Ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană (UE) la 31 octombrie constituie ”prioritatea” Guvernului, a declarat regina Elizabeth a II-a, în momentul în care negocierile în vederea ajungerii la un acord se află în ultima linie dreaptă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Prioritatea Guvernului meu a fost întotdeauna să asigur o ieşire a Regatului Unit din Uniunea Europeană la 31 octombrie. Guvernul meu prevede să acţioneze în vederea implemenărtii unui nou parteneriat cu Uniunea Europeană pe baza liberului-schimb şi unei cooperări amicale”, a declarat Elizabeth a II-a, în vârstă de 93 de ani, făcându-se purtătoarea de cuvânt a premierului, aşa cum prevede tradiţia la începutul sesiunii parlamentare.

Referitor la cei aproximativ 3,4 milioane de europeni care trăiesc în Regatul Unit, Guvernul s-a angajat ca ”ei să aibă dreptul de a rămâne”, a declarat Elizabenth a II-a.

Executivul lui Johnson doreşte, în schimb, să pună capăt liberei circulaţii a cetăţenilor UE după Brexit, printr-un sistem de imigraţie pe puncte, a cărui intrare în vigoare este prevpzută în 2021.

Programul Guvernului - care prevede de asemenea noi reglementări în domeniul pescuitului, agriculturii şi comerţului după ieşirea din UE - urmează să fie dezbătut în zilele următoare, înaintea unui vot programat săptămâna viitoare.

Acest program rămâne însă foarte ipotetic, iar alegeri par de neevitat în vederea ieşirii din criza politică în care Brexitul a aruncat ţara.

Regatul Unit şi UE sunt angajate în ultime şi laborioase negocieri într-o încercare de a ajunge la un acord de divorţ, considerat în continuare ”posibil”, înaintea termenului de la 31 octombrie, potrivit ministrului irlandez de Externe.

”Un acord este posibil şi este posibil luna aceasta. Este, poate, posibil chiar săptămâna aceasta, dar nu am ajuns încă acolo”, a declarat Simon Coveney la Luxemburg luni, cu 17 zile înainte de ieşirea prevăzută din blocul european.

Londra şi Bruxellesul s-au arătat prudente cu privire la şansele pe care le au să evite un ”no deal” dureros pentru economie, în contextul în care negocieri intensive la Bruxelles în weekend nu au permis să se înregistreze vreun progres major în problema frontierei irlandeze.

”Rămâne multă treabă de făcut” în vederea ieşirii din impas, a apreciat duminică Michel Barnier, negociatorul-şef UE al Brexitului.

Această constatare este împărtăţită de Londra. ”Discuţiile sunt constructive, dar mai este multătreabă de făcut”, a declarat luni un purtător de cuvânt al Downing Street.

”TIMPUL TRECE”

Discuţiile tehnice continuă luni, însă celor tabere le rămâne foarte puţin timp să reuşească.

Liderii europeni se reunesc joi şi vineri într-un summit la Bruxelles, prezentat drept al ultimei şanse în vederea evitării unei ieşiri din UE fără acord cu consecinţe dureroase sau unei a treia amânări care ar prelungi incertitudinea cu privire la calea pe care o va apuca Regatul Unit după 46 de ani sub tutela europeană.

În mod ideal, Cei 27 ar vrea să aibă o propunere completă asupra căreia să se exprime prin vot.

Londra şi Bruxellesul nu reuşesc să se înţeleagă asupra modului în care să evite, după Brexit, o reimpunere a unei frontiere fizice între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, un stat membru UE, şi să păstreze astel pacea pe insulă, care s-a confruntat cu câteva decenii de violenţe.

După ce planul Brexitului pe care l-a prezentat la începutul lui octombrie i-a fost respins de europeni, Boris Johnson i-a făcut noi propuneri omologului său irlandez Leo Varadkar joi.

CONVINGEREA PARLAMENTULUI

În cazul în care ajunge la un acord, Boris Johnson va avea de asemenea dificila sarcină să convingă Parlamentul, foarte împărţit pe tema Brexitului între susţinătorii unei păstrări a unor legături strânse cu UE şi cei ai unei rupturi clare.

Deputaţii, care au respins în trei rânduri acordul încheiat de către fostul premier Theresa May cu UE, se întrunesc într-o sesiune extraordinară la 19 octombrie, potenţial decisivă cu privire la Brexit, pentru prima oară într-o zi de sâmbătă de la Războiul din Flakland în 1982.

În cazul în care nu se ajunge la un acord până sâmbătă, o lege adoptată în septembrie îi impune lui Boris Johnson o amânare cu trei luni. Liderul conservator exclude însă  în mod categoric această amânare, după două amânări ale Brexitului adoptat prin referendumul din iunie 2016. El nu a spus însă cum ar putea să se sustragă acestei legi.

Această cerere de amânare este necesar să fie aprobată în unanimitate de celelalte state membre UE, o cerere care ar fi judicios să fie aprobată în cazul în care este formulată, a apreciat Juncker.

În această perioadă de incertitudine, ministrul britanic al Finaţelor Sajid Javid a anunţat luni că va prezenta la 6 noiembrie ”primul buget dupăieşirea din UE”.

”Voi fi surprins să existe un buget la această dată, pentru că (Guvenul) nu ştie dacă propunerile sale cu privire la Brexit vor trece de camera Comunelor”, în care Guvernul nu mai deţine majoritatea, a subliniat Jon Trickett, un nume greu în partidul Laburist la BBC.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.