Aproximativ 30 de percheziţii vizau marţi, în aproximativ 15 oraşe ruse, ONG-ul anticirupţie al opozantului numărul unu al Kremlinului Aleksei Navalnîi, la o săptămână după clasarea acestuia drept ”agent străin” de către Moscova, a anunţat Fondului luptei împotriva corupţiei (FBK), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Navalnîi a precizat pe Twitter că acest ”al treilea val” de percheziţii în doar câteva săptămâni a început la ora locală 6.00 (şi ora României) şi ”vizează cel puţin 30 de adrese”.

Directorul Fondului luptei împotriva corupţiei (FBK) Ivan Jdanov a precizat că operaţiuni erau în curs în aproximativ 15 oraşe.

Percheziţiile vizează, potrivit unei serii de tweeturii ale lui Jdanov, atât colaboratori, cât şi voluntari ai organizaţiei, din Rusia europeană şi până în Extremul Orient, inclusiv în Siberia.

Între oraşele vizate se află Moscova, Vladivostok, Ekaterinburg, Samara,Celiabinsk şi Iaroslavl.

Comitetul rus de anchetă a anunţat într-un comunicat că percheziiile au legătură cu ancheta cu privire la spălare de bani şi vizează totodată domiciliile şi birouri. De asemenea, ”conturile bancare ale FBK au fost blocate”, potrivit comitetului.

”Ei nu ne sperie”, a reacţionat Liubov Sobol, o reprezentantă a mişcării lui Navalnîi la Moscova care s-aaflat în centrul contestării ce a zguduit capitala rusă în aceată vară, înaintea alegerilor municipale.

Fondul luptei împotriva corupţiei, aflat la originea mai multor anchete care denunţă fărădelegile şi stilul de viaţă luxos al elitelor ruse este vizat de săptămâni de o anchetă cu privire la ”spălare” de bani. Conturile ONG-ului au fost deja blocate în august, iar percheziţii masive l-au vizat în septembrie.

În urmă cu exact o săptămână, autorităţile ruse au sporit presiunile asupra Fondului, pe care l-au clasat drept ”agent străin”, o calificare introdusă printr-o lege din 2012 şi care este folosită în desemnarea unei organizaţii care beneficiază de finanţare din altă ţară şi are o ”activitate politică”. Acest concept vag a permis vizarea multor grupuri critice cu puterea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.