Lira turcească înregistrează în octombrie cea mai slabă evoluţie în rândul monedelor importante, din cauza incursiunii armatei Turciei în nordul Siriei, evoluţie cu atât mai negativă cu cât majoritatea monedelor emergente au o tendinţă ascendentă, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În această lună, lira turcească s-a depreciat cu 5% faţă de dolarul american, în timp ce componenta pentru pieţe emergente a indicelui MSCI a avansat cu 1,3%.

Aprecierea valutelor pe pieţele emergente este susţinută de semnele privind un acord comercial parţial între Statele Unite şi China, precum şi de măsurile de stimulare, dar observatorii Turciei sunt îngrijoraţi de avertismentele privind impunerea de sancţiuni din cauza acţiunilor din Siria.

Preşedintele american Donald Trump a avertizat ”că vor fi impuse sancţiuni mari Turciei”, după ce ameninţase deja că va ”distruge” economia aliatului său din NATO, dacă atacul împotriva forţelor kurde din nordul Siriei va merge prea departe.

Guvernele europene au convenit la rândul lor, luni, să limiteze exporturile de arme în Turcia, cu toate că nu au anunţat un embargou oficial al UE împotriva acestei ţări, care a contribuit la oprirea venirii refugiaţilor din Siria şi alte ţări învecinate.

JPMorgan a identificat lira turcească şi rubla rusească drept cele mai expuse monede la incertitudinile politice. Goldman Sachs a avertizat în legătură cu riscurile geopolitice şi ale politicii economice din Turcia, în timp ce Rabobank a lansat săptămâna trecută întrebarea dacă lira turcească nu ar fi în pragul unei noi crize.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.