Regatul Unit este necesar să desemneze un comisar european în cazul în care face parte în continuare din Uniunea Europeană (UE) după 31 octombrie, a declarat joi viitoarea preşedintă a Comisiei Europene (CE) Ursula Von der Leyen, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mandatul lui Jean-Claude Juncker se încheie la 31 octombrie, data la care Ursula Von der Leyen urmează, teoretic, să-i succeadă.

Predarea ştafetei a fost amânată însă cu o lună, în contextul în care comisarii francez, ungar şi român nu au fost confirmaţi de Parlamentul European (PE).

Legislaţia europeană prevede ca fiecare stat membru UE să desemneze un comisar, însă Regatul Unit a fost scutit de această obligaţie în privinţa viitoarei CE, în perspectiva unui Brexit la 31 octombrie.

Însă, din cauza eşecului ratificării la timp a noului acord al Brexitului cu Bruxellesul în Parlamentul britanic, premierul britanic Boris Johnson a cerut o nouă amânare a Brexitului, până la 31 ianuarie 2020.

Această amânare nu a fost aprobată încă, din cauză că durata ei nu este susţinută în unanimitate.

Franţa pledează în favoarea unei simple amânări ”tehnice” de câteva zile sau săptămâni, pentru ca Parlamentul de la Westminster, iar apoi PE de la Strasbourg să ratifice acordul lui Johnson.

”Dacă de la 1 noiembrie Regatul Unit face în continuare parte din UE - şi este în continuare de luat o hotărâre în acest sens, aşadar acest lucru nu este sigur -, atunci voi cere, evident, Regatului Unit să trimită un comisar”, a declarat Ursula von der Leyen într-o vizită la Hesinki.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.