită acum se impun măsuri eficiente privind responsabilitatea fiscală, stabilitatea financiară, îmbunătăţirea colectării veniturilor la buget” susţine şeful statului .
Iohannis adaugă: „Cheltuielile cu salariile pensiile şi asietenţa socială trebuie asigurate cu prioritate, România are nevoie de eficienţă şi etică nu doar în actul guvernării, ci şi în sfera afacerilor„

Preşedintele cataloghează drept „veritabile surse de avantaje competitive pentru prosperitatea economică domenii precum sectorul IT, industria auto, sectorul energetic, agricultura.

Preşedintele critică starea infrastructurii de transport, indiferent că este vorba despre transportul terestru, naval sau aerian.

„PSD ştie bine de ce: pentru că au dorit să ţină avioanele la sol şi promisiunile în aer. Pentru a deveni cu adevărat hub de transport între Europa şi Asia, coridoarele de transport nu trebuie să rămână proiecte pe hârtie, iar România trebuie să se integreze efectiv în spaţiul unit de transport european„ a spus Iohannis.

„După aproape trei ani marcaţi de criza statului de drept în care PSD a aruncat România, după o guvernare care a eşuat (...) proiectul de ţară pe care eu îl propun românilor este să construim împreună România normală. (...) Programul prezidenţial pe care-l propun românilor reprezintă angajamentul meu de a fi catalizatorul acestui efort de reconstrucţie instituţională dar şi morală a ţării. Am făcut paşi importanţi (... ) dar lupta împotriva pesedismului, sub orice chip se manifestă el, este una de durată, vom putea să construim temeinic România normală când prin votul românilor (...) partidele autentic democraţie vor avea întreaga legitimitate de a transforma î realitate această, viziune„ a încheiat Klaus Iohannis prezentarea viziunii proiectului său pentru al doilea mandat de preşedinte.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.