Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan urmează să se întâlnească joi cu vicepreşedintele american Mike Pence, trimis de Donald Trump să-i smulgă un armistiţiu în Siria, a anunţat miercuri preşedinţia turcă, după ce şeful statului a spus că nu se va întâlni cu delegaţia americană, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şeful statului turc, care a declarat pentru postul Sky News că Mike Pence şi şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo vor fi primiţi doar de omologii lor turci, ”prevede să se întâlnească cu delegaţia americană”, a anunţat directorul de comunicare al preşedinţiei turce Fahrettin Altun într-un mesaj postat pe Twitter.

ERDOGAN NU MAI REUŞETE SĂ-L URMĂREASCĂ PE TRUMP PE TWITTER

Erdogan a declarat, citat de presa locală, că ”nu mai reuşeşte să urmărească” declaraţiile schimbătoare pe Twitter ale omologului său american Donald Trump cu privire la poziţia americană în Siria.

”Atunci când ne uităm la declaraţiile publicate de domnul Trump pe Twitter am ajuns în punctul în care nu mai reuşim să urmărim aceste tweeturi”, le-a spus preşedintele turc unor junnalişti, la bordul avionului cu care se întorcea din Azerbaidjan.

Turcia a lansat în urmă cu o săptămână o ofensivă în nord-estul Siriei împotriva miliţiei kurde, Unităţile Protecţiei Poporului (YPG), aliata Occidentului în lupta antijihadistă, considerată ”teroristă” de Ankara.

Înaintea declanşării operaţiunii, Trump a părut să-i dea undă verde, anunţând retragerea militarilor americani staţionaţi în zona vizată. Însă după ce a afost acuzat, inclusiv în tabăra sa, că i-a ”abandonat pe kurzi” care luptă împotriva jihadiţtilor din Statul Islamic (SI), locatarul Casei Albe şi-a multiplicat tweeturile în care a ameninţat Turcia, evocând sancţiuni care să-i ”aneantizeze economia”.

Într-o serie de mesaje în care şi-a schimbat poziţia, Trump le-a reproşat kurzilor că ”nu au ajutat” Statele Unite în al Doilea Război Mondial şi în Debarcarea din Normandia, afirmând totodată că-i ”iubeşte mult”.

”Noi nu mai reuşim (să-l urmărim)”, a reptat Recep Tayyip Erdogan, citat de cotidianul Hürriyet.

Şeful statului turc a declarat de asemenea că i-a dat sfaturi cu privire la relaţia cu presa impetuosului său omolog american, într-o convorbire la telefon săptămâna aceasta.

”I-am spus «vi se întâmplă să vă înfuriaţi foarte tare pe presă. Sunteţi sub influenţa ei. Nu-i acordaţi atenţie, sunteţi un lider puternic. Asta nu li se potriveşte unor lideri puternici»”, a declarat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.