Elizabeth Warren, care are vântul în pupa, a fost pentru prima oară atacată din toate părţile de către rivalii săi democraţi în alegerile americane din 2020, iar candidaţii, în frunte cu Joe Biden, s-au unit împotriva preşedintelui Donald Trump, ameninţat cu destituirea, în a patra dezbatere democrată, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Senatoarea progresistă a fost luată cu asalt marţi seara de critici din partea rivalilor săi - care au denunţat măsuri ”vagi” sau ”punitive” în domeniile sănătăţii, impozitării marilor averi şi politicii externe - cu scopul de a-i frâna ascensiunea.

Candidaţii de centru au fost deosebit de virulenţi, reproşându-i propuneri puţin realiste celei care se laudă că are un program ultradetaliat.

Între ei, tânărul primar Pete Buttigieg, al patrulea în sondaje, a reuşit să se impună în mai multe rânduri pe platoul de filmare, după ce în primele dezbateri s-a aflat în retragere.

Foarte aşteptat în urma unei crize cardiace, senatorul independent Bernie Sanders, în vârstă de 78 de ani, şi-a regăsit tonul combativ, riscând glume pe seama faptului că este în ”deplină formă”.

Politica americană este zguduită de la ultima dezbatere democrată, în septembrie, în urma deschiderii, în urmă cu trei săptămâni, în Congres, a unei anchete care a iniţiat o procedură de destituire a preşedintelui republican Donald Trump în scandalul ucrainean.

”Acest preşedinte este cel mai corupt din Istoria modernă”, a tunat Joe Biden, după a respins orice faptă reprobabilă, în contextul în care este acuzat de preşedinte - fără probe -, la fel ca fiul său, Hunter Biden, de faptul că este ”corupt”.

”Fiul meu nu a făcut nimic rău. Eu nu am făcut nimic rău”, a subliniat fostul vicepreşedinte al lui Barack Obama şi unul dintre marii favoriţi democraţi în a-l înfrunta pe Donald Trump în alegerile din noiembrie 2020.

Deoarece a cerut Kievului să ancheteze cu privire la Joe Biden este suspectat, acum, Donald Trump de către democraţi de abuz de putere şi de faptul că a cerut unei puteri străine să se amestece în folosul său personal politic.

TRUMP, ”INSTABIL ŞI NEBUN”

Scandalul a izbucnit în timp ce Joe Biden, în vârstă de 76 de ani, era deja prins din urmă în sondaje de progresista Elizabeth Warren, în vârstă de 70 de ani - el cu 29,4%, ea cu 23,4%, potrivit ultimei medii stabilite de RealClearPolitics.

O fostă profesoară de drept la Harvard, o criticădură a Wall Street, ea l-a devansat cu mult în sondaje pe socialistul Bernie Sanders (15,6%).

În faţa avalanşei de atacuri, un semn al noului său statut de mare favorită, Elizabeth Warren a rămas stroică, la programul său, fără să scoată scântei.

Capacitatea sa de a răspunde atacurilor ar putea fi un punct esenţial în ochii alegătorilor democraţi, care vor înainte de toate să se asigure că aleg un candidat capabil să-l bată pe Donald Trump, cunoscut prin criticile sale acerbe.

După anunţul lui Donald Trump cu privire la retragerea trupelor americane din nordul Siriei, candidaţii au atacat pasional politica extrenă a republicanului, denunţând un act ”ruşinos” din partea unui preşedinte ”instabil şi nebun”.

Singurii doi democraţi de pe platou care au fost în armată s-au înfruntat, însă, pe acest subiect.

Dacă ”Donald Trump are sângele kurzilor pe mâini, numeroşi aleşi” americani din toate taberele au şi ei, pentru că au susţinut un război vizând să ”schimbe regimul” sirian, a denunţat aleasa în Camera Reprezentanţilor Tulsi Gabbard, în vârstă de 38 de ani.

”Vă înşelaţi complet”, i-a replicat Pete Buttigieg, în vârstă de 38 de ani, care a subliniat că ”masacrul din Siria nu este consecinţa preşedinţiei americane, este o conscinţă a retragerii şi trădării acestui preşedinte a aliaţilor americanilor”.

AOC CU BERNIE?

Bernie Sanders şi-a făcut marea întoarcere în campanie după un infarct, la 1 octombrie.

Întrebat despre acest accident de sănătate, el a dat asigurări că va purta o ”campanie viguroasă în întreaga ţară. Aşa mă gândesc să-i asigur pe americani”.

El a anunţat că un ”invitat special” participă la un mare miting al său, sâmbătă, la New York. Ar putea fi vorba despre aleasa din Cameră, foarte mediatizată, Alexandria Ocasio-Cortez (AOC), care-i va acorda cu această ocazie susţinerea sa, scrie presa americană.

Însă rămân îndoieli cu privire la capacitatea sa de a rezista unei campanii prezidenţiale extenuante. Iar criza sa cardiacă a atras atenţia asupra vârstei de 70 de ani a primilor trei clasaţi în cursă.

Joe Bidem, în vârstă de 76 de ani, a replicat că ”vârsta şi experienţa” pe care le are fac parte din atuurile sale în alegerile prezidenţiale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.