Donald Trump a emis luni ipoteza potrivit căreia kurzii eliberează voit ”câţiva” prozonieri din gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), cu scopul de a obliga Statele Unite să se implice pe teren, de unde Washingtonul încearcă să-şi retragă trupele, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Kurzii ar putea să fie pe cale să elibereze câţiva (prizonieri jihadişti) pentru a ne forţa să ne implicăm”, a scris pe Twitter locatarul Casei Albe.

Trump dă asigurări că aceşti jihadişti ar putea să fie ”prinşi din nou uşor de Turcia sau ţările europene, din care mulţi sunt originari, dar ei trebuie să acţioneze repede”.

”Noi nu ne vom angaja în alt război între oameni care luptă între ei de 200 de ani”, a argumentat locatarul Casei Abe.

”Oare oamenii chiar cred că ar trebui să intrăm în război împotriva Turciei care este membră a NATO? Războaiele fără sfârşit se vor termina!”, adaugă el.

Autorităţile kurde au anunţat duminică faptul că aproape 800 de rude lae unor jihadişti străini SI au fugit dintr-o tabără de deplasaţi, aflată în apropierea locului luptelor.

Ofensiva turcă împotriva Unităţilor Protecţiei Poporului (YPG), o miliţie kurdă, în nordul Siriei - lansată după anunţarea retragerii militarilor americani din sector - provoacă o îngrijorare puternică în legătură cu o posibilă reapariţie a grupării jihadiste, prin evadarea unor membri SI prizonieri ai kurzilor.

Trump consideră că ”Europa are ocazia să recupereze prizonierii din Statul Islamic, dar nu vrea (să-şi asume) costul”.

El şi-a reiterat de asemenea ameninţările cu sancţionarea Ankarei.

”Sancţiuni mari împotriva Turciei sosesc”, a avertizat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.