Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Ludovic Orban, spune că negocierile avute marţi au decurs bine şi au existat înţelegeri cu aproape fiecare formaţiune politică participantă la consultări şi crede că şansele de a reuşi învestirea Guvernului sunt foarte mari. Liderul USR, Dan Barna, a afirmat că probabil spre finalul săptămânii, după ce va vedea lista membrilor Guvernului, va lua "o decizie finală de susţinere a învestiturii acestui guvern". Kelemen Hunor a declarat că şansele ca Guvernul propus de Ludovic Orban să treacă de votul Parlamentului sunt "serioase, bune", dar trebuie văzute programul de guvernare şi lista miniştrilor. "În principiu, a fost o discuţie constructivă, bună, pozitivă şi sunt optimist, adică sunt realist, spre optimism", a afirmat el. Preşedintele PMP, Eugen Tomac, crede că liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele UDMR şi liderul Pro România, Victor Ponta, au decis în numele premierului desemnat Ludovic Orban ca PMP să nu participe la această guvernare. Tomac spune că trebuie să consulte partidul pentru a vedea cum vor vota parlamentarii la învestirea Guvernului. Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat marţi, după discuţiile cu premierul desemnat că formaţiunea va susţine Guvernul propus de acesta, care trebuie să fie monocolor. El a spus că s-au finalizat discuţiile privind cele 12 condiţii şi cerinţe pe care ALDE le-a formulat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"Negocierile au decurs bine, ne-am înţeles aproape în toate punctele, cu aproape fiecare formaţiune politică am convenit un cadru de colaborare, care va fi materializat sub forma unor înţelegeri, care vor fi validate în conducerea Partidului Naţional Liberal şi în conducerea formaţiunilor politice. Suntem practic pe drum bun, am făcut paşi serioşi înainte şi sunt la fel de încrezător ca şi din momentul desemnării că şansele noastre de a reuşi învestirea Guvernului sunt foarte mari”, a declarat Ludovic Orban, marţi, la finalul negocierilor avute cu ALDE, PMP, UDMR şi USR. 
 
CITEȘTE ȘI Barna: Probabil spre finalul săptămânii vom vedea şi lista Guvernului şi vom lua o decizie finală de susţinere a învestiturii acestui guvern. Am ajuns la un acord, a avut loc o strângere de mână, bineînţeles urmând să vedem şi lista miniştrilor
El a mai spus şi la ce s-au referit discuţiile avute cu USR.
 
"“În ceea ce priveşte discuţiile şi înţelegerile pe care le-am avut cu reprezentanţii USR, am abordat practic teme care vizează: protecţia mediului, teme economice, teme din domeniul Justiţiei, teme din domeniul reformei electorale. Trebuie să mărturisesc că a fost o discuţie foarte bună în care a existat o dorinţă de înţelegere din partea ambelor părţi şi nu am avut aproape niciun fel de problemă pentru a putea ajunge la un acord, care evident va fi supus validării organismelor statutare ale celor două formaţiuni politice”, a explicat liderul PNL. 
 
El a precizat apoi şi în ce au constatat discuţiile cu ALDE şi UDMR.
 
"În ceea ce priveşte discuţiile pe care le-am avut cu ALDE, după cum bine ştiţi de la prima discuţie au avut nişte solicitări legate de realizarea unei înţelegeri de colaborare care să cuprindă mai mutle puncte, cum ar fi: menţinerea cotei unice de impozitare şi în mod evident susţinem cu toată tăria menţinerea cotei unice de impozitare, corectarea Ordonanţei 114, lucru care se regăseşte şi în înţelegerile pe care le-am avut cu partenerii de la USR şi în înţelegerile pe care le-am avut cu partenerii de la UDMR, în special practic prin abrogarea prevederilor din domeniul energiei, din domeniul comunicaţiilor, a prevederilor legate de pilonul 2 de Pensii şi a prevederilor legate de sistemul financiar-bancar”, a mai declarat Orban. 
 
Liderul PNL speră că reprezentanţii PMP vor reflecta la decizia pe care o vor lua şi vor susţine Guvernul. 
 
"Rămânem în continuare deschişi şi la fel de angajaţi într-un parteneriat şi cu reprezentanţii Partidului Mişcarea Populară, avem încredere că vor reflecta la decizia pe care o va lua şi că vor susţine Guvernul”, a precizat premierul desemnat Ludovic Orban.
CITEȘTE ȘI Eugen Tomac: Tăriceanu, Hunor şi Ponta au decis în numele premierului desemnat ca PMP-ul să nu participe la această guvernare. Trebuie să îmi consult partidul
CITEȘTE ȘI Tăriceanu anunţă că ALDE va susţine Guvernul propus de Orban, monocolor: Pot să vă spun că am căzut de acord asupra tuturor celor 12 condiţii şi cerinţe pe care noi le-am formulat

”Mâine şi poimâine urmează runda a doua de discuţii cu partenerii alături de care am depus moţiunea de cenzură. Mâine ALDE, PMP, UDMR şi USR, iar miercuri Pro România”, a anunţat, luni seară, Orban.

Premierul desemnat se va întâlni, la ora 9.30, cu delegaţia ALDE, la 11.00 cu delagaţia PMP, la 13.30 cu reprezentanţii UDMR, iar la 15.00 cu delegaţia USR. 

Preşedintele USR, Dan Barna, a spune că în prezent nu există în Parlament o majoritate care să asigure reforme, că se prefigurează o guvernare care ”va sta de fapt la mâna PSD, a lui Victor Ponta, a lui Tăriceanu”. 

”Nu putem decât să confirmăm că, în acest moment PNL nu a generat o majoritate care să susţină reformele. Ceea ce spunem de două săptămâni că suntem în perspectiva unei guvernări minoritare, în perspectiva unei guvernări care va sta de fapt la mâna PSD, va sta la mâna lui Victor Ponta,  va sta la mâna lui Tăriceanu, o guvernare minoritară care foarte probabil nu va putea să facă aproape niciuna dintre reformele sau niciuna dintre reformele de care România are atâta nevoie. Voi avea şi mâine o întâlnire cu premierul desemnat şi cu delegaţia PNL. Aştept în continuare soluţii credibile şi funcţionale de la premierul desemnat Ludovic Orban, pentru că în momentul de faţă Parlamentul nu face decât să confirme, astăzi aţi avut dovada o dată în plus, că majoritatea toxică din acest Parament nu guvernează pentru cetăţeni”, a spus Dan Barna. 

Acesta a precizat că USR nu a cerut funcţii, beneficii sau poziţii în structurile statului, spre deosebire de alte formaţiuni politice care au pus condiţii în cursul negocierilor. 

Ludovic Orban a anunţat că a stabilit un calendar ”rezonabil” pentru învestirea Guvernului.

Joi sau vineri va fi depusă lista miniştrilor şi Progrul de Guvernare, iar votul de învestitură ar putea avea loc săptămâna viitoare, miercuri.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.