Balerina cubaneză Alicia Alonso, considerată una dintre cele mai importante dansatoare ale secolului 20, a murit joi la vârsta de 98 de ani, a anunţat agenţia naţională de presă, citată de BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele cubanez Miguel Diaz-Canel a transmis: „Alicia Alonso a plecat dintre noi şi a lăsat un gol enorm, dar o moştenire imbatabilă. A poziţionat Cuba la altarul dansului mondial. Mulţumim, Alicia, pentru munca ta nemuritoare”.

În ciuda faptului că a început să îşi piardă vedere la vârsta de 19 ani, ghidându-se după luminile scenei, a fost o prezenţă vitală în dezvoltarea domeniului.

După revoluţia din 1959, ea a sprijinit fondarea Baletului Naţional al Cubei împreună cu liderul Fidel Castro.

Născută Alicia Ernestina de la Caridad Martínez del Hoyo, pe 21 decembrie 1921, a debutat pe scenă în 1931.

„Când te uiţi şi vezi teatrul plin de oameni, simţi că eşti viu, că te-ai născut. Este minunat, e unic”, spunea ea într-un interviu acordat BBC în 2015.

La vârsta de 16 ani, s-a căsătorit cu un coleg de şcoală, Fernando Alonso, iar cei doi s-au mutat la New York, alăturându-se Ballet Caravan.

Trei ani mai târziu, vederea ei a început să se deterioreze. A fost diagnosticată cu desprindere de retină.

„Am suferit enorm şi am fost supusă mai multor operaţii. A fost îngrozitor. (...) Mi-au spus că nu voi mai putea dansa. Ei bine, am făcut-o”, povestea ea.

În timpul recuperării, profesorii veneau la patul ei şi o învăţau paşii din „Giselle”.

Problemele cu vederea au revenit, iar ea a ajuns să nu îşi poată vedea colegii dansatori, bazându-se pe luminile scenei. A fost supusă mai multor intervenţii.

Până la finalul anilor 1940, a interpretat rolul importante, în special Giselle, atât la New York, cât şi la Londra.

În 1948, a pus bazele Alicia Alonso Ballet Company în Havana. A închis compania în 1956, din lispă de finanţare.

Potrivit autobiografiei lansate în 1981, Fidel Castro a întrebat-o de câţi bani este nevoie pentru Baletul Naţional al Cubei. Ea i-a spus că este vorba despre 100.000 de dolari. Replica lui a fost: „Vă vom da 200.000 de dolari”.

Compania naţională a oferit spectacole de balet tuturor, pe scenă, dar şi în fabrici şi alte locuri.

Alonso a condus Baletul până după vârsta de 70 ani şi a continuat să danseze. 

Un parfum din Cuba îi poartă numele, iar un atelier de îngheţată a fost numit Coppelia după unul dintre rolurile ei celebre.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.